Suomi
Gamereactor
ennakot
Deus Ex: Mankind Divided

Deus Ex: Mankind Divided

Philip pääsi kuudeksi tunniksi tulevan Deus Ex: Mankind Dividedin pariin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

En koskaan unohda ensimmäistä kosketustani alkuperäiseen Deus Exään vuonna 2000. Kyseessä oli ensimmäinen tällainen peli, joka antoi pelaajalle vapauden tehdä omat valintansa erilaisissa tilanteissa ja joka pystyi reagoimaan näihin valintoihin. Haluaisinko pelata tilanteen läpi kuin normaalin räiskintäkohtauksen vai hiippailla ohi koko konfliktista? Jos hahmon puhelahjat olivat kunnossa, pitkiä taistelupätkiä saattoi ohittaa täysin. Tämä vallankumouksellinen tapa tehdä pelejä on pitänyt otteessaan siitä lähtien. Olin siten innostusta täynnä lähtiessäni Kööpenhaminaan tilaisuuteen, jossa pääsisin testaamaan sarjan uutukaista osaa.

HQ

Deus Ex: Mankind Divided on suoraa jatkoa Human Revolutionille, joka on puolestaa preludi sarjan kahdelle ensimmäiselle osalle. Haalarimerkissä lukee edelleen Adam Jensen, mutta maailma Adamin ympärillä on aiempaa vihamielisempi, sillä ihmiset ovat muuttuneet epäluuloisiksi kehojaan muokanneita kohtaan. Tästä voi syyttää edellisistä osista tuttuun tapahtumaan nimeltä "The Aug Incident", jossa kaikki kehomuokkausta harrastaneet pillahtivat ja alkoivat tappaa ihmisiä ympärillään summamutikassa. Kohtauksen taustat ovat hämrän peitossa, joten Adamin kaltaiset henkilöt kulkevat maalitaulu selässään. Metallisia käsiä on vaikea piilottaa edes trenssitakin alle. Pelaajan on opittava pärjäämään maailmassa, jossa "mekaaninen apartheid" on tosiasia.

Peli lähti liikkeelle muikealla tutustumistehtävällä, joka opettaa pelin perusteet. Se oli kasattu hyväksi paketiksi, joka opetti sekä ohjaustavan että pelimekaniikat veteraanejakin viihdyttävän tarinankerronnan ohella. Esittelyluoneestaan johtuen tehtävä oli hieman lineaarinen. Tämän ymmärtämisestäkin huolimatta odotin hermostuneena, onko Mankind Divided kenties menettänyt avoimuuttaan myös varsinaisen pelin puolella. Päätin pysyä optimistisena, sillä Eidos Montreal on osoittanut kykenevänsä toimittamaan sarjan faneille laadukasta sisältöä. Koko tehtävä kulminoitui lopulta toimintakohtaukseen, josta en voi valitettavasti kertoa sen enempää. Sen verran voin silti paljastaa, että pelaajan valinnan lisäksi myös reagointinopeus otetaan huomioon päätöksien seurauksia tulkitessa. Lopputulos ei ole välttämättä gameoveria, vaan jotain hienovaraisempaa.

Tämä on mainos:

Tehtävän päätteeksi Adamn heitettiin Prahaan ja aiempi hermostukseni romukoppaan. Kaupunki vaikuttaa lähes ylitsevuotavaisen avoimelta ja monipuoliselta sen suhteen, mitä Adamn voi siellä tehdä. Päätehtävässä tuli toki edetä, mutta muita aktiviteetteja oli tarjolla valtavasti. Olin välittömästi kuin kotonani. Osa sivutehtävistä oli myös miellyttävästi varsin pitkäkestoisia ja tarjosivat mielekkään sisällön lisäksi tukun kokemuspisteitä Adamin kykyjen kehittämiseksi.

Pääkallonpaikkana Praha oli mielenkiintoinen kaupunki tutkittavaksi. Tehtävien ohella ilmapiiri oli jännittävä yhdistelmä alistusta ja ahdistusta. Ihmiset eivät luottaneet mihinkään tai kehenkään. Poliisi piti huolen status quosta jatkuvilla partioillaan ja vartiopaikoillaan. He eivät myöskään epäröineet syyttää Adamia ja tämän kaltaisia maailman tilasta. Poliisin ja siviilien töykeä ja perusteeton käytös saattaa hämmentää tai jopa ärsyttää aluksi ennen kuin tajuaa, kuinka todellisia reaktiot ovat monille kansanryhmille. Sarja on aina kyennyt tuottamaan hyvän pelin lisäksi myös oikeasti ajateltavaa eikä Mankind Divided ole poikkeus.

HQ

Deus Exän peruluonteen tapaan pelaajalla on monia vaihtoehtoja toimia eri tilanteissa. Kokemus- ja taitopisteiden käyttämisellä on iso vaikutus siihen, kuinka tehokkaasti Adamn erilaisia kohtaamisia hoitaa. Human Revolutionin tapaan peli käyttää Praxis kittejä hahmonkehitykseen. Kittejä voi tienata keräämällä kokemuspisteitä tai löytämällä niitä ympäristöstä. Kaikki edellisen osan taidot ovat mukana nytkin ja mukaan on ängetty tukku uusia. Uutta on myös vaatimus säännöstellä eri kykyjen energiakulutusta, sillä osa taustalla hyrräävistä erikoiskyvyistä kuluttaa Adamin sisäisiä sähkövaroja ankarasti. Kykyjä voikin kytkeä päälle ja pois tarpeen mukaan. Pelaajaan ei kahlita kiinni eri valintoihin ja kykyjä vaihtelemalla Adamin eri puolia voi korostaa. Studio on ottanut selkeästi edellisosan hieman jäykkään hahmonkehitykseen liittyneen kritiikin vastaan. Pomotaistelutkin voi hoitaa nyt muutenkin kuin lyijymyrkytyksellä.

Tämä on mainos:
HQ

Tarinankerronnasta voisi kertoa vielä vaikka kuinka paljon enemmän, jos saisin siitä jotain vielä paljastaa. Lienee kuitenkin parasta, että pelaajat pääsevät kokemaan kaiken itse, yllättyen tilanteista ilman ennakkotietoja. Mankind Dividedilla on paljon tarjottavaa sarjan faneille. Uusia pelaajia usuttaisin pelaamaan Human Revolutionia julkaisua odotellessa, sillä uusi osa liittyy erittäin kiinteästi edeltäjäänsä. Elokuun 23. päivä on merkattu kalenteriin paksulla tussilla. Silloin Prahan kadut aukeavat kaikille itsensäparantelun ystäville.

Deus Ex: Mankind DividedDeus Ex: Mankind DividedDeus Ex: Mankind DividedDeus Ex: Mankind Divided
Deus Ex: Mankind DividedDeus Ex: Mankind DividedDeus Ex: Mankind DividedDeus Ex: Mankind Divided

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä