Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
All Is Lost

All Is Lost

Epätavallinen selviytymisseikkailu.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Veteraaninäyttelijä Robert Redfordin tähdittämä meriseikkailu All is Lost on hyvällä tavalla poikkeuksellinen elokuva. Siinä ei nimittäin ole mitään muuta kuin mies, vene ja meri. Edes dialogia ei tarvita.

HQ

Nykyään turhan monet elokuvat pyrkivät tekemään vaikutuksen näyttävällä toiminnalla, shokeeraavalla sisällöllä tai visuaalisella silmäkarkilla. Näiden syiden vuoksi All is Lost on niin virkistävä poikkeus: se palauttaa kuvallisen ilmaisun alkulähteilleen heittäen kaikenlaisen kuorrutuksen yli laidan. Jopa juoni on pelkistetty ja yksinkertainen. Ikääntyvä mies joutuu merihätään ja taistelee loppuun asti pelastuakseen. Siinä kaikki.

All Is LostAll Is Lost

Dialogin ja musiikin täydellinen puuttuminen voi tuntua tylsältä, mutta All is Lostissa se toimii tehokeinona erottuen massasta. Toisaalta tätä leffaa ei katsella huolettomasti: ruutua on tiiviisti tuijotettava tilanteen tasalla pysyäkseen. Ja pakkohan se on myöntää, ettei elokuvassa lopulta kovin paljoa tapahdu. Näyttelijöitä ei ole kuin se yksi ja kaikki tunnetilat ynnä muut aatokset on luettava kasvojen ilmeistä, elekielestä ja valituista kuvakulmista. Useimmiten tässä onnistutaan, mutta joskus taas ei. Tarinan kuljetus on sekin valitun linjan mukaisesti puristettu olennaiseen. Ruudulla ei tunnu olevan mitään ylimääräistä, vaan kaikki on paikoillaan ohjaajan haluamalla tavalla.

Erottuvia tehosteita ei oikeastaan ole: vain mies ja vene keskellä merta. Tosin olen taipuvainen uskomaan, että käytetyt tehosteet vain istuvat muun tarinan sekaan täydellisesti. Hyvä tehostehan on huomaamaton. Äänimaailma on myrkkyä kärsimättömälle katsojalle: meren liplatus ja aaltojen kohina saattaa toimia unilääkkeen korvikkeena.

Tämä on mainos:

Lisämateriaaleina tarjoillaan kolme lyhyttä katsausta elokuvan tekemiseen. Mieleen jääviä paljastuksia ei kuitenkaan ole luvassa muuta kuin ehkä Robert Redfordin henkilökohtaiset syyt tällaisen poikkeavan rainan tekemiselle. All is Lost on hyvin poikkeuksellinen kokemus ja siksi suositeltava varsinkin sellaisille, jotka katselevat paljon elokuvia haluten välillä jotain erilaista.

All Is LostAll Is Lost
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
All Is Lost

All Is Lost

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Robert Redfordin tähdittämä meriseikkailu on hyvällä tavalla poikkeuksellinen elokuva



Ladataan seuraavaa sisältöä