Suomi
Gamereactor
ennakot
The Crew

The Crew

Mike hyppäsi The Crew'n rattiin koeajolle. Onko aika kypsä autoilu-MMO:lle?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

The Crew'n vetäjän Julian Gerightyn mukaan Atari ei uskaltanut kutsua Test Drive Unlimitediä MMO:ksi, koska peli oli aikaansa edellä. Tilanne on sittemmin muuttunut. Suurten autopelisarjojen (Need for Speed, Driveclub, Forza) tuoreet ja tulevat julkaisut alleviivaavat verkostoitumista ja jaettuja kokemuksia. The Crew lyö tässä kaikki panokset pöytään, koska sen osien summa on ehdottomasti massiivimoninpeli.

Osatekijät on vedetty yhteen useista pelityypeistä. Ensinnäkin The Crew on tietysti ajopeli, ja melkoisen lupaava sellainen. Ajettavana on liuta erilaisia autoja, jotka tarjoavat rasvanäpeille myös tuunausvaihtoehtoja. Ratoja löytyy laidasta laitaan ja haasteita on monensorttisia, ja kaikki lisäävät kilpailun huumaa ja lauman vetämisen painetta. Sivusilmällä peli voi näyttää ihan tavalliselta kilpa-ajolta.

Perusnimikkeen takaa löytyy kuitenkin lisää erilaisia elementtejä, jotka himmentävät rajalinjoja. Mukana on tasojen nostoa, kykypisteitä jaettaviksi sekä omaisuutta ja esineitä kerättäviksi. Vähän kuin roolipelissä, siis.

Mutta sitten peliä voi katsella taas toiselta kantilta. Siinä on yhteistyötehtäviä, pelaajienvälisiä taisteluita, arvoituksellinen Factions-osuus, joka voisi olla jotain pelin loppupään sisältöä (josta ei vielä kerrottu) sekä maailmanlaajuisia palvelimia, jotka tukevat valtavia pelaajamassoja. Olemme taas massiivimoninpelien kentällä.

Tämä on mainos:
The Crew

The Crew'tä kehittävä Ivory Tower perustettiin 2007 ensimmäisen Test Drive Unlimitedin jälkeen Eden Gamesiltä irrottautuneiden tekijöiden toimesta. TDU:n pohjilta tiimi rakensi kunnianhimoisemman vision kilpa-ajogenren tulevaisuudesta. Samoja ajatuslinjoja ehdittiin jo tunnustella Need for Speed: Rivalsissa sekä Forza Horizonissa, mutta näkemäni perusteella The Crew tulee peittoamaan kilpailijansa kirkkaasti.

Tämä mahdollisesti ennenaikainen suitsutus kumpuaa muun muassa pelin kartasta. Se näyttää valtaisalta, ja sitä se onkin. Kehittäjien mukaan pelin nopeimmalla autolla kartan läpiajoon kuluisi asiansa osaavalta kuskilta 90 minuuttia. TDU 2:ssa vastaava vei parisenkymmentä minuuttia ja GTA V:ssä vajaat kymmenen. Ivory Tower on luonut kokonaisen mini-Amerikan, joka on täynnä erilaisia maastoja ja kaupunkeja.

Koosta huolimatta myös yksityiskohtia riittää. Tietyöläiset poraavat puomiensa takana asfalttia, eläimet vipeltävät vitikossa, jalankulkijat käpeksivät pitkin jalkakäytäviä ja liikenne soljuu pitkin katuja. Kaikkialle pääsee. Pikamatkustin Navajo Trailille ja lähdin posottelemaan pitkin aavikkoa vain koska pystyin niin tekemään. Aiemmin olin tykitellyt yli lumisten vuorten, huidellut Miamin palmujen ohitse, ajanut New Yorkin kaduilla ja sukkuloinut pitkin itärannikon valtateitä. Pelaaja voi aina pikamatkustaa haluamiinsa paikkoihin tai poiketa asfaltilta.

Tämä on mainos:

The Crew onnistuu välttämään tyhjyyden ja elottomuuden tunnun varmistamalla, että aina on jotain tekemistä. Rakennetuilla alueilla oli paljon nähtävää; haasteita sekä mielenkiintoisia mestoja tuli esiin joka nurkan takana. Haasteita ripotellaan tasaisesti myös maanteillä kruisaillessa, mikä tarjoaa välipalaa matkantekoa säestämään. Mukana on slalomia, haasteramppeja (tähtää mihin laskeudut), takaa-ajoa (säilytä etäisyys takaa-ajajaan) ja tienpätkiä, joilla pitää seurata oikeaa ajolinjaa. Mitä paremmin homma sujui, sitä paremman palkinnon tästä saa esimerkiksi uuden autonosan muodossa.

The CrewThe Crew

Erilaiset haasteet sijoittuvat erilaisiin maastoihin, minkä huomioiden autoja voi virittää erilaisiin tarkoituksiin. Full Stock on perusviritys, kun taas Street Spec sopii katuralliin ja Dirt Spec perinteiseen ralliin. Perf Spec tietää parasta vauhtia ohjattavuuden kustannuksella. Raid Spec on niille, jotka eivät asfaltilla ajele, ja Circuit Spec on teknisille kuskeille. Nämä eri luokat ja maastot takaavat varmastikin riittävästi vaihtelua.

Autoja avataan pelissä edistyessään, ja joihinkin pääsee käsiksi tarinakampanjan varrella. Tämä tarina kertoo peitetehtävissä olevasta kytästä, joka pyrkii autoja salakuljettavan 510-jengin piireihin. (Genreähän ei tunneta varsinaisesti omaperäisistä tarinoistaan.) Näitä tehtäviä voi pelata yksin tai kavereiden kanssa, joista muodostetaan pelin nimen mukaisesti oma "crew". Yksinpeluu on ainakin tiukkaa ja epäonnistuminen merkitsee kylmästi paluuta lähtöviivalle. Ystävien kanssa koko tiimi voittaa, kun yksi sen jäsenistä voittaa. Alusta ei siis tarvitse aloittaa, mutta kavereiden kanssa kilpaileminen tuo toimintaan oman teränsä.

Vaikka tarina onkin geneeristä settiä, sitä ympäröivä maailma on vaikuttava. Sen sisällä voi sooloilla tehtäviä ja haasteita tai sitten kutsua muita kuskeja mukaan erilaisiin tapahtumiin. Yhdessä näistä täytyi toistuvasti töniä vastustajaa ja höylätä tämän kestävyyspalkki nollaan. Helppoa tiellä, mutta ei niinkään hiekkadyyneillä, joissa on jatkuvasti vaarana pamauttaa mereen. Yksin mokasin hommat, mutta kokemus oli intensiivisempi kuin kavereiden kanssa läpipelattuna. Lisäksi viimeisen iskun tehnyt pelaaja vei pisteet kotiin.

Testisession toinen puolikas keskittyi väliaikaisen profiilini tasojen nostamiseen ja auton tuunaamiseen kerätyllä tavaralla. Tarjolla on miltei tusina erilaista tapaa parantaa jokaisen kulkupelin suorituskykyä sekä vieläkin enemmän kosmeettista sälää erottamaan oma auto massasta. Ajoin ensin Chevyllä, mutta päätin sitten vaihtaa Aston Martin DB9:ään. Lopun aikaa jauhoinkin sitten tasoja voittamalla mitaleja taitohaasteissa ja päivittelin autoa ennen PvP-kisaa kollegoita vastaan. Lukijat voivat nyt olla ylpeitä, koska Team Gamereactor vei voiton näissä kisoissa ja päätti testisession parhailla pisteillä.

Voittoisan lopetuksen jälkeen tapoin hieman aikaa palloilemalla pitkin karttaa. The Crew'n käyttöliittymä on tällä hetkellä vielä hieman ruuhkainen, ja sen hahmottamiseen menee hetki, mutta ainakin se on kohtuullisen intuitiivinen. Freedrivessä määrittelin itselleni kartalta reitin Miamista Amarilloon ja lähdin sitten pitkälle yöajelulle Yhdysvaltojen halki. Tunnelmallisesta matkasta teki vielä paremman sangen pätevä taustamusiikki.

The CrewThe Crew

Meininki oli kaikkinensa vaikuttavaa. Tekemistä näyttäisi riittävän, pelistä voi nauttia monin tavoin ja maisemat ovat vaihtelevia. Grafiikka oli asiallista, ja pelaamani versio oli pyöri 1080p:n tarkkuudella 30 kuvan nopeudella, mikä luultavasti nähdään molemmilla uuden sukupolven konsoleilla. Autojen tuntuma oli mielestäni hyvä, ja autojen välillä oli myös eroja. Toki nyt puhutaan arcadesta, mutta se näyttäisi sopivan tällaiseen tehtäviä sisältävään kaahailuun kuin nappi paitaan.

Testi jätti janoamaan lisää. Roinankeruu ja roolipelimäinen eteneminen voivat olla juuri ne koukut, jotka varmistajat pelaajien palaavan yhä uudestaan ja uudestaan The Crew'n pariin. Mukana on yhteispeliä, PvP:tä, sooloilua, ja kaverit pääsevät myös kisaamaan toistensa haamuja vastaan. Tämän lisäksi tarjolla on mielettömän laaja maailma, jossa voi pörrätä vaikka ihan fiilistelymielessä.

Rehellisesti sanottuna en ollut alunperin kovinkaan innoissani pelin konseptista, mutta kokeiltuani sitä nyt itse, olen suorastaan innoissani ja haluan tietää, mitä seuraavan mutkan takana piilee. Toivottavasti innostus säilyy, kun peli laukaistaan suuren yleisön käsiin syksyllä. Panokset ovat korkealla, ja Ubisoftin täytyy nyt vain varoa ajamasta ojaan.

The CrewThe Crew

Aiheeseen liittyviä tekstejä

9
The CrewScore

The Crew

ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Ubisoftin automaailma on valtaisa mutta harvaan asutettu leikkikenttä.



Ladataan seuraavaa sisältöä