Suomi
Gamereactor
laitearviot

Asus Rog Swift PG278Q -pelinäyttö

Markkinoiden paras näyttö pelaajalle.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Ihan helposti ei arviota tule aloitettu fraasilla "markkinoiden paras näyttö". Asuksen uusi Rog Swift PG278Q on kuitenkin sellainen paketti, etten koe käyttäneeni superlatiivia väärin. Uusi 27-tuuman monitori on tällä hetkellä suurin piirtein parasta, mitä rahalla saa, jos pelaaminen on tietokoneen käytön ensisijainen käyttötarkoitus. Yhdessä 144-hertsisen taajuuden kanssa uusi Nvidian G-Sync-tekniikka taklaa onnistuneesti yhden videopelaamisen pitkäaikaisista ärsytyksenkohteista eliminoiden ns. screen tearingin lähes täysin. Täydellinen näyttö se ei ole, sillä sen sinänsä laadukas TN-paneeli kärsii tekniikan tunnusomaisista ongelmista värientoistossa ja katselukulmissa.

HQ

PG278Q tulee kokonsa mukaisesti varsin kookkaassa paketissa, josta paljastuu pystysuuntaan pakatun näytön lisäksi tarpeelliset piuhat Display Port -liitäntään ja töpseliin eikä juuri muuta. Pöydälle sitä asetellessa huomio kiinnittyy nopeasti erittäin laadukkaaseen säätömekanismiin, joka rullaa sujuvasti ja ääneti pystypilarissa. Näyttö on helppo käännellä ja nostaa haluamalleen tasolle. Kuvan säädöt voi hoitaa näppärällä pikku-joystickilla näytön oikean laidan takana. Erikoismaininnan ansaitsee myös näytön virkistystaajuutta lennosta vaihtava nappi, joka tulee tarpeeseen esimerkiksi vanhempien pelien kohdalla. Kokoluokka 27-tuumaisena on pitkälti maksimia, mitä normaalille työpöydälle saa edes mahdutettua ilman erityistoimenpiteitä.

Asus Rog Swift PG278Q

Tekniset ominaisuudet käsittävät 2560x1440 -resoluution TN-paneelin 144-hertsin virkistystaajuudella, yhden millisekunnin viiveellä, G-Sync -piirillä ja 3D-ominaisuudella. Resoluutio tuntuu hyvältä valinnalta FullHD:tä parempana mutta silti hieman kevyempänä laitteistolle 4K:n verrattuna. Näytön korkeista virkistystaajuuksista ei nimittäin saa läheskään kaikkea irti, jos siihen kytketty PC ei pysty puskemaan noin 80 ruutua sekunnissa. Kun ruudunpäivitysnopeus ylittää satasen, toiminta muuttuu kertalaakista sujuvammaksi G-Syncin ehkäistessä ruudun repeilyä. Se nimittäin tahdistaa jatkuvasti näytönohjaimen ja monitorin päivityseroja, poistaen tarpeen ohjelmalliselle V-Syncille. Harmillisesti esimerkiksi Dragon Age: Inquisitionin pöljästi 30 ruudun sekuntivauhdilla esitettäville välinäytöksille G-Sync ei mahda mitään. Jos konehuoneesta löytyy pökköä vaikkapa Battlefield 4:n pyörittämiseen 1440P @ 100FPS -asetuksilla, katselet todennäköisesti tämän hetken näteintä ja sujuvinta pelikuvaa.

PG278Q voi olla pelikaupan päräyttävin monttu, mutta parhaan näytön titteliä se ei kerää. TN-näyttöjen helmasyntejä ovat IPS-paneeleita heikompi värientoisto ja katselukulmat. IPS ei taas kykene yhtä viiveettömään liikkuvan kuvan toistoon, joten pelinäytöt suosivat yleensä huippunopeaa TN-tekniikkaa kuvanlaadun kustannuksella. PG278Q on ehdottomasti tämän tekniikan kärkikastia, mutta etenkin korkeussuunnassa päätään vähänkin kääntämällä näyttöalan reunat tummenevat ja niissä alkaa esiintyä värimuunnosta.

Tämä on mainos:

Kaikki tämä ei tule ilmaiseksi. Huhujen mukaan G-Sync-piiri maksaa näyttövalmistajille pari sataa dollaria per laaki, joten korkealaatuisen koteloinnin ja näytön kanssa PG278Q nousee selkeästi markkinoiden kalliimpaan kastiin. Jo näyttö itsessään maksaa rapiat 800 euroa, eikä sitä kannata kytkeä mihin tahansa matolaatikkoon. Jos koneesta ei löydy vähintään GTX780-tason näytönohjainta, monitorin edut menevät pitkälti hukkaan; 4K-resoluutiolle (n. 3840 x 2160) yli sata ruutua sekunnissa vaatisi jo pienen koirankopin kokoista PC:tä.

Tämän monitorin jälkeen myyntiin tulee eittämättä uusia ja halvempia vaihtoehtoja G-Sync-tekniikalla varustettuna, mutta juuri nyt ASUS ROG Swift PG278Q pitää kuninkaan valtikkaa käsissään. Se ei ole paras mahdollinen näyttö, mutta se on tällä hetkellä markkinoiden paras pelinäyttö.

Asus Rog Swift PG278QAsus Rog Swift PG278Q
Tämä on mainos:
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
G-Sync, säädöt, laadukas rakenne
-
Katselukulmat ja väritoisto, hinta
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä