Suomi
JäSENARVIO

Portal 2

Prototyypistä hitiksi noussut Portal saa jatkoa tutuissa merkeissä. Pelin kehittäjän, Valven, hyppysissä ollaan hiottu vanhoja lähestymistapoja ja kehitetty uusia, jotta ollaan saatu aikaan lyhyttä ykkösosaa laajempi kokonaisuus.

Mikä on Portal? Kaikessa yksinkertaisuudessaan kyseessä on ongelmanratkontaa ensimmäisestä persoonasta kuvattuna, jossa ideana on päästä paikasta A paikkaan B. Se, miten sinne päästään, on taas toinen juttu. Suora lähestyminen on toimimaton ratkaisu, sillä paikka B voi olla vaikka rotkon toisella puolella. Sinulla on onneksi käytössäsi portaaliase, joka helpottaa tehtävää.

Portaaliaseella voidaan ampua korkeintaan kaksi portaalia. Jos ammut toisen seinään ja toisen kattoon, kulkiessasi seinän aukosta tipahdat katosta. Tämä yksinkertainen ajatus on avain pulmien ratkaisuun. Portal 2 tuo myös mukaan painovoimaa kumoavia säteitä, pomppulevyjä ja muita menetelmiä, joilla pääset monipuolisesti leikkimään fysiikan kanssa. Muita uudistuksia on kaksinpeli ja yhteisön koekammiot.

Portal 2 on tarinavetoisempi kuin edellisosansa, mutta polultaan yhtä suoraviivainen. Olet mykkä pelinappula, jota heitellään juonessa eteenpäin, ja välissä pääset käyttämään aivojasi. Edellisosan pääjehu, sarkastinen tekoäly GlaDOS on mukana, kuten myös uusi tulokas Wheatley, jonka luonnetta kuvaa parhaiten sana älykääpiö. Kanssaihmisten seuraa on turhaa odottaa.

Tarina alkaa teknisesti turboahdetulla esinäytöksellä, jonka myötä pelaaja päätyy sinne, mistä ensimmäinen peli alkoi. Vuosien huomaa kuluneen ränsistyneessä tutkimuslaitoksessa, jonka kasvisto on vallannut. Yleisesti tunnelma on hyvin kepeä, huumoria on paljon ja ennalta-arvattavuus on nolla. Kevyt tunnelma hieman latistaa uskottavuutta, mutta sillä tämä peli ei paljoa ratsastakaan.

Aikaa tullaan viettämään paljon erilaisissa testikammioissa, joita pää- ja koehenkilö Chell joutuu tieltään selvittämään. Ykkösosasta poiketen välillä päästään myös tutkimuslaitoksen ulkopuolelle. Avoimet osuudet tosin koostuvat edelleen rajatuista kulkureiteistä, ja kun eri vaihtoehtoja on vähän, tuntuu eteneminen aiempaa suoraviivaisemmalta. Siksi on hyvä, että avoimet maisemat ovat reiluna vähemmistönä, liika määrä tässä pelikonseptissa menisi jo ahdistavaksi.

Vaikka tarina onkin erittäin nautinnollinen ja viihdyttävä, se on auttamattoman lyhyt. Pituutta löytyy noin kuudesta kymmeneen tuntia yksinpelin puolelta. Siksi onkin hyvä, että mukana on yksinpelistä täysin irrallinen kaksinpeli, jossa pääsee kaverin kanssa ratkomaan nyt kahdelle pelaajille tarkoitettuja pulmia. Kaksinpeli onkin kokeilemisen arvoista, sillä yhteistyön merkitys korostuu. Eteneminen hankaloituu huomattavasti ilman hyvää yhteisymmärrystä siitä, mitä toisen pitää tehdä.

Kun yhteistyöpuoli on koettu, on olemassa vielä yhteisön koekammiot. Näitä sitten riittää, jos jaksaa etsiä. Siinä missä yksinpelistä ollaan jätetty sadistisimmat luonnokset liian turhautumisen estämiseksi, tulee tuhansien pelaajien tekemien kenttien joukosta vastaan varmasti myös näennäisesti mahdottomia luomuksia. Näin löytyy peliin myös pitkäikäisyyttä, mikäli on viitseliäisyyttä etsiä lisähaastetta.

Portal 2 on kehnosta pituudesta huolimatta täysi peli, jonka idea poikkeaa radikaalisti monista muista. Ensimmäisen persoonan peleille on löytynyt kerrankin jokin muukin idea kuin ampua kaikki liikkuva palasiksi. Siinä missä ensimmäinen Portal julkaistiinkin vain testatakseen idean toimivuutta, on jatko-osa valmis kokonaisuus.

Grafiikka: 9
Pelattavuus: 8
Pitkäikäisyys: 7
Tarina: 8
Äänet: 7

Kokonaisuus: 7,8

Arvosteluasteikko

Keskiarvo: 9.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10