Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Elementary, 1. kausi

Elementary, 1. kausi

Modernisointi säilyttää Sherlock Holmesin ytimen ennallaan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Alkuperäisten Sherlock Holmes -tarinoiden ystävänä suhtauduin epäluuloisesti Elementaryn ratkaisuihin hahmon modernisoinnista. Ensimmäisen kauden edetessä huomasin kuitenkin sarjan tekijöiden onnistuneen ihan hyvin. Päivittämisen lisäksi TV-sarja onnistuu luomaan riittävästi omaa persoonallisuutta jaksoihinsa ollakseen kiinnostavaa katsottavaa. Muutamasta pyhäinhäväistykseksi luokiteltavasta muutoksesta huolimatta Elementaryn ensimmäinen kausi on suositeltava katsomiskokemus kaikille rikostarinoiden ystäville.

HQ

Rakenteensa puolesta Elementary on varsin suoraviivainen. Poliisin konsulttina toimiva Sherlock Holmes (Jonny Lee Miller) tutkii joka jaksossa apurinsa Joan Watsonin (Lucy Liu) kanssa paikallisia murhamysteereitä. Pinnallisesti tarkasteltuna yhtymäkohdat alkuperäisten tarinoiden kanssa loppuvat tähän. Murhatarinat tapahtuvat nimittäin New Yorkissa 2010-luvulla eivätkä suinkaan Lontoossa 1800-luvun lopulla. Holmes itse on heroiiniriippuvuudesta toipuva mies, joka saa raittiustukihenkilökseen entisen kirurgin, aasialaistaustaisen Joan Watsonin.

Kirjojen Sherlock oli salaperäinen, mutta samaan aikaan elegantti brittiläinen herrasmies. Jonny Lee Millerin tulkitsema salapoliisi on hänkin britti, mutta todella kaukana salaperäisestä gentlemannista. Tämä Holmes kuuluttaa ajatusprosessinsa julki kaikille kuulijoille aiheuttaen kiusallisia tilanteita lukuisia kertoja kauden aikana. Samaan aikaan hän kokee älykkyytensä vuoksi ulkopuolisuuden tunnetta muiden ihmisten joukossa. Lisäksi Elementaryn Sherlock Holmes tarvitsee muita ihmisiä ympärilleen: heidän tehtävänsä on pitää Holmesin ajoittain maaniseksi äityvä persoona asioissa.

1800-luvun Watsonin tehtävänä oli toimia ystävänsä edesottamuksien muistiin kirjaajana. Samalla lääkäri Watson ja Scotland Yardin poliisit yhdessä alleviivasivat Holmesin mahtavuutta taitamattomuudellaan. Elementaryn tapa käsitellä sivuhenkilöitä on huomattavasti kypsemmällä pohjalla.

Kauden kuluessa Lucy Liun Watsonin äidillinen tukihenkilö muuntautuu tasaveroiseksi tutkijaksi Holmesin rinnalle. New Yorkin poliisin komisario Thomas Gregson (Aidan Quinn) on ihanteellinen esimies Holmesille. Älykäs ja kokenut lainvalvoja antaa omalaatuisen salapoliisin toimia haluamallaan tavalla pitäen samalla itse huolta lain kirjaimen toteutumisesta. Gregson myös haastaa Holmesin älyllisesti pakottaen Sherlockin pohtimaan hurjia teorioitaan ainakin vielä yhden kerran.

Tämä on mainos:

Kaksi vielä mainitsematonta tärkeää henkilöhahmoa ovat Holmesin elämän ainoa ihanainen Irene Adler ja toisaalta arkkivihollinen Moriarty. Molemmat astuvat kuvaan vasta kauden loppupuoliskolla ja kuten arvata saattaa, myös heidän hahmonsa on kirjoitettu reilulla kädellä uusiksi. Nostan kuitenkin hattua käsikirjoittajille, sillä huolimatta uusista kuorista kaikkien avainhenkilöiden ydin on säilynyt alkuperäisiä tarinoita kunnioittavassa muodossa. Tällä reseptillä sarja onnistuu tekemään myös alkuperäisten tarinoiden ystävät tyytyväisiksi.

Ensimmäinen kausi etenee TV-sarjoille tyypillisesti. Kekseliäästi kirjoitetut murhamysteerit seuraavat toistaan. Tutkinnan aikana kuin itsestään henkilöhahmojen taustoja valotetaan ja heidän keskinäiset suhteensa joko syvenevät tai kylmenevät. Sarjan ominaispiirre on dialogin huima määrä. Ilokseni huomasin puheenparren muistuttavan hyvin paljon alkuperäisiä tarinoita. Pisteenä iin päällä Jonny Lee Millerin Holmes puhuu tietenkin sujuvaa brittienglantia.

Varsinainen kerronta etenee läpi kauden toimivasti ja sujuvasti yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Moriartyn hahmo nimittäin aiheuttaa turhautumista. Alkuperäinen arkkipahis pysyi hänkin pitkään mysteerinä, mutta Elementaryssa tällä epätietoisuutta lypsetään liian kauan. Kauden lopetus ansaitsee kuitenkin erityiskiitoksen. Yleensä tällaiset TV-sarjat tapaavat loppua johonkin kutkuttavan jännittävään tilanteeseen kakkoskausi silmissä kiiluen. Elementary sen sijaan päättyy luonnollisesti ja rauhallisesti. Katsoja olisi ollut aivan tyytyväinen ilman jatkoakin.

DVD-julkaisua ei ole mietitty loppuun asti. Jokainen jakso pitää katsoa erikseen, vaikka helpointa olisi painaa jonkinlaista play all -nappia nauttien levy kerrallaan maratonina. Lisäksi bonusmateriaalit on jostain mystisestä syystä jaettu kahtia ensimmäisen ja viimeisen DVD-levyn kesken. Ensimmäisen levyn ekstroja ei muuten kannata katsoa ennen kuin on päässyt kauden loppuun niiden sisältämien juonipaljastusten vuoksi. Lisämateriaalit ovat sinänsä kiintoisia katsauksia kulissien taakse, mutta onnistuvat harvoin kertomaan mitään uutta. Katsoja on jo lähes kaiken muutenkin ymmärtänyt jaksoja katsoessaan.

Tämä on mainos:

Ekstrat on jaettu lyhyisiin pätkiin, eikä niitäkään voi katsoa kätevästi putkessa. On todella ärsyttävää joutua kurottamaan kaukosäädintä 2-3 minuutin välein vain käynnistääkseen seuraavan pätkän. Erityismaininta on annettava lisämateriaalien suomenkielisestä tekstityksestä.

Elementaryn ensimmäinen kausi onnistuu klassikkohahmon modernisoinnissa lähes puhtain paperein. Jotkut murhamysteerit toimivat tietenkin paremmin kuin toiset ja arkkivihollinen Moriartyn käsittely saattaa herättää närkästystä alkuperäisten tarinoiden ystäville. DVD-julkaisussa on muutamia selviä puutteita, mikä laskee arvosanaa pisteen verran.

Elementary, 1. kausi
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä