Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Her

Her

Spike Jonze kurkistaa ihmisyyden tulevaisuuteen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Her kertoo eroaan viimeistelevästä Theodore Twomblystä (Joaquin Phoenix), joka kirjoittaa työkseen lemmekkäitä ja tunteikkaita kirjeitä asiakkaidensa puolesta. Twombly päättää hankkia itselleen uuden käyttöjärjestelmän, josta muodostuukin hänelle uusi seurustelukumppani.

HQ

Elokuvan tulevaisuuskuva on uskottava kaikessa hipster-henkisyydessään. Sen yleisilme muistuttaa viileän futuristista uudelleentulkintaa 1960-luvun väreistä, ja useissa otoksissa on käytetty suorastaan Instagram-henkistä filtteriä. Kaikki on tuttua, mutta silti erilaista.

Jonze on tietenkin Jonze vaikka voissa paistaisi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun ohjaaja on myös kokonaan käsikirjoittanut elokuvansa itse, ja se näkyy niin hyvässä kuin pahassakin. On vaikea sanoa, onko Jonze hakenut dialogillaan tietoisesti futuristista otetta, mutta kun elokuvan kolmikymppiset puhuvat kuin nykypäivän myöhäisteinit, voi sen toki tulkita kuvaukseksi epämuodollisemmasta tulevaisuudesta. Mukana on myös pari tarpeettoman reunakasta vetoa, jotka kokeneempi kirjoittajakumppani olisi luultavasti tasoitellut pois lopullisesta tuotteesta tunnelmaa rikkomasta.

Her

Her keskittyy luonnollisesti päähenkilöihinsä. Koska näistä toinen, Scarlett Johanssonin tulkitsema Samantha on pelkkä ääni, ovat näyttelijät olleet uudenlaisten haasteiden edessä. Suoritukset ovat kuitenkin erinomaisia ja Phoenix suorastaan katoaa omaan rooliinsa.

Tämä on mainos:

Theodore Twombly on erinomainen nimi hahmolle, koska se kertoo täsmälleen millaisesta miehestä on kyse. Twombly on epävarma introvertti, joka kykenee ilmaisemaan itseään lähinnä toisille rahasta kirjoittamiensa kirjeiden avulla. Phoenix onnistuu kuitenkin tekemään tästä monitasoisen hahmon, eikä sorru kaikkiin tavanomaisiin nörttistereotypioihin.

Kuten sanottua, Samantha koetaan ainoastaan Johanssonin äänen välityksellä, mutta tämä ei vaikuta haitanneen näyttelijää laisinkaan. Samantha on elokuvan aikana monia eri asioita, mutta tunteellinen uskottavuus on aina mukana. Her olisi voinut suorastaan kaatua siihen, että Samanthalle olisi annettu jonkinlaiset virtuaalikasvot.

Se mihin Her kaatuu, on elokuvan kolmas näytös. Jonze maalailee kankaalle monenlaisia mahdollisuuksia ja skenaarioita Samanthan välityksellä, mutta päättää lopussa hylätä spekulatiivisen fiktion ulottuvuuden kokonaan. Elokuva päätyy tavallaan sivuraiteelle samalla kun suurempi tarina jatkuu jossain toisaalla.

Ymmärrän kyllä, miksi jotkut katsojista pitivät tästä ratkaisusta, enkä voi kieltää, etteikö siinä olisi omanlainen viestinsä, mutta minulle se ei toimi. Jos luottaisin Jonzeen enemmän käsikirjoittajana, voisin kenties liittyä kuoron osaksi. Nyt näen vain helpon ja kustannustehokkaan tavan lopettaa tarina, jolle ei tätä kautta oikeastaan tarvitse keksiä varsinaista loppua.

Tämä on mainos:

Vaikka kolmas näytös jätti siis runsaasti toivomisen varaa, on Her hienosti näytelty ja koskettava elokuva. Se nostaa kysymyksiä siitä, miten ja millaisiin kohteisiin me kiinnymme.

HerHer
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Her

Her

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Spike Jonze kurkistaa ihmisyyden tulevaisuuteen.



Ladataan seuraavaa sisältöä