Suomi
Gamereactor
ennakot
Warhammer: End Times - Vermintide

Warhammer: The End Times - Vermintide

Lopun aika koittaa ja rottamiehet valtaavat Warhammerin fantasiamaailman.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kun Gamereactor sai kutsun seuraamaan Fatsharkin uuden Warhammer-pelin paljastusta, emme tienneet mitä odottaa. Studio kun on tehnyt monenlaisia tuotoksia, ja katalogista löytyy esimerkiksi moninpeliin keskittyviä räiskintöjä, roolipelejä, pulmapelejä sekä keskiaikaista taistelua mallintava peli. Ajattelin kyseessä olevan ehkä vuoropohjainen strategiapeli Game Workshopin lisenssin hengessä, mutta tilalla olikin jotain aivan muuta.

"Vermintide on ensimmäisen persoonan yhteistyötä painottava toimintapeli, joka sijoittuu Warhammerin End Times -aikakauteen", aloitti Fatsharkin toimitusjohtaja Martin Wahlund napakasti heti alkuun. Tuottaja Mårten Stormdal jatkoi kertomalla, että peliä on kehitetty studiolla antaumuksella jo vuoden 2013 alusta lähtien. Pelillä on ollut poikkeuksellisen pitkä seitsemän kuukauden esituotantoaika, jonka ansiosta luottamus projektiin on nyt studiolla ennätyskorkealla.

Pelin nimi Warhammer - Endtimes: Vermintide voi kuulostaa aluksi hämmentävältä. Se keskittyy figuuripeleissäkin uuteen vasta tuloillaan olevaan aikakauteen, jota alustetaan parhaillaan sitä käsittelevässä kirjasarjassa. End Times sijoittuu kirjaimellisesti Warhammer Fantasian lopun aikaan, jossa kaaoksen jumalat ovat viimein onnistuneet syöksemään koko maailman mullistukseen. Vermintide puolestaan tapahtuu Ubersreikin kaupungissa tämän pitkäaikaisen kataklysmin alkumainingeissa.

Vermintiden päävihollisina toimivat skavenit ovat rottamaisia humanoideja, joiden luultiin ihmisten imperiumissa kuolleen jo kokonaan sukupuuttoon. Näin onnekkaasti ei tietysti ole, ja rottamiehet ovat vain odottaneet oikeaa hetkeä nousta ylämaailmaan levittämään Horned Rat -jumalansa veristä ilosanomaa. Pelin tarinan alkaessa ja sankareiden jalkautessa kaupunkiin rotat ovat jo vallanneet sen itselleen. Tilanne pahenee pian entisestään ja tavoitteeksi muodostuu yksinkertaisesti selvitä kaupungista ulos hengissä. Se kuitenkin edellyttää pelaajilta tiivistä yhteistyötä ja ankaraa taistelua.

Tämä on mainos:
Warhammer: End Times - VermintideWarhammer: End Times - Vermintide

Sankareita on yhteensä viisi, ja jokaisella on tietysti oma taustatarinansa ja juonensa, joita avataan ennen tehtäviä sekä niiden aikana kuultavien keskustelujen avulla. Testitilaisuudessa päästiin kokeilemaan kahta hahmoa, jotka olivat Witch Hunter Victor sekä Bright Wizard nimeltään Sienna. Victorilla on erityinen kauna rottia kohtaan, kun taas osa päähahmoista on puhtaasti palkkion perässä. Vaikka kaupungin pelastaminen ei alkuun tunnu realistiselta, vie pelin tarina (anti)sankarit lopulta kamppailemaan Skavenin alavaltakunnan syövereihin koko ihmiskunnan puolesta.

Pelin jokainen osa-alue on suunniteltu tiimityöskentelyä ajatellen ja sankarit täydentävät kattavasti toistensa kykyjä ja ominaisuuksia. Yksilösuorituksista tai tavoitteeseen rynnimisestä ei palkita, ja uutta tavaraa tarjoillaan vain päätavoitteiden suorittamisesta kollektiivisesti. Vastoin kuin monissa muissa peleissä, ei esimerkiksi eniten vihollisia lakoon pistänyttä pelaajaa palkita erikseen. Sooloilusta päinvastoin rangaistaan ja yksinjäänyt seikkailija kohtaa helposti karmean lopun. Viholliset nimittäin kohdistavat hyökkäykset erityisesti eristyneeseen tai heikentyneeseen hahmoon, ja rottamiesten eliiteistä löytyy muun muassa yksi, jonka erikoisuus on siepata köysien avulla yksittäinen pelaaja mukaansa ja raahata tämä sivukujille raadeltavaksi. Ilman apua ansasta ei pääse turvaan, joten pelin mottona voisi hyvin olla "pysykää yhdessä tai kuolkaa yksin".

Rottamaiset viholliset ovat yksi pelin valttikorteista, sillä ne tarjoavat mukavaa vaihtelua usein nähtyihin örkkeihin ja demoneihin. Rivirottasolttujen lisäksi mukana on useita eliittejä, joiden erikoiskyvyt tuovat mieleen esimerkiksi Left 4 Deadin. Näitä oli ensialkuun esittelyssä kolme kappaletta, eikä Fatsharkilta haluttu kommentoida niiden lopullista määrää. Niillä on tarkoitus olla selkeät roolijaot, joten kovin montaa "superrottaa" ei ole tiedossa.

Tämä on mainos:

Vermintiden ydin on epätoivoinen selviytymiskamppailu. Ryhmän pitää olla tasapainoisesti koottu, sillä rotat käyvät kimppuun pahimmillaan joka suunnasta ja etäisyydeltä. Mukana on syytä olla sekä ampuma-aseilla varustettuja sankareita että tankin virkaa hoitavia lähitaisteluhahmoja. Vaikka päähahmoja on vain viisi, voi heistä varustusta ja kykyjä säätämällä kuka tahansa hoitaa mitä tahansa roolia. Alkuvarustuksen valinta on myös ensiarvoisen tärkeää, sillä tehtävien aikana panokset ja muut resurssit ovat vähissä. Jos mahdollisuus vihollisten ohittamiseen ilmestyy, sitä kannattaa aina hyödyntää. Tilaisuuksia saattaa tulla vastaan yllättävissä paikossa, sillä pelin vihut sijoitetaan kenttiin proseduraalisesti lisäämään vaihtelua ja uudelleenpelattavuutta. Sivutehtävät saattavat myös ilmaantua yllättäen houkuttelemaan uusilla aseilla ja muilla palkinnoilla. Ne ovat vain usein jemmattu varsin ikävien kulkuväylien ja vihollisten taakse, jolloin varsinaisen päätehtävän läpäisy voi olla vaakalaudalla.

Warhammer: The End Times - Vermintide on vielä hyvinkin alkutekijöissään, vaikka peliä on kehitetty jo parin vuoden ajan. Alfakoodissa oli vielä valtavasti keskeneräisiä animaatioita, ääniä ja kuvamateriaaleja, joten ulkoasun ennakkoon arvioiminen ei tunnu järkevältä. Lyhyen pelitestin perusteella sen tunnelma ja ydinpelattavuus vaikuttivat kuitenkin erittäin luvaavilta. Jään henkilökohtaisesti innolla odottamaan miten peli tästä lähtee kehittymään. Jos kaikki luvatut ominaisuudet saadaan ympättyä peliin onnistuneesti, voi kyseessä olla loistava uusi kokemus kaikille pelaajille, olivat he sitten Warhammerin faneja tai eivät.

Katso alta Warhammer: The End Times - Vermintiden julkistustraileri sekä testitilaisuudessa napattu videohaastattelu.

HQ
HQ
Warhammer: End Times - VermintideWarhammer: End Times - Vermintide
Warhammer: End Times - VermintideWarhammer: End Times - VermintideWarhammer: End Times - VermintideWarhammer: End Times - Vermintide
Warhammer: End Times - VermintideWarhammer: End Times - VermintideWarhammer: End Times - VermintideWarhammer: End Times - Vermintide

Aiheeseen liittyviä tekstejä

2
Warhammer: The End Times - VermintideScore

Warhammer: The End Times - Vermintide

ARVIO. Kirjoittaja Cecilia Fjällström

Ruotsalainen pelistudio Farshark kutsuu pelaajat maailmaan täynnä rupisia mutanttirottia, miekkoja ja melskettä. Gamereactor sai kunnian julkaista pelistä ensimmäisen arvion koko maailmassa.



Ladataan seuraavaa sisältöä