Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Robocop

Robocop (2013)

Uudelleentulkinta kasariklassikosta etsii kopioinnin sijasta omaa suuntaansa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Paul Verhoevenin Robocop (1987) on aikakautensa kiistämätön klassikko, joka tarjoaa toimintaviihteen ohella purevaa kommentaaria niin mediasta, kapitalismista kuin yksityistämisestäkin. José Padilhan Robocop (2014) on puolestaan ihan viihdyttävä päräytys, joka pyrkii osaltaan käsittelemään suuria kysymyksiä, mutta jää valjuksi ja värittömäksi.

HQ

Robocop-elokuvia yhdistävät kuitenkin niiden ohjaajat. Verhoeven ja Padilha ovat molemmat oman tiensä kulkijoita, joilla on paljon sanottavaa. Padilhan ura on vasta päässyt toiselle vuosikymmenelle, mutta siihen kuuluvat tämän kotimaassaan tekemät Bus 174 (2002) sekä Tropa de Elite -elokuvat. Ikävä kyllä Padilhan persoona ei pääse Robocopissa esille samalla tapaa kuin Verhoevenin pääsi 1980-luvulla.

Uusi Robocop sidotaan heti alussa 2000-luvun maailmaan. Robosotilaat ovat jo arkipäivää, ja Yhdysvallat käyttävät näitä kulloinkin kohteenaan olevien ruskeiden ihmisten kyykyttämiseen. Haukat haluavat samaa myös Amerikkaan, mutta osa senaattoreista vastustaa ideaa, koska robotin kylmä logiikka ei anna sijaa tunnepohjaisille ratkaisuille. Niinpä robottiin pitää lisätä inhimillinen elementti.

Lopputuloksena on Robocop, mutta toisin kuin aiemmassa versiossa, tämä Robo pääsee myös kotikäynneille perheensä luokse. Kyseessä ei siis ole puhdas taulu, johon alkaa ilmaantua inhimillisiä piirteitä, vaan "realistisempi" lähtökohta, jossa poliisi Alex Murphy löytää itsensä melkoisen mittavasta "kokovartaloproteesista".

Tämä on vain yksi niistä tavoista, joilla Padilhan Robocop lähtee eri teille kuin edeltäjänsä. Se pyrkiikin kiitettävästi etsimään omia suuntiaan sen sijasta, että se vain kopioisi Verhoevenin elokuvan käänteitä. Kokonaisuutena se on kasariversiota uskottavampi, mutta on tietysti täysin toinen asia, onko se oikea lähestymistapa tarinaan kyborkatusta poliisista.

Tämä on mainos:

Kymmenkertainen budjetti ei ole johtanut kymmenkertaisesti parempaan elokuvaan. Uudessa Robocopissa on ehdottomasti hetkensä, mutta sen tietokoneisiin nojaava efektityö näyttää kömpelöltä ja ikääntyneeltä jo nyt. Leffa kulkee alusta loppuun keskiviivaa pitkin, yrittäen provosoida siinä kuitenkaan onnistumatta.

Tämä on harmittavaa, koska käsikirjoituksesta kyllä näkee, että siinä ollaan oltu oikeilla jäljillä, mutta lopullinen toteutus ei vain ole yltänyt riittävälle tasolle. Elokuva kalpenee erityisesti edeltäjänsä rinnalla.

Padilhan Robocop on käypä, kertakäyttöinen viihdyke, mutta sen olemus tiivistyy lauseeseen: "Oho, eihän se ollutkaan ihan kamala."

Robocop
Tämä on mainos:
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Robocop (2013)

Robocop (2013)

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Uudelleentulkinta kasariklassikosta etsii kopioinnin sijasta omaa suuntaansa.



Ladataan seuraavaa sisältöä