Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Congress

The Congress

Metatasoilla leikkivä spefi-kertomus eksyy itseensä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Stanislaw Lemin halluisaan Kongres futurologicznyyn löyhästi pohjaava The Congress lähtee vahvoille metatasoille heti alusta alkaen. Elokuva kertoo ikääntyvästä näyttelijästä nimeltä Robin Wright, jota esittää ikääntyvä näyttelijä Robin Wright. Molemmat näistä tunnetaan mm. Princess Briden prinsessana sekä Forrest Gumpin Jennynä.

HQ

Hollywood ei ole ystävällinen paikka kypsälle naiselle, mutta Congressin maailmassa tähän on keksitty pysyvä lääke. Näyttelijä tekee kertadiilin studion kanssa itsensä täydellisestä skannaamisesta, jonka jälkeen digitaalinen versio jatkaa ikinuorena tämän uraa samalla kun lihaversio vetäytyy kokonaan alansa harjoittamisesta sekä siihen liittyvästä julkisuudesta.

Idea on ajankohtainen etenkin nyt, kun elokuvissa seikkailee enemmän tai vähemmän tietokoneella luotuja hahmoja. Päähenkilöiden alustoiksi tarvitaan toki mocap-sessioita ja oikeita ihmisiä pingispallopuvuissa, mutta kysymys kuuluu: kuinka kauan?

The Congress ei kuitenkaan malta pysyä tässä asetelmassa. Elokuva tekee ensimmäisen näytöksen jälkeen rajun hypyn tulevaisuuteen, jossa viihdettä on ryhdytty levittämään kemiallisessa muodossa, ja suosikkinäyttelijänsä voi pian juoda pirtelönä. Samalla siirrytään animoituun maailmaan, edellämainittujen kemikaalien muodostamaan vaihtoehtoiseen todellisuuteen.

Lähestymällä näin alkuteostaan elokuva kuitenkin erkanee itsestään. Wrightin pyrkimykset kynsiä itsensä hallusinaatiomaailmasta takaisin todellisuuteen ja poikansa luokse ovat etenkin visuaalisesti mielenkiintoisia, mutta niissä unohdetaan ensimmäisen näytöksen pohjustama tarina oikeastaan kokonaan. Varsinainen kysymys identiteetistä unohtuu, kun elokuva keskittyy esittämään hajanaisia vertauksia mielialalääkkeisiin ja internetin virtuaalisiin kohtauspaikkoihin.

Tämä on mainos:

The Congress sisältää paljon hyvää ja se kysyy hyviä kysymyksiä, mutta se kysyy niitä liian monta, eikä keskity niistä yhteenkään riittävästi. Johtoajatuksia on kaksi, eikä niistä kumpikaan pääse kukkimaan tyydyttävällä tavalla. Leffa kannattaa silti tarkistaa Wrightin vahvan ja ennen kaikkea rohkean metasuorituksen sekä oivan animaatio-osuuden vuoksi.

The Congress
The CongressThe Congress
The CongressThe Congress
Tämä on mainos:
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
The Congress

The Congress

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Metatasoilla leikkivä spefi-kertomus eksyy itseensä.



Ladataan seuraavaa sisältöä