Suomi
Gamereactor
ennakot
FIFA 16

FIFA 16

EA:n uusi futispeli ei keksi pyörää saati palloa uudestaan, vaan keskittyy viime vuoden version hiomiseen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Uusien FIFA-pelien esittelyt ovat yleensä täynnä mahtavia mainossanoja ja iskulauseita, joiden tavoitteena on vain häikäistä lehdistö sekä fanit mahdollisimman perinpohjaisesti. Samalla aina rummutetaan uuden vuosipäivityksen paremmuutta edelliseen verrattuna. Skeptisyydestäni huolimatta tänä vuonna olen kuitenkin vakuuttunut FIFA 16:n presentaatiosta, sillä kehittäjä on selkeästi pyrkinyt kitkemään pois viime vuoden peliä vaivanneet puutteet. He eivät ole tuudittautuneet menestykseensä, vaan tietävät että parannettavaa löytyy. Yksittäisten pienten uudistusten paisuttelun sijaan palataan perusteisiin.

Pääsin testaamaan pelin varhaista versiota ja juttelin samalla pelisuunnittelija Aaron McHardyn kanssa. Vitsailin FIFA 16:n näyttävän olevan vain totaalinen päivitys viime vuoden pelille, mutta yllätykseni hän sanoi minun olevan aika lailla oikeassa. Toki mukana on uudistuksia, mutta perustuksia ei tänä vuonna valeta uudestaan. FIFA 15 tarvitsi enemmän potkua keskikentän tapahtumiin sekä tasapainoa hyökkäyksen ja puolustuksen välille. Tänä vuonna suurimmat muutokset koskevat ainoastaan maalivahtia, joten ei ole hankala nähdä miksi heitin moisen vitsin. Toisaalta näkyvin uudistus on tänä vuonna nähtävät naisten maajoukkueet.

FIFA 16FIFA 16

Vaikka maalivahdit ovat olleet kehityksen huomion keskipisteenä, myös kentän tapahtumat tuntuivat hieman erilaisilta. Syöttöjä katkottiin aikaista hanakammin, ja toisaalta ne voi lähettää matkaan uudella tavalla. Liipaisimen pitäminen pohjassa saa aikaan voimakkaamman syötön. Vastustajan maalia lähestyttäessä täytyy kiinnittää enemmän huomiota pelaajien sijoittautumiseen, eikä puolustuslinjaa saa puhkottua satunnaisilla yrityksillä. Tämä johtuu puolustajista, jotka osaavat lukea aikaisempaa paremmin tilanteita ja sijoittuvat tehokkaammin. Kyseessä ei ole iso muutos tekoälyn käyttäytymiseen, mutta sen huomaa välittömästi. Pieni ja hauska muutos liittyy pelaajien katseisiin, sillä he seuraavat katseellaan koko ajan palloa. Tämä tekee tilanteista autenttisempia, sillä esimerkiksi korkeaa syöttöä vastaan juostessa pelaaja katsoo nyt todella ylöspäin. Pieni muutos, mutta hyvä sellainen.

Tämä on mainos:

Mukana on myös uusi harjoittelutila, joka on nimeltään FIFA Trainer. Se on varmasti mieluinen tulokas monelle, sillä se opettaa pelaajalle tämän taitoihin sopivia uusia asioita. Esimerkiksi aloittelijoille se näyttää ruudulla viestin silloin, kun olisi hyvä aika syöttää tai laukaista. Taitojen karttuessa keltanokille suunnatut viestit jäävät pois ja tilalle tulee alati monimutkaisempia neuvoja. Harjoittelun luvataan tarjoavan veteraaneillekin mahdollisuuden löytää täysin uusia kikkoja.

McHardyn mukaan studiolla halutaan parantaa kokemusta koko kentän mitalta. Erityisesti maalivahdeista luvataan realistisempia ja inhimillisempiä, niin että maalit tuntuisivat mahdollisimman hyviltä. Puolustajien ketteryyttä on myös lisätty ja liukutaklauksista ponkaistaan ylös aikaisempaa nopeammin, minkä myötä hyökkääjät eivät pääse livahtamaan niin helposti karkuun. Koko joukkue ottaa myös selvästi aktiivisemmin osaa puolustamiseen, eikä keskikenttä päästä läpisyöttöä läpi yhtä helposti kuin viime vuonna. Pelaajien käyttäytymistä voi lisäksi säätää mielensä mukaan, jolloin syöttölinjat pystyy sulkemaan entistä tarkemmin. Liian aggressiivinen pelityyli voi tietysti kostautua, jos pelihahmon ominaisuudet eivät ole tarpeeksi hyvät. Tällöin näppärä hyökkääjä voi kikkailla hänestä ohi.

Omaa pelityyliä painotettiin testitilaisuudessa monesti. Vastoin kuin FIFA 15:ssa, sitä yhtä parasta reittiä puolustuksen läpi ei ole löydettävissä. Vastaavasti hyökkäyksen ja puolustuksen toteuttamiseen löytyy enemmän dynaamisia vaihtoehtoja. Koko pelin pitäisi näin ollen toimia huomattavasti tasapainoisemmin ja tarjota jokaiselle mahdollisuus kehittää oma pelitapansa.

Harmittavasti naisten joukkueiden pelimuodosta ei ole paljonkaan sanottavaa. Pelaajat tuntuivat miehiin verrattuna hieman hitaammilta, joka toki kuvastaa tilannetta oikeassa elämässä. Muutoin pelaaminen on samanlaista kuin miehillä. Tosin tällä hetkellä naisilla voi pelata ainoastaan kolmessa pelimuodossa ja mukana ovat vain maajoukkueet. Saa nähdä lisääkö EA tulevaisuudessa mukaan myös naisten liigat. On kuitenkin jo korkea aika, että naisjoukkueet ovat mukana. Se saattaa näyttää pieneltä asialta, mutta tasa-arvon kannalta sillä on suuri merkitys.

Tämä on mainos:

Naisjoukkueiden sisällyttäminen tarkoittaa edistysaskelia muuallakin pelin sisällä. EA:n täytyy esimerkiksi suhteuttaa pelaajat uudestaan keskenään. Tämän myötä palloilijatkin kuvastavat paremmin esikuviaan, joten esimerkiksi Peter Crouchin pituus ja koko välittyy hyvin. Pelaajien pärstät muistuttavat myös paremmin esikuviaan ja hiukset hulmuavat kauniisti tuulessa. Tämä pätee etenkin naisjoukkueiden poninhäntäisiin pelaajiin, mutta esimerkiksi Zlatan Ibrahimović näytti testiversiossa omalta itseltään.

Yhteenvetona on todettava, että EA Canada on tehnyt selvästi paljon töitä korjatakseen FIFA 15:n viat. Testipelien ja firman puheiden perusteella tänä vuonna on myös keskitytty oikeisiin asioihin. Jos palaset loksahtavat kohdalleen, niin FIFA 16 saattaa olla hyvinkin olla tämän vuoden paras futispeli.

HQ
FIFA 16FIFA 16FIFA 16FIFA 16
HQ
FIFA 16
FIFA 16FIFA 16
HQ

Aiheeseen liittyviä tekstejä

2
FIFA 16Score

FIFA 16

ARVIO. Kirjoittaja Ricardo C. Esteves

FIFA-sarja palaa voitokkaasti kentälle viime vuoden pettymyksen jälkeen.



Ladataan seuraavaa sisältöä