Suomi
Gamereactor
ennakot
Evolve

Evolve

Hirviön ja metsästäjien välinen kuurupiilo vaikuttaa erittäin lupaavalta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Olin aluksi skeptinen Evolven suhteen. Ajattelin sen viihdyttävän korkeintaan parin viikon ajan, mutta näyttää siltä, että pelkoni olivat perusteettomia. Pääsin nimittäin testaamaan pelin kokoversiota Turtle Rockin studiolla, ja pääsin kokemaan uusia puolia tästä epäsymmetrisestä räiskintäpelistä. Pelasin neljää täysin uutta pelimuotoa, joista yksi oli eräänlainen minikampanja, joka päättyi metsästäjien ja hirviön eeppiseen välienselvittelyyn. Evolvesta laitetaan koordinaatiotaidot todelliselle koetukselle. Ainoastaan hirviö pärjää sooloilemalla.

Testissä tutustuttiin neljään uuteen metsästäjään, joista jokainen edustaa yhtä tiettyä hahmoluokkaa. Abe on jäljitykseen keskittyvä Trapper, Caira porukan lääkintäspesialisti, Parnell tankki eli Assault-hahmo ja Cabot edustaa Support-luokkaa. Phil Robb kertoi varhaisessa kehitysvaiheessa olleen ainoastaan neljä hahmoa ja hirvittävä määrä erilaisia varusteita. Juuri näistä nyt esitellyistä metsästäjistä kaikki sai alkunsa. Ei ole siis yllättävää, että nelikko on myös kehitystiimin suosikki.

Abe on palkkionmetsästäjä, eikä hänen moraalinsa ole ihan sitä puhtainta sorttia. Merimiehen tavoin kiroilevaa näsäviisastelijaa kuvattiin porukan Han Soloksi. Hän eroaa muista jäljittäjistä, sillä hän ei löydä hirviötä yhtä helposti. Toisaalta miestä on hirviön lähes mahdotonta karistaa kannoiltaan. Hän on erikoistunut jäljityksen lisäksi myös aseisiin ja turvautuu taistelussa haulikkoonsa. Tussarista löytyy jännä ominaisuus, sillä hitaasti ammuttaessa haulit vetäytyvät vähitellen kasaan. Niinpä sillä pystyy tarvittaessa tekemään paljon vahinkoa jopa kaukana olevaan mörköön. Juttu toimii myös toisinpäin, eli nopeasti räiskiessä haulit leviävät laajemmalle alueelle. Tämä tekee tulikepistä erityisen tappavan lähitaisteluissa. Haulikon lisäksi Aben taskuista löytyy kranaatteja, jotka aiheuttavat räjähtäessään hirviöiden ja eläinten liikkeitä hidastavan kentän. Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä hänellä on mukanaan myös tainnutuspistooli. Nuolet aktivoivat osuessaan monsteriin, tai jos se popsii nuolella varustetun eläimen.

EvolveEvolve
Tämä on mainos:

Caira on lääkintäspesialistin ohella porukan aivot. Hän tietää runsaasti biologiasta ja sekoittaa muiden päät tieteellisellä jargonillaan. Hänellä on aseenaan kranaatinheitin, jolla voi ampua napalmikranaatteja ja parantavia paukkuja. Efektit ovat molemmissa samat ja ne erottaa toisistaan ainoastaan räjähdysten värin perusteella. Luonnollisesti kranaatit räjähtävät osuessaan, joten niillä voi joko vahingoittaa useita monsuja tai sitten parantaa montaa kaveria kerralla. Omia kamuja ei voi vahingoittaa ampumalla, joten napalmia voi roiskia vaikka toisen metsästäjän vieressä seisovan örvelön naamaan. Kranaatinheittimen lisäksi Cairalla on puvussaan kiihdytyskenttä, jonka ansiosta kaikki hänen lähellään seisovat liikkuvat huomattavasti nopeammin. Tästä on hyötyä koko poppoolle, mikäli hahmojen välimatkat saa pidettyä sopivan pieninä.

Parnell on entinen sotilas ja Cabotin oikea käsi, varsinkin silloin kun on kyse taktiikoista ja strategioista. Hän pitää sarjakuvista ja supersankareista, ja tämä heijastuu vahvasti hänen viljelemäänsä dialogiin. Pukunaan Parneel käyttää armeijan kokeellista asua, jonka kehittäminen hylättiin sen tapettua liikaa testipilotteja. Abe on kuitenkin huolehtinut siitä, ettei puku koidu Parnellin kohtaloksi. Se tosin aiheuttaa edelleen pieniä vammoja. Jos Parnell aktivoi asun, hän voi juosta, ampua ja ladata nopeammin, mutta hän ottaa vahinkoa aina kun tekee näin. Miehen ja lääkintäkaverin välisen suhteen on toimittava hyvin, ettei hän vahingossa rehki itseään hengiltä. Parnellilla on aseenaan kaksipiippuinen automaattihaulukko sekä sarjatulta ampuva raketinheitin. Molemmat tekevät järjettömästi vahinkoa, mutta raketeilla täytyy tähdätä todella tarkasti. Jos sihtaus on kunnossa, on Parnell muita Assault-luokan hahmoja parempi jakamaan rangaistusta vastustajille.

Cabot on poppoon johtaja ja laskeutumisaluksen ylpeä omistaja. Entinen kyttä kyllästyi politiikkaan ja byrokratiaan, ja perusti oman hirviöiden metsästysryhmänsä. Hänen "kiskotykkinsä" voi ampua läpi kiinteistä esineistä, ja samalla se luo johonkin osuessaan runsaasti pirstaleita. Cabot voi myös kutsua kiertoradalta ammuttavan radioaktiivisen pölytyksen, joka paljastaa kaikki vaikutusalueella olevat eläimet mukaan lukien hirviön. Miehen taskuista löytyy lisäksi vahinkoa voimistava sädease, jolla voi pehmittää osan hirviön panssarista alttiiksi muulle vahingolle.

Evolvessa on tiedossa viisi pelimuotoa, joiden välillä on suuriakin eroja. Hunt esiteltiin jo viime kesän E3-messuilla ja se on erittäin suoraviivainen ajojahti. Hirviö saa hieman etumatkaa, ja metsästäjät hyppäävät perään laskuvarjoilla. Monsun tavoitteena on ahmia mahdollisimman paljon eläimiä ja kerätä voimia tulevaa taistelua varten. Kehityksessä on kolme erilaista tasoa, joista jokainen on edellistä voimakkaampi ja tappavampi. Tosin vaiheiden välillä siirtyminen tapahtuu kotelovaiheen kautta, jolloin se on hetken aikaa puolustuskyvytön. Metsästäjien tehtävänä on yksinkertaisesti jäljittää otus esimerkiksi jälkiä, eläinten raatoja ja kasvillisuudessa esiintyviä merkkejä seuraamalla. Tarkoituksena on nitistää se mahdollisimman nopeasti, sillä kolmannella kehitysasteella asetelma vaihtuu päinvastaiseksi.

Tämä on mainos:
EvolveEvolveEvolve

Nest sen sijaan heittää kartalle nipun hirviön munia, jotka metsästäjien täytyy tuhota. Niiden emo ei tästä luonnollisestikaan ole mielissään. Tällä kertaa monsun ei tarvitse toimia yksin, sillä se voi hautoa munista itselleen vauva-apurin. Pelimuodon dynamiikka oli mielenkiintoinen, sillä ryhmä voi toimia joko yksin tai yhdessä. Jakaantuminen mahdollistaa munien tuhoamisen tehokkaammin ja nopeammin, mutta samalla se asettaa metsästäjät suurempaan vaaraan. Jos kaikki munat sekä kuoriutunut poikanen saadaan hengiltä, niin voitto on metsästäjien.

Rescuessa etsitään yhdeksää kentässä viruvaa siviiliä ja yritetään saattaa nämä turvaan. Molemmilla osapuolilla on aluksi vain summittainen käsitys sijainnista, ja ottelun voittaa se, joka onnistuu pelastamaan tai syömään suurimman osan. Kohderyhmissä on aina kaksi siviiliä, joten matsi ratkeaa aina viimeistään kolmannen kohdalla. Myös pelastettavilla on pyssyt, joten heidän syömisensä on huomattavasti hankalampaa, jos metsästäjät saavat siviilit takaisin tolpilleen.

Defend on nimensä mukaisesti puolustautumista. Goljattien lauma yrittää päästä käsiksi maukkaita ihmisiä täynnä olevaan pelastusalukseen. Laumaa johtaa kolmosluokan mörökölli, joten ihan pienestä uhkasta ei ole kyse. Alus on laskeutunut tankkaamaan ja metsästäjien tehtävänä on puolustaa sitä tarpeeksi kauan, tai vaihtoehtoisesti nitistää laumaa johtava alfauros. Metsästäjien tappaminen ei tällä kertaa riitä hirviöiden voittoon ja myös pirulaiset syntyvät uudelleen nopeasti. Tämän ansiosta Defendin ottelut ovat erittäin nopeatempoisia ja vainajia syntyy nopealla tahdilla.

Viimeinen pelimuoto on Evacuation, mikä on pelin minimuotoinen kampanjapeli. Se alkaa Huntilla ja päättyy Defendiin. Voittaja saa kenttään aina jonkin bonuksen. Esimerkiksi jos monsteri tuhoaa ensimmäisessä kartassa voimalaitoksen, niin silloin kyseinen kartta peittyy jatkossa metsästäjiä vahingoittavaan radioaktiiviseen pölyyn. Toisaalta jos metsämiehet voittavat, niin silloin maastoon putkahtaa tykkitorneja. Erityyppisiä bonuksia on todella runsaasti ja aivan samanlaisia yhdistelmiä ei pitäisi hevillä tulla vastaan.

Evolve

Evolvesta suunniteltiin alunperin perinteistä FPS-peliä, mutta tämä ei osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi. Etenkin hirviönä pelaaminen oli liian hidasta ja klaustrofobista, sillä ympärillä häärivien metsästäjien liikkeiden ja sijaintien hahmottaminen oli hankalaa. Toisaalta metsästäjille kuvakulma sopii täydellisesti, sillä heidän täytyy tuntea olonsa turvattomaksi. Turtle Rock Studios ei myöskään halua tehdä pelistä pelkkien metsästäjien tai hirviöiden välisiä matseja. Epäsymmetriset osapuolet on suunniteltu tarkasti toisiaan vastaan sopiviksi, ja tasapainon säätäminen muuttaisi Evolven täysin erilaiseksi peliksi.

Evolvessa on mukana muutamia todella hyviä ideoita. Esimerkiksi hahmojen välillä voi loikkia silloin kun mukana on myös tekoälyn ohjastamia kavereita. Jos yhteys jostain syystä katkeaa, niin otteluun voi liittyä helposti takaisin. Matsit järjestetään pelaajien taitojen mukaan, joten kaikkien vääntöjen pitäisi olla aika tasaväkisiä. Evacuationin balanssia täytyy kuitenkin vielä säätää, sillä onnistuimme saamaan aikaan erittäin epätasaisen finaalimatsin. Siinä Goljatit jyräsivät ihmiset jalkoihinsa minuuteissa. Saamme varmasti nähdä runsaasti tasapainoa säätäviä päivityksiä varsinaisen julkaisun jälkeen.

Silti on huomattavaa, ettei Evolve selvästikään ole helposti lähestyttävä peli. Jokaisen hahmoluokan ja jopa yksittäisten jantterien vahvuuksien ja heikkouksien hahmottaminen on elintärkeää ja niiden yhdistelmien opettelu on haastava tehtävä. Kun tähän lisätään vielä karttojen ja erilaisten hirviöiden omat taktiikat, niin kynnys voi nousta kiusallisen korkeaksi. Myös metsästäjien keskinäinen kommunikaatio on pakko olla kunnossa. Sooloilulla pääsee nopeasti hengestään, mutta yhdessä toimimalla on mahdollista kukistaa jopa vahvimmat mörököllit.

Evolve
EvolveEvolve
EvolveEvolve

Aiheeseen liittyviä tekstejä

EvolveScore

Evolve

ARVIO. Kirjoittaja Ingo Delinger

Turtle Rock Studiosin odotettu epäsymmetrinen toimintamoninpeli vihdoin arvioitavana.

1
Evolve sulkee palvelimensa syyskuussa

Evolve sulkee palvelimensa syyskuussa

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Julkaisija 2K Games on ilmoittanut, että Turtle Rock Studiosin asymmetrisen moninpelin Evolven palvelimet suljetaan 3. syyskuuta. Alasajo suoritetaan asteittain, ja valot...

4
Turtle Rock sanoo hyvästit Evolvelle

Turtle Rock sanoo hyvästit Evolvelle

UUTINEN. Kirjoittaja Arttu Rajala

Niin siinä lopulta kävi. Kuukausia laskussa olleet pelaajaluvut ovat viimein saaneet Turtle Rock Studiosin myöntämään tappionsa. Studio ilmoitti viime yönä...

0
GR Livessä tänään Evolve Stage 2

GR Livessä tänään Evolve Stage 2

UUTINEN. Kirjoittaja Gamereactor

Tänään Gamereactorin suoratoistossa kokeillaan jotain uutta ja outoa. Käsittelyssä on Turtle Rock Studiosin suuria muutoksia kokenut 4 vs. 1 -moninpeli Evolve PC:llä....



Ladataan seuraavaa sisältöä