Suomi
JäSENARVIO

Trials Evolution

Kirjoittaja: Izrael   2012-05-05

Trials HD, tuo 2009 vuoden paras Xbox Live Arcade-peli kotimaiselta Red Lynxiltä, sai juuri tänä keväänä jatkoa Trials Evolutionin muodossa. Trials HD oli täyttä rautaa, joten jatko-osan odotukset olivat hämmästyttävän korkealla ja peli todella oli yli-inhimillisten odotusteni arvoinen! Edellinen osa oli hyvin lähellä täydellisyyttä, mutta parannettavaa löytyy aina. Evolutionissa on todellakin kehitystä tapahtunut...

Jos joku ei pelisarjan konseptia tiedä, niin sehän on kaksiulotteista moottoripyöräilyä kolmiulotteisessa maailmassa. Tarkoituksena on päästä maaliin läpi lukemattomien erilaisten esteiden, hyppyjen ja sun muiden ylittämistä mahdollisimman vähäisillä epäonnistumisilla ja mahdollisimman nopeasti ja fysiikalla on valtava merkitys. Evolution ei tätä hyvin hiottua ydintä ole muuttanut lainkaan, sillä se oli jo täysin toimiva edellisosassa. Pelin ajofysiikat ovat tosin mielestäni muuttuneet hieman raskaammiksi ja realistisemmiksi, ja ohjattavuus tuntui tutulta, mutta samaan aikaan hyvin erilaiselta. Muutos on sinällään hyvä, ettei peliä hallinnut täydellisesti Trials HD:n jälkeen. Erilaisia tasoja on suuri määrä ja niiden vaikeustaso nousee hyvin tasaisesti äärimmäisen helpoista todella haastaviin extreme-ratoihin. Red Lynx on onnistunut luomaan esimerkillisesti pelin, joka on helposti lähestyttävä, mutta josta löytyy valtava määrä helvetillisiä haasteita niitä kaipaaville. Tuttuun tapaan suorituksen mukaan saa joko pronssi-, hopea-, tai kultamitalin ja täydellisistä suorituksista saa platinamitalin. Peli on hyvin koukuttava, kun yrittää rikkoa omaa tai jonkun kaverin suoritusta ja ratoja tuleekin pelattua lukemattomia kertoja läpi.

Trials Evolutionissa on laaja kirjo uusia skillgameja, joita löytyy useaan makuun. Esimerkiksi yhdessä taitopelissä moottoripyörän jarrut on rikki ja kaasu on jäänyt jumiin ja pitää päästä mahdollisimmat pitkälle, ja toisessa pitää hyppyristä bailoutata ja siipiä räpyttämällä päästä mahdollisimman pitkälle. Myös hyvin erikoisia taitopelejä löytyy, esimerkiksi UFOlla lentelyä ja eräänlainen kuulapeli. Nämä ovat esimerkkejä pelin voimakkaasta editorista, josta myöhemmin laajempaa tietoa. Skillgamet ovat mukavan erilaisia verrattuna edellisosan vastaaviin, mutta ne eivät ole todellakaan yhtä viihdyttäviä ja addiktoivia, kuten esimerkiksi Trials HD:n luunmurtamispeli ja pommin kuljetus. Ne ovat loppujen lopuksi lyhyttä kivaa muutamaa kivaa peliä lukuun ottamatta. Syy lienee siinä, etteivät ne tunnu aidolta Trialsilta, vaan ne tuntuvat olevan karttaeditorin teknologiademoja. Vaikuttavia, mutta eivät tarjoa pitkää iloa.

Trials Evolution tarjoaa merkittävän uudistuksen pelisarjaan multiplayerin muodossa, joka toimii sekä Xbox liven kautta että moninpelin yhden konsolin kautta. Nettipeluu on hyvin pieni osa Trialsia, mutta tarjoaa mukavan vaihtelun yksinpeluun. Moninpeli on toteutettu hyvin ja ongelmia ei esiintynyt. Matsit vaan ovat hyvin lyhyitä ja peliseuran etsimisessä menee ikävän paljon aikaa. Huomattavasti miellyttävämpää ja aikaa syövää aktiviteettia on pelin erinomaisesti toteutettu local-moninpeli. Se tarjoaa tunneiksi viihdettä niille, jotka nauttivat pelata kaveriporukassa. Radat ovat helppoja ja niihin pääsee helposti mukaan. Kaatuminen ei haittaa. Peli ei jaa pelaajille omia ruutuja, vaan kaikki päristelijät ovat samassa ruudussa. Toteutus toimii oikein mainiosti ennakkoluuloista huolimatta ja kamera onnistuu pääasiassa kohdistamaan tapahtumat sillain, että kaikki pääsevät nauttimaan pelaamisesta. Jos joku pelaajista pääsee liian pitkälle, niin muut häviävät pelistä hetkeksi ja palautuvat seuraavalle checkpointille. Ratkaisu on hyvä ja toimiva. Moninpelikenttiä ei ole hirvittävän monta, mutta onneksi niitä pystyy itse tekemään lisää ja niitä pystyy myös itse lataamaan lisää. Trialsin local-moninpeli on todella hieno uudistus ja se lisää pelin uudelleenpelaamisen arvoa merkitävästi.

Moninpeli itsessään oli jo iso kehitys peliin, mutta valtavin uudistus on kenttäeditori, joka oli jo HD:ssa tehokas työkalu upeiden kenttien tekoon. Vanhan editorin voi heittää romukoppaan, sillä uusi editori on mahtava ja sillä kykenee nyt tekemään kenttien lisäksi ikiomia pelejä ja lisäksi Evolution tarjoaa vihdoin mahdollisuuden jakaa omia luomuksia kaikkien ladattavaksi. Tämä puute oli ainut, mikä itseäni häiritsi HD:ssa ja sekin on nyt poissa. Pelatessani on vastaan tullut monenmoisia pelejä: angry birdsin tyylinen Angry bikers-peli, jossa lintujen linkoamisen sijasta bailataan oma pyöräilijä tuhoten rakennelmia; vanhan koulukunnan 2-d lentoräiskintäpelin, joka oli itse asiassa aika koukuttava ja jopa fps-peli, jossa ammuttiin maalitauluja. Lisäksi vastaan on tullut huikeita yhteisön tekemiä kenttiä perus trials-päristelyyn ja moninpeliin. Editorin mahdollisuudet ovat monin tavoin hyvin lähellä Little Big Planetin vastaavaa ja kyseessähän on silti vain latauspeli. Kenttien lataaminen on vaivatonta ja samaten testaaminen. Testaamisen jälkeen on mahdollista antaa arvosana kentälle. Itse en ole vielä kerinnyt testaamaan tätä kyseistä editoria, mutta kunhan sitä löytyy, niin pääsen vapauttamaan luovuuteni. Editori on jaettu kahteen osaan: aloittelijoille tarkoitettuun editoriin ja proeditoriin, joka avaa kaikki mahdollisuudet kenttien luojalle. Kaikki pelin valmiit kentät on tehty kyseisellä editorilla, joten mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. En malta odottaa, mitä Trials-yhteisön suurimmat nerot saavatkaan aikaan editorilla.

Teknisesti Trials on kehittynyt hyvin merkittävästi. Peli näyttää suorastaan fantastiselta. Edellisosan yksipuolinen tehdashalli on saanut väistää ja tilalle on tullut valtava maailma, josta löytyy niin metsää, aavikkoa ja kivikkoa, pieniä asuinalueita, satamia yms. Pelin radat ovat hurjasti vaihtelevampia kuin ennen ja jokainen tuntuu uniikilta. Ratojen säätiloja pystyy nyt muokkaamaan hyvin rajusti ja erilaisilla asetuksilla saa kentistä hyvin vaihtelevan näköisiä. Ulkoilma on upean näköistä ja kaikki on hyvin yksityiskohtaista. Peli pyöriin todella sulavasti, eikä takkuile, mutta pientä repeilyä esiintyy silloin tällöin. Myös Checkpointeilta uudestaan aloittaessa huomaa tekstuurien lataamisen välillä olevan hieman hidasta, mutta se on hyvin ymmärrettävää, kuinka paljon tekstuurien määrä on lisääntynyt, kun enää kenttiä ei rajaa tehdashallin seinät. Peli on miellyttävä silmälle. Fysiikat kehittyneet harppauksen ja bugeja esiintyy paljon vähemmän. Viime pelille tyypillistä ukkelin jumiutumista maahan korkean tiputuksen jälkeen on onnistuttu vähentämään rajusti. Kentät hyödyntävät fysiikkaa muutenkin hyvin monipuolisesti ja nerokkaasti ja se pistää ihailemaan. Peliin on tuotu myös uusia tapoja kustomoida omaa kuskia ja moottoripyöriä. Pelissä kisoista tienatuilla rahoilla voi ostaa uusi varusteita, joilla muokata hahmon ulkonäköä. Samaten mootoripyöriä voi esteettisesti tuunata uusilla osilla ja tarroilla. Erilaisia vaihtoehtoja ei kuitenkaan loppujen lopuksi ole hirveän montaa. Miellyttävän värin löytäminen on kuitenkin helpompaa, kiitos väriympyrän.

Äänimaailmakin on ottanut suuren askeleen oikeaan suuntaan. Moottoripyörien äänet ovat erilaiset, hyvällä tavalla. Ne eroavat toisistaan enemmän ja kuulostavat aidommilta. Valtavin muutos on tapahtunut musiikissa. Se oli edellisosan heikoin lenkki, mutta Evolutioniin on asiaan panostettu enemmän. Musiikkia on hieman enemmän ja se on vaihtelevampaa. Musiikin vähyys harmittaa edelleen. Se on loppujen lopuksi ainut miinus Evolutionissa ja sen voi ilomielin antaa anteeksi. Musiikki kuitenkin sopii peliin kuin nakutettu. Kuski kirkuu samalla lailla kuin ennenkin, mutta se on lievästi kyllästyttävää, joten laitoin sen äänen matalalle asetuksien kautta.

Trials Evolution todellakin on nimensä veroinen, sillä sen tuomat uudistukset saavat monien pelien jatko-osat kalpenemaan. Uutta sisältöä on tullut aivan käsittämättömän paljon. Suuri huolenaiheeni oli peliä odotettaessa, että se tulisi maksamaan todella paljon. Huolehdin turhaan, sillä peli maksaa tismalleen saman verran kuin edellisosa, eli 1200ms pistettä, eli reilun kympin. Se on naurettava hinta pelistä, jossa on loputtomasti sisältöä. Pelimittarini näyttää jo reilusti yli 20 tuntia ja pelattavaa riittää vaikka millä mitalla. Pelissä on sisältöä enemmän kuin useissa täyshintasissa peleissä. Jos Trials HD miellytti, on Evolution pakko-ostos. Itseasiassa Evolutionia voi suositella kaikentasoisille pelaajille ja se on pakko-ostos jokaiselle itseään kunnioittavalle xbox-pelaajalle. Trials Evolution on täydellinen Xbox live arcadepeli, jälleen suomalaisilta.

Grafiikka/tekniikka: 9.5
Musiikki/ääni: 8.0
Pelattavuus: 10.0
Sisältö ja uudelleenpelattavuus: 10.0

Kokonaisuus: 10.0

"Hikeä ja tuskaa, Redlynx on onnistunut jälleen kiitettävästi!"

ja arvosteluasteikko vielä muistutukseksi :)

1/10 Kidutusta
2/10 Kelvoton
3/10 Surkea
4/10 Huono
5/10 Kohtuullinen
6/10 Ihan kiva
7/10 Hyvä
8/10 Erittäin hyvä
9/10 Erinomainen
10/10 Mestariteos

Keskiarvo: 10/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10