Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Zero Theorem

The Zero Theorem

Terry Gilliamin pienen budjetin tieteiselokuva etsii elämän tarkoitusta tavalla, joka on samalla ihastuttava että ahdistava ja hämmentävä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

The Zero Theorem on kummallinen elokuva. Terry Gilliamin tuntevalle asia ei tule yllätyksenä, sillä miehen repertuaarissa ovat sysikomedia, tragedia ja elämän outoudet kulkeneet käsi kädessä Monty Python -ajoista alkaen. Silti "nollateoreema" saattaa olla jopa Gilliamin faneille kova pähkinä purtavaksi. Se ei anna mitään ilmaiseksi ja solmii ajatukset solmuun, eikä lupaa vaivan palkaksi vapauttavaa lopputulemaa.

HQ

Jopa Gilliam itse sanoi haastattelussa, että The Zero Theorem on vaikea elokuva kuvailla. Se on kertomus Qohen Lethistä, joka haluaa epätoivoisesti paeta maailman meteliä työskentelemällä kotona, koska uskoo vakaasti, että puhelin jossain vaiheessa soi ja kertoo hänelle elämänsä tarkoituksen. Paradoksaalisesti työn alla hänellä on nollateoreeman eli elämän tarkoituksettomuuden todistaminen. Maailmaa ei voi kuitenkaan paeta, ja Leth joutuu kohtaamaan pelkonsa uusien ihmisten ja valintojen paineessa.

The Zero Theoremin pääasiallinen tunnetila on tragedia, mutta sen erikoiseen tieteistunnelmaan mahtuu myös yllättävää komediaa. Perimmäiseltä olemukseltaan se on silti äärimmäisen kryptinen ja surrealistinen, jota säestää vähintään sen ontologisten mysteerien tasolle nouseva hämmentävä ulkoasu. Pienestä budjetista huolimatta elokuva on upean värikäs ja persoonallinen. Lavasteet ja puvustus ovat hienoa, vaikka välillä niistä paistaakin välillä hieman väkinäinen outous outouden takia.

The Zero TheoremThe Zero Theorem

Näyttelijäsuoritukset ovat elokuvan kivijalka. Christoph Waltz vetää Lethin pääosan kylmänviileän tyylikkäästi, joskaan flegmaattinen hahmo ei edellytäkään valtavaa repimistä. Silti Waltzin esityksen nähneenä ei rooliin voisi kuvitellakaan ketään muuta. Kanssanäyttelijät suoriutuvat tehtävästään yhtä lailla mainiosti, ja varsinkin Lethiä kovasti viettelevää Bainslyä esittävä Mélanie Thierry jää varmasti mieleen.

Tämä on mainos:

The Zero Theoremissa on toki puutteensa, joihin törmää vaikka kuinka ihastuisi sen neofuturistiseen ilmeeseen ja kirpeisiin henkilöhahmoihin. Tarinankerronta on välillä väsyttävän verkkaisaa, ja joitain graafisia elementtejä toistetaan silmiin pistävästi. Tietysti osalle katsojista koko elokuva voi tuntua häiritsevältä. Jos elokuvan tunnelmaan ei pääse sisälle, tai sen erikoisuuksia ei koe viehättävänä, niin se tuntua pahimmillaan ahdistavan tekotaiteelliselta.

Itse en ole tätä mieltä, vaan The Zero Theoremista huokaa elokuvanteon ilo ja riemu. Se ei ole täydellinen teos, mutta repii sopivalla tavalla ristiriitoja ja herättää ajatuksia. Elokuvateattereihin se ei koskaan Suomessa saapunut, mutta blu-ray-julkaisu toimii yhtä lailla, ja mukaan on mahdutettu mukava määrä lisukkeita. Behind the Scenes -pätkä on sitä melko tyypillistä kanssatekijöiden kilpakehuntaa, mutta pienen budjetin haasteista selviäminen tarjoaa mielenkiintoisia kertomuksia minidokkareihin. Kaiken kaikkiaan suosittelen elokuvaa lämpimästi, mutta perjantai-illan viihdemäiskeeksi kannattaa valita toisen tyylilajin raina.

The Zero Theorem
The Zero TheoremThe Zero Theorem
Tämä on mainos:
The Zero TheoremThe Zero TheoremThe Zero Theorem
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
The Zero Theorem

The Zero Theorem

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Arttu Rajala

Terry Gilliamin pienen budjetin tieteiselokuva etsii elämän tarkoitusta tavalla, joka on samalla ihastuttava että ahdistava ja hämmentävä.



Ladataan seuraavaa sisältöä