Suomi
Gamereactor
ennakot
Call of Duty: Black Ops III

Call of Duty: Black Ops III

Treyarch hyppää jälleen Call of Dutyn kehityksen rattiin. Peli näyttääkin hyötyneen aikaisempaa hieman pitemmästä kehitysajasta. Ensitestissä Black Ops 3.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Infinity Ward ampui aloituslaukauksen Call of Dutyn luomalle ilmiölle, mutta Treyarch pisti kaikki ennätykset uusiksi Black Opsin julkaisun myötä. Pelin myyntiluvut on päihittänyt ainoastaan sen jatko-osa. Black Ops II:n julkaisusta on kuitenkin kulunut jo kolme vuotta, ja tällä välin asiat ovat ehtineet muuttua. Activision on muuttanut julkaisustrategiaansa kahden vuoden mittaisista kehitysjaksoista kolmen vuoden sykleihin, joissa Treyarch, Infinity Ward ja Sledgehammer Games vuorottelevat keskenään. Pidemmän kehitysajan edut nähtiin viime vuonna julkaistun Advanced Warfaren myötä, sillä se oli raikas tuulahdus ummehtuneessa pelisarjassa.

Treyarch on kehittänyt kaikessa hiljaisuudessa kolmatta osaa Black Ops -sarjaan, jonka luvataan olevan pelkän vuosipäivityksen sijaan täysin uusi ja omaperäinen peli. Pidempi kehitysaika mahdollisti heidän mukaansa täysin uusien ideoiden testaamisen. Osa niistä oli käyttökelvottomia, mutta jotkut paljastuivat oivallisiksi lisäyksiksi kaavaan. Näitä ovat muun muassa uusi liikkumisjärjestelmä sekä mahdollisuus pulahtaa uimaan. Projektia vetävät pääkehittäjät kertoivat uusista ominaisuuksista suurella itseluottamuksella, sillä he ovat ehtineet pohtia ja testata jokaisen vaikutusta pelikokemukseen. Lyhyen testin perusteella vaikuttaa, ettei kyseessä ole pelkkää mainospuhetta; Call of Duty: Black Ops III näyttäisi antavan sarjalle jälleen uuden piristysruiskeen.

Call of Duty: Black Ops IIICall of Duty: Black Ops III

Muutama sananen pelin taustatarinasta ja tapahtumista on paikallaan ennen tarkempia yksityiskohtia. Black Ops sijoittuu futuristisen sodan jalkoihin, mutta nyt maailma on jo täysin romahtanut sen aiheuttaman ekologisen katastrofin takia. Viimeisistä luonnonvaroista käydään raivoisaa taistelua kahden liittouman välillä. Eliittiryhmän katoaminen ja valtava datavuoto tarkoittavat sitä, että pelaajan täytyy suunnata taistelukentille hoitamaan homma kuntoon kaikessa hiljaisuudessa.

Tämä on mainos:

Treyarchin visioissa tulevaisuuden sotilaat eivät luota enää pelkästään omiin lihaksiinsa, sillä heidän kehonsa ovat täynnä kyberneettisiä laitteita. Nämä mahdollistavat muun muassa korkeammat hypyt ja seinillä juoksentelun. Ajoittain tuntui siltä kuin olisi pelannut Advanced Warfaren ja Titanfallin yhdistelmää. Tästäkin huolimatta sotiminen hoidetaan enimmäkseen maankamaralla. Asiaa selitetään esimerkiksi sillä, ettei ilmahyökkäyksiä voida tehdä suurien suojakilpien vuoksi.

Yksinpelissä on asioita, jotka kirjoittavat Call of Dutyn perusperiaatteet kokonaan uusiksi. Mukana on esimerkiksi neljän pelaajaan yhteistyötä painottava pelitila, jossa jokainen voi seurata toisten tekemisiä pienestä lisäruudusta. Tämän avulla vihollisten paikallistaminen ja taktisten liikkeiden suorittaminen sujuukin helpommin - olettaen tietenkin, että ryhmä on sitoutunut pelaamaan strategisesti ilman liikoja sooloiluja. Strategista toimintaa tukevat myös entistä laajemmat kentät, eikä pelisarjan aikaisempien osien klaustrofobiaa aiheuttavista putkista näy jälkeäkään. Laajemmat kentät yksin- ja moninpelissä eivät ole ainoa muutos, sillä Treyarch on myös vähentänyt ennalta määrättyjen tapahtumien määrää. Nyt pelissä ei ole esimerkiksi hetkiä, jolloin täytyy pysähtyä ohjaamaan mekaanista lennokkia, vaan sen voi lähettää ilmaan silloin kun itse haluaa.

Yksinpelissä on myös mahdollisuus kerätä kokemuspisteitä ja varusteiden päivityksiä, ja näiden avulla kampanjan tahkoaminen useampaan kertaan on aikaisempaa mielekkäämpää moninpeliäkin silmällä pitäen. Roolipelimäiseen tapaan omalle taistelijalle voi avata erilaisia ominaisuuksia, joiden avulla voi kokeilla uudenlaisia taktiikoita.

Pääsin syöksymään toimintaan kesken pääjuonen, ja tällä kertaa luodit viuhuivat Kairossa sijaitsevalla Ramseksen rautatieasemalla. Vihollisista löytyi tavallisten sotilaiden lisäksi Terminator-robotteja muistuttavia kyborgeja, jotka eivät paljon suojista piitanneet. Tämä teki taistelusta astetta monipuolisemman, sillä käytännössä vastaan asettautui kaksi erilaista vastustajaa. Sotilaat toimivat ryhminä ja piileskelivät suojien takana, kun taas robotit eivät välittäneet kavereistaan tai suojautumisesta. Treyarch kehui solttujen tekoälyä, sillä studio on pyrkinyt luomaan juuri tiettyihin tavoitteisiin pyrkiviä vihollisia. Ne ottavat huomioon useampia asioita taistelukentällä, eivätkä pyri ainoastaan pelaajan hahmon suolaamiseen mahdollisimman nopeasti.

Tämä on mainos:

Pelisessiossa kävi nopeasti ilmi, että audiopuoli selvästi edellisiä osia parempi. Esimerkiksi räjähdykset kaikuvat majesteettisen jylisevästi rakennusten väleistä ja toiminta on näyttävää. Kokeilin peliä Xbox Onella, mutta Black Ops III saapuu myös PC:lle. Kehittäjät kertoivat, että se saa myös osakseen paljon huomiota, ja esimerkiksi graafisia asetuksia voi säätää monipuolisesti. Pelin luvataan pyörivän 4K:n tarkkuudella mikäli myllyssä riittää vääntöä. Sain nähdä tietokoneversiosta vain lyhyen vilahduksen, mutta se vaikuttikin olevan konsoliversioita reilusti edellä teknisellä puolella.

Yksinpelin parannuksista huolimatta moninpeli oli se asia, joka nosti Call of Duty -sarjan maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Treyarch tekee tiivistä yhteistyötä erilaisten eSport-tahojen kanssa, ja pelin ennakkoon tilanneilla on mahdollisuus osallistua verkkopelin betatestaukseen. Tällä tavalla studiolla halutaan varmistaa nettikoodin sulava toiminta toiminta sekä tasapaino.

Call of Duty: Black Ops IIICall of Duty: Black Ops III

Pelaaminen tuntui uusista ominaisuuksista huolimatta entistä suoraviivaisemmalta. Pelihahmo esimerkiksi tarttuu suoraan kielekkeisiin niitä kohti hyppäämällä samaan tapaan kuin on nähtiin Halo 5: Guardiansin betassa. Seiniä pitkin voi juoksennella ja rakettirepun avulla kykenee lentämään lyhyitä matkoja tai tekemään korkeita loikkia. Sotilaat jaksavat myös juosta loputtomasti ilman hengähdystaukoja. Tekipä mitä tahansa solttu osaa aina tähdätä, ladata tai liukua maata pitkin. Tämä tuntui aluksi hieman mutkikkaalta, mutta näiden yhdistelmien ansiosta vihulaisia voi yrittää yllättää aikaisempaa monipuolisemmilla tavoilla.

Moninpelissä valittavana on yhdeksän erilaista eliittisotilasta. Jokaisella on sekä superase että erikoiskyky, joista täytyy valita toinen. Treyarch avasi suunnitteluratkaisua kertomalla, että aloittelijoiden oli aikaisemmin erittäin vaikea saada käyttöönsä peräkkäisistä tapoista avautuneita erikoisiskuja. Uusi järjestelmä takaa, että kaikki pääsevät varmasti käyttämään erikoisasetta tai -kykyä jokaisessa ottelussa. Niitä ei voi käyttää täysin mielivaltaisesti, ja käyttöä rajoitetaan erikoismittarin avulla. Se täyttyy ajan kulumisen lisäksi tapoista, joten taitavammat pelaajat pääsevät hyödyntämään erikoiskikkoja useammin.

Yhdeksästä sotilaasta lehdistölle esiteltiin neljä, ja viisi muuta luvataan paljastaa myöhemmin. Pääsin näkemään Ruinin, joka pystyy kylmäämään lähistöllä olevat vastustajat ilmasta tehtävällä hyökkäyksellä. Seraph kantaa Annihilation-pyssyä, joka tappaa yhdellä osumalla kenet tahansa. Outriderin aseena oli jousi ja hän toi mieleeni Robin Hoodin. Henkilökohtainen suosikkini oli kuitenkin minitykillä varustettu robotti Reaper, joka pystyi manipuloimaan ajan kulkua. Valitsin useimmiten minitykin, sillä se osoittautui erinomaiseksi työkaluksi tärkeiden alueiden tyhjentämiseen.

Omia sotilaita voi muokata kokemusta kartuttamalla, ja mukana on myös mahdollisuus aseiden kustomoimiseen. Kaikkiin torrakoihin voi kiinnittää kiikaritähtäimen, viisi erilaista härpäkettä ja pintaan voi lyödä halutessaan uuden maalipinnan. Omia ulkoasuja voi suunnitella erillisellä työkalulla, joka toi mieleen Forza Motorsport 5:n. Todennäköisesti pääsemme vielä näkemään todella näyttäviä luomuksia, kunhan luovimmat pelaajat toteuttavat kykyjään.

Testaamissani matseissa sai hyvin nähdä kuinka uudet ominaisuudet istuvat hyvin yhteen. Ne eivät silti vieneet huomiota pois Call of Dutyn perusteista. Mukana ei ole ajoneuvoja, ja pääpaino on edelleen rajuissa maataisteluissa. Kartoissa ei esiinny myöskään yhtä paljon vertikaalisuutta kuin Advanced Warfaressa. Kentissä on selviä pullonkauloja, joihin suurin osa tulitaisteluista luonnollisesti ajautui.

Ohjaus toimi mallikkaasti jo näin varhaisessa vaiheessa, ja koin suunnatonta tyydytystä niittäessäni lakoon neljä tai viisi vihollista yhdellä Reaperin minitykin sarjalla. Uiminen mahdollistaa taistelut veden alla ja nämäkin toimivat sutjakkaasti. Pelimekaniikoissa riittää syvyyttä ja monimutkaisuutta, mikä mielestäni saattaa karkoittaa jotain noviiseista. Treyarchilla oltiin tästä kuitenkin eri mieltä. On mielenkiintoista nähdä miten vanhat ja uudet pelaajat ottavat pelin vastaan. Ajan myötä avautuvat erikoiskyvyt ovat toisaalta selvä askel aloittelijaystävällisempään suuntaan. Yksittäisistä aseista eräs jäi kuitenkin harmittamaan jo nyt. Piikikkäät miinat olivat kaikessa automaattisuudessaan äärimmäisen ärsyttäviä, eikä niiden aiheuttamilla tapoilla ollut mitään tekemistä taidon kanssa. Onneksi ne olivat oikeastaan ainoa minua ärsyttänyt piirre, joten Call of Duty: Black Ops III:sta näyttäisi kehkeytyvän erittäin viihdyttävä peli.

Tuntuukin että Treyarch on ajatellut tällä kertaa kaikkea mahdollista. Studiolla on ollut selvästi tarpeeksi aikaa visionsa toteuttamiseen, ja pelin ennakkoversio vaikutti hyvin lupaavalta. Useat pitävät peliä todennäköisesti Advanced Warfaren jatkona, joka puolestaan otti selvästi vaikutteita Titanfallista. Treyarch on kuitenkin selvästi paras sarjan parissa työskentelevä kehittäjä ja Call of Duty: Black Ops III:n testaaminen osoitti miksi edelliset osat ovat olleet niin suosittuja. Activisionin ratkaisu jakaa kehitystyö kolmen vuoden mittaisiksi jaksoiksi on osoittautunut toimivaksi, ja sen myötä sarjan jokaisessa osassa nähdään uusia innovaatioita. Räiskintäpeleistä pitävien kannattaa pitää silmänsä auki tämän pelin suhteen.

Call of Duty: Black Ops IIICall of Duty: Black Ops III
HQ
HQ
HQ
Call of Duty: Black Ops IIICall of Duty: Black Ops III

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Call of Duty: Black Ops 3Score

Call of Duty: Black Ops 3

ARVIO. Kirjoittaja Paul Davies

Onko Black Ops 3 rutiininomainen jatko-osa, vai tuoko se aidosti jotain uutta Call of Duty -sarjaan? Pistimme Treyarchin uutuuden kovaan testiin.



Ladataan seuraavaa sisältöä