Suomi
Gamereactor
ennakot
Far Cry 4

Far Cry 4

Sisällissodan runtelema Kyrat tarjoaa täysin uuden tapahtumapaikan lisäksi myös muun muassa mahdollisuuden läpäistä peli kaverin kanssa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kuinka pitkälle mies olisi valmis menemään täyttääkseen äitinsä kuolintoiveen? Matkustaisiko hän synnyinmaahansa äitinsä tuhkiensa kanssa voidakseen sirotella ne vuoriston tuuliin? Tarttuisiko hän aseisiin vanhempiensa tavoin nähdessään maan sisällissodan partaalla? Toisaalta miksi hän välittäisi vieraasta maasta ja sen asukkaista, sillä hän ei ole kokenut kuuluvansa heihin lapsuutensa jälkeen? Nämä ovat kysymyksiä, joihin Far Cry 4:n päähenkilö Ajay Ghale törmää saapuessaan Kyratiin. Hän syntyi siellä, mutta muutti lapsena äitinsä kanssa Yhdysvaltoihin. Alkuperäisestä kotimaastaan Ajay kuulee äidiltään vasta tämän kuolinvuoteella. Testamentin lukemisen jälkeen Ajay saa tehtäväksi sirotella äitinsä tuhkat Kyratin Lakshmanaan.

Kyratin asukkaat muistavat Ajayn isän Mohan Ghalen merkityksen sisällissodassa, ja Ajayn paluu sodan runtelemaan maahan palauttaa toivon kipinän sortoa vastaan taisteleviin Kultaisen Polun taistelijoihin. Ajaylla ei ole kuitenkaan mitään erityistä tunnesidettä Kyratiin, eikä hän osaa edes ääntää nimeään ilman amerikkalaista aksenttia. Käsikirjoittaja Lucien Soulban totesi tämän olevan tarkoituksellista ja kuvastavan Ajayn dualistista luonnetta. Ajay käy sisäistä kamppailua sen suhteen, kuka hän on ja kuka hänestä pitäisi muodostua tulevaisuudessa.

Far Cry 4Far Cry 4

Far Cry 4:n tarinassa on tiedossa ainakin muutamia kohtia, joissa eteneminen määrittyy pelaajan valintojen perusteella. Diktaattori Pagan Minin sortoa vastaan taistelevalla Kultaisella Polulla on kaksi johtajaa, joilla on hyvin eriävät näkemykset maan tulevaisuudesta. Amita on edistyksellinen nainen, joka ajaa naisten aseman parantamisen lisäksi myös maan talouden voimakasta kasvua. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi hän on valmis jopa hyödyntämään kukoistavaa oopiumkauppaa. Sabal on puolestaan konservatiivisien arvojen puolustaja, jonka mielestä maa pelastuu perinteiden ja uskonnon avulla. Ajoittain nämä kaksi ajautuvat pattitilanteisiin, joiden ratkominen ja tarinan muotoutuminen jätetään pelaajan harteille.

Tämä on mainos:

Sisällissodan lisäksi taustatarinaan on sekoitettu myös James Hiltonin luoma legenda Shangri-La:sta, mikä muodostaa Kyratin kulttuurin selkärangan. Maailmasta voi löytää palasia legendasta, joka kertoo muinaisesta soturista Kalingasta. Tämä valkoinen tiikeri oli paratiisimaisen Shangri-Lan kaupungin suojelija. Myös Ajayn suvulla on liitoksia legendaan, ja mukana on jälleen hallusinaatiolta vaikuttavia jaksoja. Tämän sielunvaelluksen aikana kohdataan myös vihollisia, joiden tekoäly eroaa Kyratin normaaleista sotilaista. Nämä henkimaailman vastusjat käyttäytyvät oudosti sekä ennalta-arvaamattomasti.

Mukana on myös kykyjärjestelmä, joka muistuttaa suuresti Far Cry 3:n vastaavaa. Tosin kolmen kykypuun sijasta nyt tarjolla on vain kaksi, jotka on nimetty tiikeriksi ja elefantiksi. Yhteensä erilaisia avattavia kykyjä löytyy 48 kappaletta.

Testisessioni aikana yllätyin siitä, kuinka paljon peli tuntui Far Cry 3:n kaltaiselta. Pelisarjan toinen osa erosi suuresti ensimmäisestä, ja samaa voi sanoa toisen ja kolmannen osan kohdalla. Nyt näyttää siltä, että Ubisoft on tyytyväinen pari vuotta sitten kehittämäänsä kaavaan. Niinpä he ovat tyytyneet ainoastaan pieniin parannuksiin. Luonnollisesti mukana on myös täysin uusia juttuja, kuten mahdollisuus usuttaa paikallisia eläimiä erilaisten syöttien avulla vihollisten kimppuun.

Suurin ero edelliseen osaan löytyy kuitenkin maastosta, sillä Himalajan vuoristossa korkeuserot vaihtelevat huimasti. Lumisilla alueilla voi kiipeillä tarttumahaan avulla, ja vihollisten niskaan voi romahduttaa lumivyöryjä. Lumimyräkät tarjoavat myös hyvän näkösuojan, joka auttaa yllätyshyökkäyksissä. Vaikka kartan kokonaispinta-ala on suurin piirtein Far Cry 3:n luokkaa, tuntuvat etäisyydet pidemmiltä suurten korkeuserojen vuoksi. Paikasta toiseen siirtymisessä kesti selvästi kauemmin johtuen maaston vaikeakulkuisuudesta.

Tämä on mainos:

Onneksi käytössä on uusia vaeltamista helpottavia apuvälineitä. Uusia kulkuvälineitä ovat muun muassa gyrokopterit ja elefantit. Etenkin pieni kopteri on kätevä tapa ylittää vaikeakulkuista maastoa, sillä silloin ei tarvitse seurata vuoriston solissa puikkelehtivia teitä. Elefantin selkään hyppäämällä pystyy puolestaan pistämään mutkat suoriksi tallomalla vastustajien lisäksi liiskaksi portit, autot ja muut esteet.

Far Cry 4

Ohjauksessa on tehty pieniä muutoksia. Ajaessa voi esimerkiksi nykyään ampua, minkä johdosta kruisaileminen tapahtuu vain yhden analogitatin avulla. Halutessaan ajo onnistuu myös vanhalla tavalla, mutta silloin ampuminen ei ole mahdollista. Jos siis tuntuu siltä, että haluaa keskittyä ainoastaan ajamiseen, voi ammuskelun jättää tekoälyn tai kaverin ohjaaman toisen hahmon huoleksi.

Moninpeliin on panostettu aikaisempaa enemmän, sillä peliä voi hakata nyt kaverin kanssa. Kamun kanssa ammuskellessa saa pitää tienaamansa kokemuksen ja rahat, mutta kampanjassa ei voi edetä. Tiedossa on jonkinlainen kilpailullinen pelimuoto, mutta siitä ei vielä kerrottu tarkemmin. Sonyn konsoleilla kaveripeliin on tarjolla lisäksi erikoinen lisäominaisuus, jota Ubisoft kutsuu Kyratin Avaimiksi. Sen avulla kaverin voi kutsua mukaan kahden tunnin ajaksi, vaikka hän ei edes omistaisi peliä.

Far Cry 3:n juoni kärsi huonosta rytmityksestä, sillä nopeatempoinen draama ei toiminut hyvin päiviksi vaeltelemaan unohtuvan päähenkilön kanssa. Tällä kertaa tarina kiedotaan suuremman skaalan sisällissotaan, joten erilaisten paikkojen tutkiminen ei pitäisi tuntua epäloogiselta. Testaamani ennakkoversio kaipasi kuitenkin vielä paljon hiomista ja bugien kitkemistä, joten joudutaan vielä jännittämään onnistuuko julkaisu täysin kitkattomasti. Henkilökohtaisesti pelkään, että peliä joko myöhästyy hieman, tai sitten siihen jää varmasti melkoisia bugeja. Jos kehityksen loppusuora menee kuitenkin putkeen, voi Ubisoftin uutuudesta kehkeytyä jotain todella kunnioituksen arvoista.

Far Cry 4Far Cry 4
Far Cry 4

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Far Cry 4Score

Far Cry 4

ARVIO. Kirjoittaja Matti Isotalo

Korkean paikan kauneus eli veren hurmeinen kaukomatka Kyratiin.



Ladataan seuraavaa sisältöä