Suomi
Gamereactor
ennakot
Assassin's Creed: Syndicate

Assassin's Creed: Syndicate

Assassin's Creed -sarjan seuraava vaihe vie pelaajat teollisen vallankumouksen kuohuihin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Ensimmäiset vihjeet Assassin's Creed -sarjan seuraavasta pelistä saatiin jo viime vuoden puolella. Silloin Kotaku raportoi pelin nimen olevan "Victory", ja se sijoittuisi viktoriaaniseen Englantiin. Nyt kun sain vierailla Ubisoft Quebecin studiolla, voin vahvistaa aikakauden todenperäisyyden. Pelin tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1868, mutta pelin nimeksi paljastui Assassin's Creed: Syndicate.

Assassin's Creed on yksi maailman tunnetuimmista pelisarjoista, ja uusia osia on pukattu ulos vuosittain. Tämän myötä se on menettänyt hohtoaan, eikä edellinen osa Assassin's Creed: Unity välttynyt viiltävältä kritiikiltä. Bugisuuden myötä tuntui, että osa laadusta oli uhrattu nopean julkaisutahdin kustannuksella. Sisältö on myös aiheuttanut pettymyksiä, sillä samaa kaavaa on kierrätetty kaikissa peleissä jo kahdeksan vuoden ajan. Tämä on yksi niitä asioita, joita Ubisoft Quebec haluaa muuttaa. Tuottaja Francois Pelland ja luova ohjaaja Marc-Alexis Coté olivat silmin nähden erittäin ylpeitä aikaansaannoksestaan, josta esitettiin pelikuvaa PS4:n varhaisesta kehitysversiosta.

Coté valotti hieman pelin taustoja. Syndicate sijoittuu teollisen vallankumouksen loppuvuosiin, jotka ovat voimakkaasti esillä muun muassa Charles Dickensin tuotoksissa. Lontoon asukkaiden välillä on valtavia sosiaalisia kuiluja rikkaiden uidessa rahassa ja köyhien rypiessä ravassa. Myös järjestäytynyt rikollisuus on suuressa roolissa, mikä näkyy jo pelin nimessä. Coté tähdensi, että Unityn ja Syndicaten välillä on kulunut ainoastaan noin 75 vuotta. Siitä huolimatta erot ovat jo todella merkittäviä. Teknologinen kehitys on muuttanut kaiken ja ero aikaisempiin sarjan osiin on merkittävä.

"Brittiläinen imperiumi oli tuolloin maailman ylivoimainen suurvalta", Coté kertoi. "Mikään toinen valtio ei päässyt sitä lähelle millään osa-alueella, katsoipa asiaa sotilaallisesta, taloudellisesta tai diplomaattisesta vinkkelistä. Neljännes koko ihmiskunnasta eli tuolloin brittien lipun alla. Imperiumin sydämestä löytyvät Temppeliherrat ja Lontoo on heidän keskuksensa. Suurkaupunki on samalla myös heidän suurin heikkoutensa. He ovat juuri voittaneet taistelun salamurhaajia vastaan, mutta eivät tiedä sodan olevan edelleen käynnissä."

Tämä on mainos:
Assassin's Creed: SyndicateAssassin's Creed: Syndicate

Pelistä löytyy tällä kertaa yhden päähenkilön sijaan kaksi keskeistä hahmoa, jotka ovat itse asiassa kaksoset. Jacob ja Eve Frye ovat viettäneet lapsuutensa Lontoon laitamilla, ja molempia on treenattu salamurhaajiksi pienestä pitäen. Pelin alussa kaksoset näkevät suurkaupungin sykkeen ensimmäistä kertaa. Lontoota pääsee tutkimaan haluamallaan sisaruksella, mutta osa tehtävistä on sidottu tiettyyn hahmoon.

Koska tapahtumat sijoittuvat Lontooseen, on kaupungista pyritty tekemään mahdollisimman elävä ja dynaaminen kokonaisuus. Erilaisia alueita on yhteensä seitsemän ja jokaisen niistä luvataan tuntuvan ainutlaatuiselta. Esimerkiksi koillisessa kolkassa sijaitseva Whitechapel on köyhien kansoittama, kun taas lounaisen kulman Westministerissä asustavat rikkaat. Jokainen alue vastaa kooltaan Assassin's Creed: Brotherhoodissa nähtyä Roomaa, joten lääniä on luvassa erittäin runsaasti. Kaupungissa voi törmätä poliisipartioihin, jotka tosin eivät uskaltaudu kaikista köyhimmille alueille. Studiolta luvattiin myös, että sivutehtävät ovat järkeviä edistämään salamurhaajien aatetta. Pelissä nähdään myös lapsia, sillä työt tehtaassa aloitettiin 1800-luvun lopulla jo hyvin varhaisella iällä.

Luova ohjaaja painotti myös, etteivät he ole unohtaneet sarjan perusasioita, jotka ovat hiippaileminen, suunnistaminen ja taisteleminen. Etenkin hiiviskely on pelissä entistä keskeisemmässä roolissa. Assassin's Creed: Unity päivitti jo hiiviskelyä sallimalla kyykistymisen sekä esteiden taakse piiloutumisen. Quebecin studio haluaa kuitenkin tuoda mukaan entistä modernimman otteen. Esimerkiksi piiloutuminen onnistuu automaattisesti, eikä se vaadi erillistä napin painallusta. Salamurhaajan pitäisi siis "liimautua" automaattisesti esineiden ja seinien taakse. Jacob ja Eve osaavat myös viheltää. Vislaus oli mukana Black Flag -pelissä, mutta sitä ei nähty Unityssä. Sitä voi hyödyntää vihollisten houkuttelemiseksi ansaan. Näitä voi harhauttaa toki muillakin tavoilla, kuten vinttaamalla heittoveitsen seinään.

Tämä on mainos:

Parkourin harrastaminen helpottuu samalla tavoin. Erilaisten esineiden ympäri pitäisi pystyä loikkimaan sulavammin, eivätkä hahmot enää jumitu huoneen keskellä olevaan tuoliin. Ikkunoista voi taas kiivetä sisään erillisellä napilla. En kuitenkaan huomannut juoksemisessa tai hyppäämisessä mitään eroa animaatioissa Unityyn verrattuna.

Lähitaistelua on uudistettu rankalla kädellä. Tällä aikakaudella ei ole enää luontevaa nähdä kenenkään kantavan miekkaa vyöllään, minkä myötä sarjan tunnusomaiset miekkataistelut jäävät pois. Coté kuitenkin vakuutti, ettei Syndicate ole tämän johdosta yhtään vähemmän brutaali, vaan pikemminkin päinvastoin. Aseet ovat vain aikaisempaa pienempiä, jotta ne voi luontevasti piilottaa vaikka takin alle. Näitä ovat esimerkiksi nyrkkiraudat, kepit, veitset ja revolverit. Toki hahmoilta löytyy myös tuttu salamurhaajien terä. Tärkein valttikortti on kuitenkin uusi hihaan piilotettu tarttumahaka. Sen avulla eri paikkojen välillä siirtyminen käy sutjakasti, mikä on tärkeää ottaen huomioon rakennusten korkeudet ja etäisyydet toisistaan. Suurenkin kadun ylittäminen tai korkean seinän kiipeäminen onnistuu laitteen avulla nopeasti. Pelissä nähdään myös ensimmäistä kertaa sarjan historiassa erilaisia ajoneuvoja. Cotén mukaan kaikki ajokit ovat pelaajan käytettävissä, ja mukana ovat tietenkin myös hevoset ja veneet.

Syndicatessa on tärkeää valloittaa linnoituksia Gang Warfare -nimisissä tehtävissä. Merkkirakennukset sijaitsevat kaupungin eri osissa, ja niiden valtaaminen toi välittömästi mieleen Assassin's Creed: Brotherhoodin, jossa vaikutusvaltaa riistettiin Borgia-suvulta hieman samaan tapaan.

Assassin's Creed: SyndicateAssassin's Creed: Syndicate

Lopulta lehdistölle näytettiin hieman pelikuvaa. Jacob ja Eve istuivat yhdessä pubissa ja juttelivat intialaiselta näyttävälle herrasmiehelle. Tunnelma oli hilpeä, mutta juttelu ei kestänyt kauan. Jacob nousi ylös ja poistui kapakasta. Kadulla vastaan tuli hevosten vetämiä vankkureita ja samoilevia kaupunkilaisia. Katutasolla tallaaminen on kuitenkin tylsää, joten salamurhaaja kiskaisi itsensä talon katolle tarttumakoukun avulla. Näkymä oli ihailtava, sillä mainostaulut ja saastuttavien tehtaiden piippurivistöt jatkuivat horisonttiin saakka. Alla näkyi pätkä rautatietä, jonka rakentaminen oli edelleen kesken.

Pelaaja selvitti nopeasti tiensä vihollisten hallitsemalla alueella sijaitsevaan linnoitukseen, ja pisti vastassa olleet vartijat nopeasti pois päiviltä. Valloittamisen jälkeen Temppeliherrain edustaja saapui paikalle, mutta pötki nopeasti pakoon tilanteen nähtyään. Jalkaisin alkanut takaa-ajo muutti nopeasti luonnettaan, kun assassiini nappasi alleen hevosvankkurit.

Cotén mukaan toimintaa ohjaavia skriptejä on mahdollisimman vähän. Näkemäni ei kuitenkaan vakuuttanut, sillä kovinkaan dynaamisesta ajojahdista ei ollut kyse. Toki poliiseja tuli paikalle aikaisempaa enemmän, mutta esimerkiksi seinään törmäämisestä ei rangaistu lainkaan ja ympäristö tuntui staattiselta. Kun takaa-ajo päättyi vielä tyypilliseen taisteluun torilla, jäi sekvenssistä kovin antikliimaksinen fiilis.

Graafisessa ulkoasussa liikutaan paljolti Unityn tasolla. Eteen heitettiin kauniita näkymiä, mutta toisaalta anti-aliasingin kanssa on edelleen ongelmia. Kuvataajuus pysyi pääosin vakaana ja päivittyi 30 kuvan sekuntivauhtia. Tosin suuremmissa taisteluissa pelimoottori osoitti selviä hidastumisen merkkejä, mikä toi taas mieleen Unityn monet kärsimykset. Optimoinnin on mentävä nappiin, ettei luvassa ole jälleen Unityn kaltainen fiasko.

Kysyin Cotélta, miten he aikovat varmistaa pelin olevan laadukas julkaisupäivänään. Hän kertoi heidän aloittaneen Syndicaten testaamisen huomattavasti normaalia aikaisemmin. He toivovat löytävänsä pitkän testiperiodin kautta mahdollisimman suuren osan bugeista. Mies mainitsi myös, että tällä kertaa painotus on nimenomaan yksinpelissä. Moninpeliä ei ole mukana lainkaan, eikä seikkailussa tarvita mitään erillisiä ohjelmia tableteille tai puhelimille.

Viimeinen kysymykseni liittyi näkemiin rautatien kiskoihin. Coté paljastikin, että junat ovat kuin ovatkin mukana pelissä. Tässä he ovat ottaneet hieman vapauksia historian suhteen, sillä tuolloin Lontoossa ei ollut rautatieverkostoa. Tässä hauskuus on kuulema asetettu realismin edelle, sillä junan katolla matkustaminen on hauska ja nopea tapa liikkua paikasta toiseen.

Kaiken näkemäni perusteella Assassin's Creed: Syndicate on kiinnostava lisäys Ubisoftin pelisarjaan. Väljähtämispisteessä oleva sarja kaipaakin kunnon potkua takalistoon. Suurin kysymys liittyykin juuri siihen, onnistuuko Quebecin studio välttämään samanlaisen katastrofin, mitä nähtiin viime vuonna Unityn julkaisun yhteydessä. Ensiesittelyn perusteella tätä on vielä mahdoton sanoa. Toivoa en silti missään tapauksessa menettänyt.

Assassin's Creed: Syndicate
Assassin's Creed: Syndicate
HQ
HQ
Assassin's Creed: SyndicateAssassin's Creed: SyndicateAssassin's Creed: SyndicateAssassin's Creed: Syndicate
Assassin's Creed: SyndicateAssassin's Creed: SyndicateAssassin's Creed: SyndicateAssassin's Creed: Syndicate

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä