Suomi
Gamereactor
ennakot
Until Dawn

Until Dawn

Until Dawn näyttää yhdistelevän onnistuneesti slasher-kauhua ja tarinavetoista seikkailua.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kauhupeleillä menee tällä hetkellä hyvin. Muutamat vuoden parhaista peleistä pureutuivat tähän hankalaan lajityyppiin, ja ensi vuonnakin on luvassa pari mielenkiintoista ja kauhistuttavaa tapausta. Yksi näistä on eittämättä Supermassive Gamesin Playstation 4:lle yksinoikeudella saapuva Until Dawn.

Until Dawnin juonikuvio vaikuttaa tosin alkuun rasittavan kliseiseltä. Kahdeksan nuorta aikuista jää jumiin vuoristossa sijaitsevaan hylättyyn lomakeskukseen, mutta ei tietystikään yksin. Varjoissa vaanii murhahimoinen psykopaatti, joka on suunnitellut tehdä joukkiosta hakkelusta mitä karmeimmilla tavoilla. Kehittäjällä on selvästi fanitettu Saw-elokuvia, sillä jo demossa kohdattiin melkoisen karmeita valintoja ja helakan punaisia seurauksia. Toisaalta myöskään yliluonnollisia elementtejä ei ole unohdettu.

Until DawnUntil Dawn

Until Dawnin voi siis kuvailla olevan yhdistelmä Saw-maista slasher-kauhua sekä Heavy Rainistä ja Beyond: Two Soulsista tuttua tarinavetoista, mutta jokseenkin jäykkää pelattavuutta. Demossa pelaaja johdatti kahta nuorta tutkimassa kellareita aavemaisten näkyjen johdattaessa kaksikon sarjamurhaajan armoille. PS4:n erikoisominaisuudet olivat kovassa käytössä. Dual Shock 4 -ohjainta liikuttamalla suunnattiin taskulampun valokeilaa, kosketuspaneelilla selailtiin kirjan sivuja ja ohjainta heilauttamalla suljettiin ovia ja niin edelleen. Pääpaino oli erilaisten johtolankojen tunnistamisessa ja etsimisessä. Ne ovat äärimmäisen tärkeä asia, sillä niiden sekä monien valintojen perusteella ratkeaa kuinka moni nuorisosta selviää hengissä. Pelin voi siis pelata täydellisesti, niin että kaikki pääsevät turvaan. Itselläni tosin demo päättyi hirvittävällä tavalla molempien pelihahmojen kuollessa. Kehittäjien mukaan peli ei kuitenkaan täydessä versiossa pääty tällaiseen tilanteeseen, vaan pelaaja hyppäisi seuraavien elossa olevien hahmojen ohjaksiin.

Tämä on mainos:

Ulkoasultaan Until Dawnin demo kerää runsaasti kehuja. Hahmot ja animaatiot olivat todella näyttäviä, joskin kasvot lähentelivät jo sitä häiritsevää "uncanny valley" -tasoa. Ääninäyttelyyn on myös selkeästi panostettu, ja mukana on useita kohtalaisen tunnettuja TV- ja elokuvanäyttelijöitä. Peli käyttää Killzone: Shadow Fallista tuttua pelimoottoria, joten audiovisuaaliselta puolelta Until Dawnilla on potentiaalia olla yksi konsolisukupolven näyttävimmistä peleistä; ainakin jos ympäristöt eivät rajoitu pelkästään pimeisiin kellareihin ja kidutuskammioihin.

Until Dawnin 20-minuuttinen testiversio jätti kokonaisuudessaan positiivisen kuvan. Se tulee silti varmasti jakamaan jyrkästi pelaajien mielipiteitä. Niille jotka eivät pidä Heavy Rainin tapaisista tarinavetoisista peleistä, on peli lähtökohtaisesti melko tyhjä arpa. Toisaalta on mahdotonta arvioida peliä näin lyhyen pelitestin jälkeen. Peliprojektina se on äärimmäisen kunnianhimoinen. Saako tarina oikeasti vedettyä mukaansa ja onko sillä oikeasti uudelleenpeluuarvoa? Potentiaalia piisaa, mutta kovin moni asia voi mennä vikaan. On mielenkiintoista nähdä ensi vuonna miten Supermassive Games urakassaan onnistuu.

Until DawnUntil Dawn
Until Dawn
Tämä on mainos:
HQ
HQ
HQ

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Until DawnScore

Until Dawn

ARVIO. Kirjoittaja Jori Virtanen

Kuka selviää hengissä? Jori kokeili onneaan uudessa PS4:n kauhupelissä.



Ladataan seuraavaa sisältöä