Suomi
Gamereactor
laitearviot

ASUS ROG G550J -pelikannettava

Asuksen tuore peliläppäri on rauhallinen suorittaja.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Pelikannettavat taistelevat aina kahdella rintamalla. Toisaalta niiden luonteeseen kuuluu, että masiinaa voisi kuskata mukana ilman tyräleikkauksen vaaraa. Mutta teho painaa ja perinteisesti peliläppäreitä ei ole oikeasti tarkoitettu mukana raahattaviksi. Asuksen uusi ROG G550J yrittää yhdistää molemmat puolet, eikä onnistu siinä yhtään pöllömmin.

HQ

Strategisilta mitoiltaan lapsi on 15,6-tuumaisen ruutunsa kanssa varsin passeli ainakin ajoittaiseen reissaamiseen. Kokonaispaino lisähärveleineen (virtalähde + mukana tuleva erillinen lisäkaiutin) lähentelee n. 2,7 kiloa. Laitetta pystyy kuljettamaan normaalissa olkalaukussa varsin helposti jos matkat eivät ole erityisen pitkiä. Näytön koko on hyvä kompromissi kuva-alan ja kohtuulliseksi jäävän leveyden suhteen, sillä yli 17-tuuman ruudut vaativat jo erillishuomiota ronttausosastolla.

Pelilaitteeksi varsin tyylikäs puolimatta musta pinta ja punaiset LED-valot eivät kiinnitä liikaa huomiota laitteen peliluonteeseen. Siinä ei ole monien virkaveljiensä tavoin suihkuhävittäjästä lainattuja ilmanpoistokoloja tai muita ylivedettyjä yksityiskohtia. Sormenjäljet tosin jäävät pintaan hieman turhan hyvin näkyville, vaikka kyseessä ei ole viime aikoina kovin suosittu "pianolakattu" kiilto. G550J kulkee siis mukana vaikka luentosalissa ilman, että sitä joutuu peittelemään vihkolla tai kirjalla. Hyvälaatuisessa taustavalaistussa näppäimistössä ei ole ylimääräisiä makropainikkeita, mutta mitään tärkeää ei ole jätetty tilanpuutteen verukkeella poiskaan.

ASUS ROG G550JASUS ROG G550J

Näyttö on hyvälaatuinen IPS-pohjainen FullHD-malli, jossa sekä kirkkaus että katselukulmat ovat kohdallaan. Isompi resoluutio menisikin hukkaan nykymittakaavassa keskikokoisella 15,6-tuumaisella paneelilla. Pelien lisäksi sekä videot että lomakuvat toistuvat hyvin luonnollisissa väreissä. Hiiren virkaa toimittava kosketustaso ei ole kummoinen, mutta eihän tosipelaaja sellaista edes käytä. Hiiren tai peliohjaimen voi ronklata kiinni yhteen laitteen kolmesta USB-portista, tai ne voi yhdistää Bluetooth 4.0 - standardin avulla langattomasti laitteeseen. Lisänäytön voi kiinnittää joko HDMI- tai Mini Display Port - porttiin.

Tämä on mainos:

Sydämenä hyrräävä Intelin i7 4710HQ - prosessori kyydittää pelejä mallikkaasti yhdessä Nvidian GTX 850M 2Gt (Maxwell) - näytönohjaimen kanssa. Kahdeksan gigan DDR3-muistin voi halutessaan nostaa 16-gigaan asti. Tehot riittivät testatuissa peleissä esimerkiksi Battlefield 4:n kohdalla medium-high - asetuksilla tasaiseen 50+ ruudun sekuntivauhtiin. Silmäkarkkia lisäämällä ruudunpäivitys laski noin kolmenkymmenen tasolle. Ubisoftin Watch Dogs toimi hieman keskimääräistä korkeammilla asetuksilla mukiinmenevästi ilman hidasteluja tai merkittäviä notkahduksia ruudunpäivityksessä. Prosessori-intensiiviset pelit kuten Civilization V pyörivät vieläkin paremmin, ja sopivat hienosti matkapelaamiseksi vaikkapa junaan.

Jos matkaseuraksi ei odota saavansa uusimpia pelejä moitteettomasti pyörittävää masiinaa, G550 sopii tehtävään hyvin. Se käynnistyy varsin vikkelästi, kiitos SSD-levyn, joka tosin on harmillisesti 8-gigaisena liian pieni pelien asentamista varten. Sen ainokainen tehtävä onkin saada kone käyntiin vikkelästi.

Kone ei päästä suurta metakkaa pelatessa tai videoita katseltaessa. Lämmöt pysyvät kohtuullisesti kurissa, vaikka laitteen takaosa kuumenee jonkin verran. Erinomaisesti viilennetyn G750JH:n tasolle ei siis päästä. Akku kestää pelikäytössä kolmisen tuntia pelistä riippuen, joten isohko virtalähde on syytä pitää aina mukana. Sen sijaan sinänsä vänkää erillistä kaiutinta en kokenut tarpeelliseksi. Vaikka se antaa pienille läppärin omille kajareille huutia, koin erillisten pelikuulokkeiden käytön huomattavasti mukavammaksi ratkaisuksi.

Koska koneessa ei ole kosketusnäyttöä, mukana tulevan Windows 8:n käyttö tuntui edelleen allekirjoittaneesta hieman jakomielitautiselta. Täppäreitä varten tehty Metro-käyttöliittymä riippuu ja roikkuu väkisin mukana, vaikka sen järkevä hyödyntäminen vaatisi näytön lämmäköintiä. Tämä ei ole yksi Asuksen ongelma, mutta itse olisin nähnyt laitteen käyttävän mieluummin perinteistä Windows 7:aa.

Tämä on mainos:

Testatun laitteen kanssa käytännössä identtinen G550JK maksaa suomalaisissa verkkokaupoissa hieman päälle tuhat euroa, joka tuntuu varsin kohtuulliselta hinnalta varustelutasoon nähden. Reilulla tonnilla saa hyvin mietityn ja kokoon kasatun peliläppärin, jonka hintaan ei tarvitse lisätä kiropraktikon laskua mikäli sitä haluaa kuljettaa mukana. Mitään tehohirmua siitä ei kannata odottaa, mutta tekniikka alkaa olla nyt sillä tasolla, että matkustavan ihmisen ei tarvitse jättää peliharrastustaan täysin älypuhelimien varaan.

ASUS ROG G550JASUS ROG G550J
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Kantamiskelpoinen, hyvä viimeistely, tehokas prosessori
-
Liian pieni SSD, Windows 8, keskiverto suorituskyky
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä