Suomi
Gamereactor
ennakot
Quantum Break

Quantum Break

Ennakkotestissä Remedyn kuumeisesti odotettu uutuuspeli Quantum Break.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Gamereactor ja allekirjoittanut pääsi tammikuussa vierailemaan todennäköisesti Suomen kunnianhimoisimmalla pelistudiolla Remedyllä. 20 vuotta sitten alkuun ponnistanut kotimainen kehitysfirma on tällä hetkellä historiansa kriittisimmän pelijulkaisun äärellä. Pystyykö Max Paynen ja Alan Waken seuraaja Quantum Break lunastamaan huimat odotuksensa?

Vierailu Remedyllä Espoossa alkoi positiivisella yllätyksellä. Tervetulopuheiden aikana paljastettiin virallisesti, että Quantum Break ilmestyy myös PC:lle Windows 10 -tuella. Eikä PC-pelaajien tarvitse edes odottaa pidempään, sillä peli ilmestyy samaan aikaan Xbox One -painoksen kanssa 5. huhtikuuta.

Quantum BreakQuantum Break

Ennen varsinaista pelitestiä tutustuttiin Remedyn tiloihin. Kierroksella esiteltiin muun muassa motion cap -studio sekä työtiloja, joissa pelin pariin on upotettu valtava määrä työtunteja. Kierroksen ydinsanoma oli selvä: Remedy on lähtenyt tavoittelemaan tuotantoarvoiltaan pelijulkaisua, joka nostaisi rimaa mitä tulee liikkeen ja kasvojen animointiin sekä elokuvallisen peliviihteen ilmaisuun. Monessa mielessä Quantum Break lähenteleekin elokuvan tekoa. Kierroksella esiteltiin monia menetelmiä, jotka ovat yhtä lailla käytössä myös elokuva-alalla. Toisaalta Remedy on joutunut tekemään paljon vaikeimman kautta. Esimerkiksi kasvojen animointiin ja renderointiin studio on itse joutunut rakentamaan työkaluja hyvinkin ruohojuuritasolta lähtien.

Tämä on mainos:

Samalla on helppo ymmärtää miksi Quantum Breakin teko on kestänyt niin pitkään. Remedyn pääjehu Sami Järvi kertoi, että Quantum Breakin tavoite on alusta lähtien ollut luoda kunnon "Hollywood blockbuster", jossa yhdistyisi elokuvallinen kerronta ja vauhdikas toiminta ennennäkemättömällä tavalla. Järvi myönsi, että kyseessä on rohkea ellei jopa uhkarohkea tavoite, sillä Quantum Break ei siis tarkoitus olla pelkkä videopeli vaan perinpohjainen monimediateos. Mahdollisista yleisön ennakkoluuloista huolimatta hän oli silti optimistinen ja uskoi pelin vievän mukanaan sekä tarinaltaan että toiminnaltaan.

Pelillisesti Quantum Break koostuu viidestä luvusta (Acts), jossa seikkaillaan päähahmon Jack Joycen (Shawn Ashmore) saappaissa ja pyritään selviytymään sekä itsensä Ajan rikkoutumisen pyörteistä että entisen ystävänsä Paul Serenen (Aidan Gillen) Monarch-yhtiön häikäilemättömiltä tarkoitusperiltä. Jokaisen luvun päätteeksi näkökulma vaihtuu kuitenkin Serenen puolelle, jossa täytyy valita kahdesta mahdollisesta tulevaisuuden näkymästä. Päätös on tehtävä huolella, sillä se nämä Junction-nimiset risteykset johtavat tarinaa erilaisiin suuntiin ja vaikuttavat jokaiseen tulevaan lukuun ja välivideoiden tapahtumiin. Tässä piileekin yksi Quantum Breakin suurimmista koukuista, sillä Remedyn mukaan peli voi päättyä monella eri tavalla. Viimeiselle live action -jaksolle on tämän takia luotu yli 40 erilaista variaatiota.

Esimerkkinä pääsimme kokemaan pelin ensimmäisen Junctionin. Siinä oltiin ensimmäisessä luvussa sattuneen aikaonnettomuuden jälkimainingeissa ja Paul Serenen piti päättää kuinka Monarch hoitaisi tilanteen julkisuuden suhteen. Vaihtoehtoina olivat "Hard Line" ja "PR", joissa ensimmäisessä Monarch tylysti peittäisi kaikki jäljet jopa murhaamalla silminnäkijät. Vaikka ratkaisu olisi lyhyellä tähtäimellä tehokas, niin se aiheuttaisi Riverportin kaupungin asukkaiden kääntymisen yhtiötä vastaan. PR-vaihtoehto mustamaalaisi Jackin ja helpottaisi tämän kiinnijäämistä, mutta moni taho tietäisi liikaa Monarchin kytköksistä aikakoneeseen ja pinnan alla vaanivaan katastrofiin. Valintaa ei onneksi tarvitse tehdä sokkona. Serenen altistuminen onnettomuudelle tarjoaa pelaajalle kyvyn katsoa lyhyesti mitä kumpikin aikajana pitää sisällään.

Valinnan jälkeen vuorossa on ehkä se Quantum Breakin kiistanalaisin osio. Viime vuonna vaikutti siltä, että TV-sarja kulkisi pelin ohessa omana kokonaisuutenaan, mutta näin ei lopulta ole. Sen sijaan live action -vaiheet näytetään pelattavien lukuje välissä 20-22 minuutin pituisina jaksoina. Ne keskittyvät erityisesti Serenen, Monarchin ja sen sisäisten tapahtumien kulkuun. Ensimmäisessä osassa päästiin todistamaan Monarchin agentin Liam Burken tunnontuskia (olin valinnut kovan linjan ja monia viattomia oli kuollut) sekä irtautumista yhtiöstä.

Tämä on mainos:
Quantum BreakQuantum Break
Vasemmalla Liam Burke (Patrick Heusinger) ja oikealla Paul Serene (Aidan Gillen)

Tässä kohtaa on pakko antaa tunnustusta Quantum Breakille näyttelijävalinnoista. Erityisesti vaikutuksen tekivät Aidan Gillen, joka on tietysti tuttu Game of Thronesin Petyr "Littlefinger" Baelishinä sekä The Wire -sarjassa vaikuttanut Lance Reddick. Muutenkin live action ja siinä samassa myös pelin näyttely tuntui erittäin korkealaatuiselta. On silti pakko tunnustaa, että live actioniin siirtyminen kesken pelin oli pieni shokki vaikka siitä tiesi etukäteen. Peliohjaimen jättäminen syrjään saattaa tuntua erikoiselta, mutta toisaalta nämä videot voi myös ohittaa ja katsoa myöhemmin jos siltä tuntuu. Jo ensimmäinenkin avasi pelin tapahtumia ja taustoja niin huomattavasti, etten missään tapauksessa jättäisi niitä katsomatta.

Mutta miten sitten itse pelaaminen? Peliaikaa oli tarjolla runsaasti ja tapahtumassa pääsi suorittamaan koko ensimmäisen luvun sekä muutaman valitun pätkän seuraavasta. Yritän tässä ennakossa välttää juonipaljastuksia, sillä Quantum Break on tarinansa suhteen ehdottomasti kokemus, joka on parhaimmillaan kun sen kuvioista tietää ennakkoon mahdollisimman vähän. Peli lähtee käyntiin Riverportin yliopistolla, jossa tavataan päähenkilöt ja aikamatkustuksen kiemuroihin syventyvä tarina saa alkunsa. Pitkiä tutoriaaleja ei tarvinnut kärsiä vaan toimintaan pääsi kiinni mukavan dynaamisesti ja nopeasti heti alustuksen jälkeen.

Quantum Break on pääpiirtein suoraviivaista kolmannen persoonan räiskintää, jossa kuitenkin nousi esille muutama erikoinen piirre. Ensiksi suojan takana kykkiminen ei ole sellainen taattu turva mitä monissa "cover based shooter" -peleissä on totuttu. Piileskelemällä vyötärön korkuisen esteen takana saa niskaan koko ajan vahinkoa ja ainoa hyvä tapa välttää osumat on pysyä liikkeellä ja käyttää Jackin aikamanipulaatioon liittyviä supervoimia.

Remedyn edustajat kertoivat, että taistelusta on tehdä tarkoituksella yksinkertaista, jotta erikoisvoimien käyttö korostuisi mahdollisimman paljon. Esimerkiksi mukana ei ole erillistä suojautumispainiketta tai ukemi-hyppyä, jotka ovat tuttuja monista lajityypin peleistä. Sen sijaan aikavoimat, kuten vihollisten jäädyttäminen ajassa paikalleen, väistöpyrähdys sekä suojakentän luominen ovat avaintekijöitä Monarchin sotilaiden päihittämiseen. Kykyjä saa käyttöön heti alusta lähtien, eikä ilman niiden aktiivista käyttöä ollut esimerkiksi hard-vaikeustasolla mitään mahdollisuuksia.

Tähtäys ja ampuminen sen sijaan tuntuivat hieman turhan liukkaalta. Yleensä olen tottunut pelaamaan kohtalaisen korkealla tähtäysherkkyydellä mutta tällä kertaa sitä piti kääntää rauhallisempaan suuntaan. Toisaalta ei taistelusta löytynyt mitään merkittäviä epäkohtia, ja pelaaminen oli koko ajan viihdyttävää puuhaa. Puhtaan räiskinnän lisäksi mukana oli myös kevyttä pulmien ratkontaa ja tasoloikkaa. Aikavoimien avulla Jack pystyi muun muassa pysäyttämään liikkuvia tasoja tai kelaamaan rajattuja alueita ajassa taakse päästäkseen etenemään. Valikoista puolestaan selvisi, että kykyjä pääsee myös kehittämään. Kentistä keräämille esineillä voimille voi valita parannuksia, mutta nämä näyttivät suhteellisen hienovaraisilta lisukkeilta.

Quantum Breakin paketti näytti testisession jälkeen kokonaisuutena hyvältä. Monessa mielessä esillä ollut peli täytti odotuksia toiminnallisesta ja viihteellisestä scifi-seikkailusta. On pakko myöntää, että pitkä odotus pelin oli nakertanut omia fiiliksiä, mutta vierailu Remedyn luona ja ensimmäisen osuuden testaaminen palautti odotukset ennalleen. Paljon kuitenkin lopulta riippuu siitä kuinka tarina ja sen rytmi sekä live action -osaset loksahtavat paikoilleen. En usko että pelitunneissa mitattuna kyse on valtavan pitkästä kokemuksesta, mutta toisaalta Quantum Break saattaa hyvinkin olla enemmän kuin osiensa summa. Jos näin käy niin se voi olla pelijulkaisu, joka määrittää uudelleen mihin pelien ja elokuvien yhdistämisen saralla pystytään. Tällä hetkellä kaikki näyttää hyvältä, ja odotan todella innolla että pääsen lopullisen pelin kimppuun huhtikuussa.

Quantum Break
Jack Joice (Shawn Ashmore)
Quantum BreakQuantum Break
HQ
HQ
HQ
Quantum BreakQuantum BreakQuantum BreakQuantum Break
Quantum BreakQuantum BreakQuantum BreakQuantum Break

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Quantum BreakScore

Quantum Break

ARVIO. Kirjoittaja Arttu Rajala

Remedyn uutuuspelin odotus on viimein ohi. Testasimme onko Quantum Breakistä kaikkien aikojen kotimaiseksi pelijulkaisuksi.



Ladataan seuraavaa sisältöä