Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Edge of Tomorrow

Edge of Tomorrow

Viihdyttävä toimintapläjäys, joka yhdistelee näppärästi tuttuja tieteisteemoja ja murmelipäiviä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Videopelielokuvalla tarkoitetaan yleensä leffaa, joka on tehty jonkin tietyn pelin pohjalta. Vaikka Edge of Tomorrow ei pohjaudukaan mihinkään peliin, ansaitsee se silti tämän tittelin - onneksi erotuksella, ettei se olekaan hirveätä tuubaa.

HQ

Tom Cruise esittää majuri Cagea, joka on kauhistuttava vehje jenkkiarmeijan PR-osastolta. Tomppa on parhaimmillaan esittäessään pahiksia tai kansankielellä kusipäitä, eikä tätä sääntöä rikota nytkään. Cage on ylimielinen hyypiö ja pelkuri, joka päätyy käytöksensä vuoksi uuden Normandian maihinnousun eturintamaan. Nyt erona on tosin se, että Eurooppa on natsien sijasta ulkoavaruuden mörköjen vallassa. Cagella käy kuitenkin säimä, koska tämä huomaa elävänsä omaa murmelipäiväänsä, ja heräävänsä aina sen alusta kuoltuaan taistelussa.

Edge of TomorrowEdge of Tomorrow

Käytännössä Cage siis löytää itsensä modernista scifi-räiskinnästä loppumattomilla elämillä. Käsikirjoitetut tapahtumat toistuvat, ja viholliset tulevat aina samoista suunnista. Toistaitoinen majurikin alkaa hanskaamaan taistelukentän ja aseistuksen sekä miettimään tilannetta laajemmasta vinkkelistä. Edge of Tomorrow nousee scifi-räiskintöjen suosta osin siksi, että se lainaa nuottinsa häpeämättömästi toista maailmansotaa kuvaavista klassisista. Toinen suuri vaikuttaja ovat räiskintäpelit, ja räjähtävää toimintaa katselee mielikseen.

Toiminnan lisäksi Edge of Tomorrow'ssa on paljon huumoria näpsäkän dialogin sekä Cagen morbidien kuolintapojen muodossa. Elokuvan tahti kuitenkin häiriintyy sen saadessa vakavampiä sävyjä. Mukana on myös se pakollinen ihmissuhdekuvio päähenkilön ja Emily Bluntin tulkitseman sankariveteraanin välillä, mikä tuntuu väkisin väännetyltä. Leffa keskittyy vahvasti kärkikaksikkonsa suorituksiin, joskin myös vanha kunnon Bill Paxton pääsee kantamaan kortensa kekoon pahansisuisena kessuna. Pääosan esittäjät ovat tehtäviensä tasalla, ja Blunt pätee miellyttävän vahvana naishahmona, joskin tämänkin tehtävänä on lopulta auttaa miespuolista sankaria saavuttamaan tavoitteensa. Kyseessä on silti toimintagenren muottia hyvillä tavoin rikkova suoritus.

Tämä on mainos:

Edge of Tomorrow on positiivinen yllättäjä, joka on kirottu maailman tyhjänpäiväisimmällä nimellä. Alunperin se kantoi esikuvansa, japanilaisen All You Need Is Kill -kirjan nimeä, mutta Kill oli aina rauhanomaisille ja väkivaltaa karttaville jenkeille liian vahva sana. Nykyään sitä pusketaan markkinoille Live Die Repeat -tittelin alla. Vaikka Edge of Tomorrow voikin vuokraamon hyllyssä vaikuttaa tusinatuotteelta, on se enemmän. Se ei ole syvällinen tutkielma ihmisluonteesta tai vuosisadan eepos, mutta se on toimiva ja viihdyttävä toimintapläjäys, joka hyödyntää aikaluupin konseptia hauskalla tavalla.

Edge of TomorrowEdge of Tomorrow
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Edge of Tomorrow

Edge of Tomorrow

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Viihdyttävä toimintapläjäys, joka yhdistelee näppärästi tuttuja tieteisteemoja ja murmelipäiviä.



Ladataan seuraavaa sisältöä