Suomi
Gamereactor
ennakot
Total War: Attila

Total War: Attila

Ennakkotestissä yksi vuoden lupaavimmista strategiapeleistä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Total War: Attila jatkaa Creative Assemblyn tuttua linjaa, mutta vie sen ominaista suunnittelua entistä pidemmälle. Pelistä löytyy valtava kartta, joka käsittää Rooman imperiumin sen kukistumisen aikana. Attilan hunnit pyyhkäisisivät hevosillaan kohta halki koko mantereen, ja samalla he tuhoaisivat suurelta osin vallitsevat sosiaaliset valtarakenteet. Heidän hyökkäyksensä tuo mukanaan muutoksen tuulen ja se on aistittavissa myös sarjan uusimmassa osassa.

Sain testata ennakkokoodia, jonka pituus oli rajoitettu 40 kierrokseen. Leikin erilaisilla liittoumilla, kunnes lopulta päädyin käyttämään Ostrogootteja. Pettymyksekseni hunneja ei voinut vielä tässä versiossa valita. Luonnollisesti myös lyhyeksi testi ei tarjoa kunnon kuvaa näin laajasta pelistä. 40 kierrosta tuntui kuin pisaralta valtameressä.

Total War: Attila

Total War: Attila keskittyy sarjan aikaisempia osia selvästi enemmän tiettyjen tapahtumien ympärille. Tämä tulee ilmi jo siitä, että Attila on ensimmäinen sarjassa nähty pahis. Niinpä peli tuntuu enemmän kampanjalta, kuin aikaisemmissa sarjan pelien lisäosissa. Tosin nyt skaala on kerralla astetta suurempi. On hankala sanoa, miten uudenlainen rakenne istuu Total War -sarjan luonteeseen. Jos kaikki menee nappiin, niin tulossa voi olla todella koukuttavia ja mielenkiintoisia kampanjoita.

Tämä on mainos:

Pääsin tekemään muutamia merkittäviä valintoja omilla Ostrogooteillani, joilla on todennäköisesti kauaskantoisia seurauksia. Yksi vaihtoehto oli vapauttaa lähistöllä asuvat heimot, jotka hunnit ovat alistaneet samalla nousten alueen valtiaaksi. Tai sitten voi viedä armeijan marssille läpi Euroopan. Retken aikana kahminkin sitten niin paljon sotasaalista kuin pystyn ja etsin kansalleni jonkin uuden asuinalueen. Valitsin juuri tämän jälkimmäisen vaihtoehdon ja lähdin taistelemaan Italian pohjoisosien hallinnasta. Tosin lyhyeksi rajoitettu kierrosmäärä jyskytti koko ajan takaraivossa. Attilasta ei tarvinnut vielä huolehtia, sillä hän vasta "syntyi" alkuvuoroilla. Pelin alkuvaihe tuntuikin painostavalta tyyneltä myrskyn edellä.

Pelistä löytyy useita kansoja tai liittoumia, joilla kampanjan kimppuun voi syöksyä. Valinta vaikuttaa myös suoraan pelimekaniikkoihin, sillä esimerkiksi ainoastaan pohjoisilla heimoilla on käytössään niin kutsuttu Horde-mekaniikka. Sen avulla armeija voi perustaa leirin ja kehittää sitä tavallisen kaupungin tapaan. Lopulta sen voi purkaa, jolloin leiri muuttuu takaisin armeijaksi. Muita aloitusvaihtoehtoja ovat lisäksi Reinin itäpuolella asustavat frankit, Britanniaan hyökänneet saksit tai vaikkapa Rooman läntinen tai itäinen puolisko. Mukana ovat myös persialaiset sassanidit, eikä kannata unohtaa myöskään itse hunneja. Creative Assemblyllä on ollut tapana julkaista uusia kansoja lisurien myötä, joten niitä saattaa olla tulossa vielä lisää myöhemminkin.

Total War: AttilaTotal War: Attila

Attilan erottaa Total War: Rome II:sta myös se, että tällä kertaa kampanjoihin on tungettu selvästi enemmän persoonallisuutta. Tätä haetaan esimerkiksi kulissien takaisilla valtataisteluilla, ja paluun tekevät myös sukupuut. Välillä ruudulle lävähti ilmoitus jostain tapahtumasta, joka vaativat välitöntä reagoimista. Näissä pakotetaan tekemään valintoja, vaikka niiden vaikutukset jäivät hieman epäselviksi. Tarjolla oli vain kylmiä lukuja, jotka eivät tunnu olevan sidottuja mihinkään. Tässä tavoitellaan selvästi samanlaista otetta kuin mitä olemme nähneet esimerkiksi Crusader Kings II:ssa. Tosin Paradox onnistui siinä luomaan erittäin jännittäviä tapahtumia, kun taas Attilassa mentiin aika valjulla linjalla. En pystynyt ajoittain edes hahmottamaan, mihin minulta oikein vaadittiin vastausta. Samoin vastustajien aikeet jäivät välillä hämäriksi.

Tämä on mainos:

Epäselvyys jätti ristiriitaiset fiilikset. Ovatko ne todella kiinteä osa pelikokemusta, vai pelkästään päälle liimattu kikka? Käyttöliittymä tarvitsee lisäksi vielä rutkasti viilausta, jotta valintoja voi tehdä oikein perustein. Muutoin erilaisten tapahtumien seuraukset täytyy opetella yrityksen ja erehdyksen kautta, mikä olisi turhan työlästä. Toisaalta jos omilla päätöksillä ei ole kunnon vaikutusta tapahtumien kulkuun, niin niistä tulee nopeasti pelkkä riesa. Toivottavasti kehittäjät löytävät hyvän tasapainon, sillä tällaisten uusien ideoiden kokeileminen sarjan vanhoihin kaavoihin tuntuu piristävältä.

En ole ehtinyt vielä edes mainita taisteluja, mutta ne ovat tuttua kauraa sarjaan jo aikaisemmin tutustuneille. Luvassa on massiivisia reaaliaikaisia taisteluja, joissa kentällä on kerrallaan satoja tai jopa tuhansia yksikköjä, haastavia maastoja sekä kivi-paperi-sakset-taktiikoita suuressa mittakaavassa. Attila ei lähde murtamaan hyviä perustuksia, mutta toki siitä löytyy myös uusia yksiköitä.

Tasapaino on tietysti suuri kysymysmerkki. Rome II: vaati paljon työstämistä julkaisun jälkeen, ja Attilassakin on nähtävissä vastaavia teknisiä ongelmia. Onnistuin kaatamaan pelin totaalisesti kerran, jonka lisäksi latausajat vuorojen välillä ovat todella pitkät. Muutoin kokemus oli vakaa, mutta lopullinen tuomio annetaan vasta helmikuussa. Olen kuitenkin optimistinen. Tässä ja aikaisemmassa ennakossamme mainitsemien syiden perusteella Total War: Attilasta saattaa muodostua erittäin jännittävä tekele. Creative Assembly on ottamassa muutamia riskejä, mutta tämä on pelkästään positiivista. Jos Attila saavuttaa potentiaalinsa, voi siitä koitua vaikuttava peli. Lyhyt testisessio jätti vain haluamaan lisää, mikä on aina hyvä merkki. Toivottavasti 17. helmikuuta osoittautuu hyväksi päiväksi ja saamme käsiimme hiotun ja hienon strategiapelin.

Total War: Attila
HQ
Total War: AttilaTotal War: AttilaTotal War: AttilaTotal War: Attila

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
Total War: AttilaScore

Total War: Attila

ARVIO. Kirjoittaja Mike Holmes

Total War -sarjan uusimmassa osassa Attilan hunniarmeijat tallovat Euroopan valtiot alleen.



Ladataan seuraavaa sisältöä