Suomi
Gamereactor
laitearviot

Asus PQ321QE

Asuksen 4K-näyttö on suuri monessakin suhteessa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Parasta teräväpiirtoa tähän asti edustanut Full HD -standardi on kalpenemassa kakkoseksi. Markkinoille on alkanut ilmestyä 4K-tarkkuuksisia Ultra HD -näyttölaitteita, jotka käytännössä nelinkertaistavat tutun 1080p:n tarkkuuden.

HQ

Testipenkissä tällä kertaa vieraileva Asus PQ321QE on tietokonekäyttöön suunnattu 4K-monitori, joka levittäytyy työpöydälle peräti 31,5 tuuman koossa. 3840x2160 pikselin resoluutionsa ansiosta näytöllä on onneksi varaa leveillä. Pikselitiheys on selvästi parempi kuin reilun parinkymmenen tuuman Full HD -monitoreissa, minkä ansiosta kuva näyttää luonnollisen tasaiselta. Yksittäisiä kuvapisteitä on paljaalla silmällä lähes mahdotonta erottaa toisistaan.

Näytössä käytettävä 10-bittinen IGZO-paneeli on myös selvästi premium-luokkaa. Värit näyttävät eläviltä, eikä liukuväreissäkään esiinny ikävää porrastumista. Kuva on kirkas, ja kuten kuten yleisemmissä IPS-paneeleissa, myös katselukulmat ovat laajat. Vaikuttavista ominaisuuksistaan ja laajasta kuvapinta-alastaan huolimatta paneelilla ei ole paksuutta kuin 3,5 senttiä, mikä tekee siitä myös esteettisesti arvokkaan näköisen.

Asus PQ321QE
Paikoilleen ruuvattava jalusta tarjoaa hyvän kääntyvyyden joka suuntaan, joten painavaa paneelia ei tarvitse joka hetki olla nostelemassa.

4K-televisioita koskevassa keskustelussa nousee silloin tällöin esiin natiivin sisällön vähyys, koska Blu-Ray-elokuvat tukevat toistaiseksi vain Full HD -tarkkuutta. PC:llä 4K-resoluutiolle ei ole kuitenkaan vaikea löytää käyttöä. PQ321QE tekee esimerkiksi digikuvien katselusta silkkaa juhlaa, koska kahdeksan megapikselin kuvat mahtuvat näytölle kokonaan ja isommatkin kuvat paljastavat enemmän yksityiskohtia kuin perusnäytöillä koskaan näkisi. Tehokäyttäjät voivat myhäillä tyytyväisenä siitä, että näytölle mahtuu enemmän ikkunoita samanaikaisesti. Windows 8:ssa työtilan voi jakaa huoletta kolmeen pystysuuntaiseen osaan: esimerkiksi uutissyöte vasempaan laitaan, Twitter-feedi oikeaan laitaan ja työpöytä keskelle. Pelaaja puolestaan pääsee kokemaan pelit tarkkuudella, joka ei ole edes uuden sukupolven konsoleilla mahdollista. Mutta jotta tähän asti päästään, Asus PQ321QE:n kanssa voi varautua vähän taistelemaan.

Tämä on mainos:

Näytön heikko kohta on yhteensopivuus. Sen lisäksi, että ainoa liitäntätapa on Display Port 1.2, koneesta on löydyttävä verrattain uusi näytönohjain, joka tukee Display Portin MST-tilaa (multi stream). Ilman sitä näyttöä ei ole mahdollista kytkeä normaaliin 60 hertsin virkistystaajuuteen, vaan kuvanpäivitys jää lagiseen 30 hertsiin.

Yhteensopivuus voi vaihdella MST:tä tukevissakin näytönohjaimissa merkkikohtaisesti. Testikoneessa käytetty Nvidia Geforce GTX 770 tukee MST:tä, mutta vasta kun ajuri on latautunut Windowsissa. POST-vaiheessa näyttö oli pidettävä visusti SST-tilassa (single stream), jotta koneen sai ylipäätään käyntiin. Moodin remplaaminen näytön kömpelöhköstä asetusvalikosta on pitemmän päälle rasittavaa, joten paljon buuttaileville näyttö ei välttämättä sovi. Ongelmaa voi onneksi kiertää käyttämällä Windowsin lepotilaa kylmäkäynnistyksen sijaan. Lepotilasta palautuessa näyttö toimii normaalisti ilman säätöä.

Kokonaan toinen ongelma voi olla se, tukevatko itselle tärkeät sovellukset vielä näytön skaalausta. Uusi Windows 8.1 skaalautuu korkealle tarkkuudelle sinänsä hyvin, pitäen tekstit ja painikkeet sopivan kokoisina, mutta esimerkiksi Photoshopin ja Originin käyttöliittymäelementit näyttävät näytöllä pieniltä. Tämä on kuitenkin enemmän sovelluskehittäjien ongelma eikä itse näytön.

Ostopäätöksen panttaaminen ei muutenkaan ole pahitteeksi, koska noin 3000 euron hintaisena Asus PQ321QE on toistaiseksi järkevien kuluttajahintojen yläpuolella. Tällä hinnalla näyttö on suunnattu enemmän ammattikäyttäjille, jotka tarvitsevat työssään suurta kuvaa, kuin tavalliseen kotiviihteeseen.

Tämä on mainos:

Pelikäyttöön valjastettuna 4K vaatii luonnollisesti rutkasti tehoa, mutta 300 euron GTX 770 osoittautui hyväksi minimirimaksi. Pelit saatiin pyörimään 30 kuvan nopeudella vähän asetuksia karsimalla, ja suuren, tarkan kuvan ansiosta Battlefield 4 ja Project Cars tempaisivat upeasti mukaansa. Silkinsulavia ruudunpäivitysnopeuksia hamuavien on kuitenkin syytä varustautua aivan huippuluokan grafiikkakortilla.

Verrattuna useiden pienempien näyttöjen konfiguraatioihin yhdellä isolla näytöllä säästytään näyttöjen väliin jääviltä reunuksilta. Siitä on omat etunsa työskennellessä, kuvia katsoessa ja esimerkiksi nippelitarkkoja strategiapelejä pelatessa. Toisaalta jos omat pelitottumukset vaativat nimenomaan kaarevaa surround-näyttöalaa, siihen ei isokaan näyttö pysty vastaamaan.

On syytä alleviivata, että monet Asus PQ321QE:n kömmähdyksistä ovat näytön ulkopuolisia tekijöitä. Se on merkki uudenkarheasta tekniikasta, jonka yhteensopivuus on vielä vaiheessa. Skaalauskysymysten voi odottaa ratkeavan ajan kanssa, toivottavasti myös buuttiongelmien.

Puhtaasti näytön ansioilla mitattuna se on parhaimpia ruutuja, mitä Gamereactorissa on koskaan nähty. Kuvanlaatu vakuuttaa kautta linjan. Pelit näyttävät paremmilta kuin koskaan. Viivettä ei ole häiriöksi asti, vaikka (kuvanlaadultaan heikompien) pelinäyttöjen välittömyyteen ei päästäkään. Isoin este PQ321QE:lle on sen hinta. Näyttö on haluttava, mutta tällä hetkellä liian kallis kotikäyttöön. Kunhan tekniikka halpenee, parin-kolmen perusnäytön sijaan kannattaa kuitenkin alkaa harkita, josko isompi laatupaneeli olisi sittenkin sopivampi vaihtoehto.

09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Uskomaton tarkkuus, miellyttävät värit, ruutupinta-alaa vaikka muille jakaa.
-
Rajoittunut yhteensopivuus, kallis.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Asus PQ321QE

Asus PQ321QE

LAITEARVIO. Kirjoittaja Kimmo Pukkila

Testipenkissä tällä kertaa vieraileva Asus PQ321QE on tietokonekäyttöön suunnattu 4K-monitori, joka levittäytyy työpöydälle peräti 31,5 tuuman koossa.



Ladataan seuraavaa sisältöä