Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
13 Assassins

13 Assassins

Taistelussa ei noudateta samurain kunniakoodia

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Takashi Miiken ohjaama 13 Assassins on itse asiassa uusintafilmatisointi vuoden 1963 samannimisestä elokuvasta. Tarina innoittuu oikeasta historiasta, mutta on silti pääosin fiktiota.

Se juonen oikea historiallinen henkilö on Matsudaira Naritsugu (1811-1835), joka nousi hyvin nuorena merkittävään yhteiskunnalliseen asemaan syntyperänsä ansiosta. Valta kihahti hattuun, ja hän menehtyi hyvin nuorena "sairauteen". Tätä lähtökohtana käyttäen saadaan vauhdikas elokuva samuraiajan Japanista, jota pitäisin itse ehkä yhtenä parhaimmista ninjaelokuvista. Jos siis mittatikkuna käytetään historiallisia ninjoja eikä Hollywood-ninjoja.

1800-luvun puoliväliin tultaessa Japani on elänyt jo parisataa vuotta rauhan aikaa. Samuraiden sotaisalle yhteiskuntaluokalle ei ole ollut sitä selkeää tarvetta pitkään aikaan, mutta samalla historia velvoittaa elämään tietyllä tavalla. Mukana on selvää kritiikkiä perinteiden härkäpäistä noudattamista kohtaan. Ohjaajan sanomana vaikuttaa olevan se, ettei kunniakas kuolema miekka kädessä tehtävää suorittaessa ole aina tavoiteltava asia.

13 Assassins13 Assassins

Itse tarina on hyvin yksinkertainen, minkä ansiosta niin ohjaaja kuin katsojakin pystyvät keskittymään siihen kaikkeen muuhun. Matsudaira Naritsugun nousu vielä korkeampaan yhteiskunnalliseen asemaan uhkaa valtakunnan vakautta, eikä moista voida sallia. Toisaalta jalosukuista nuorta miestä ei voi virallisesti uhmata, joten on turvauduttava kepulikonsteihin. Kaikkiaan 12 samuraita ja yksi lisävahvistus lähetetään ottamaan salavihkaa henki pois Naritsugulta. Jalosukuinen lordi kulkee aina suuren saattajajoukon kera, joten tehtävää ei voi hoitaa perinteisin kunniakkain keinoin.

Tämä on mainos:

Tässä vaiheessa mukaan kuvaan astuu ninjojen lähestymistapa. Taistelussa ei noudateta samurain kunniakoodia, koska vain lopputulos ratkaisee. Seurauksena on ansoituksia, pommeja, väijytyksien tekemistä ja niin edelleen. Modernilla kielellä sanottuna kysymys on sissisodankäynnistä, jossa "tyylipisteitä ei jaeta: vain reiät lasketaan". Kautta elokuvan nämä kaksi toisensa poissulkevaa toimintamallia taistelevat keskenään. Toisaalta on oltava kunniallinen perinteitä noudattava samurai, mutta toisaalta tehtävä on suoritettava keinolla millä hyvänsä.

13 Assassins on visuaalinen elämys. Kaikki on tehty viimeisen päälle käsitellyn aikakauden mukaisesti miettimättä lainkaan moderneja tuulia. Toisin sanoen patriarkaalisessa yhteiskunnassa ei naisia ase kädessä näy, ja kaikki henkilöhahmot ovat japanilaisia. Rahaa on selvästi ollut käytössä, ja tämän näkee lavasteissa, puvustuksessa ja ihmisten lukumäärässä. Ohjaaja muistaa kuvata myös maisemia, jolloin kokonaisuudesta muodostuu eräänlainen ikkuna menneeseen aikaan ja paikkaan. Juuri visuaalisen elämyksellisyyden vuoksi yksinkertainen tarina on etu 13 Assassinsissa, sillä katsoja jää helposti tuijottamaan jotain ruudulla näkyvää yksityiskohtaa, ja silloin se japaniksi puhuttu paatoksellinen dialogi jää huomiotta.

13 Assassins13 Assassins

Elokuva on kautta linjan hyvin ryppyotsaisesti tehty. Muutamaa hetkeä lukuun ottamatta kukaan ei edes hymyile kaksituntisen keston aikana. Aihepiiri otetaan siis erittäin vakavasti, joka on selvästi tekijöiltä tietoinen ratkaisu. Toimintakohtaukset ovat odotetusti vauhdikkaita, ja suurimmaksi osaksi hyvin uskottaviakin. Miekoin tehtävä kaksintaistelu saattaa päättyä alle kahdessa sekunnissa yhteen ainoaan sivallukseen. Elokuvan päättää peräti 45 minuuttia kestävä taistelukohtaus, jossa jätetään realismi taka-alalle paneutuen enemmänkin yleiseen näyttävyyteen.

Tämä on mainos:

Yksi huono puoli pomppaa esiin muuten niin mahtavasti toimivasta kokonaisuudesta. Pahaa Naritsugua näyttelevä Gorô Inagaki on yksinpuolisen paha ja sadistinen. Totaalisen yksiulotteinen hahmo tietenkin takaa sen, ettei katsoja koe myötätuntoa häntä kohtaan. Tämä liittyy myös jo aiemmin mainitsemaani tarinan yksinkertaisuuteen, joka vapauttaa ohjaajan keskittymään johonkin muuhun kuin pääpahiksen persoonallisuuden luomiseen. Siitä huolimatta olisi ollut paikallaan tehdä siitä elokuvan ainoasta historiallisesta henkilöstä edes hieman moniulotteisempi.

Lisämateriaalina on ilmeisesti Japanin paikallistelevision tekemä 18-minuuttinen ohjaajan haastattelu. Kaikki käsitelty ei välttämättä aukea länsimaiselle katsojalle, mutta pätkä on silti katsomisen arvoinen. Se selventää entisestään jo nähtyä, ja paljastaa samalla joitakin mielenkiintoisia tiedonmuruja käsitellystä aikakaudesta.

Kokonaisuutena 13 Assassins on mahtava elokuva. Sen pystyy katsomaan moneen kertaan siten, että jokaisella kerralla keskittyy seuraamaan jotain tiettyä käsiteltyä asiaa, kuten vaikkapa arkkitehtuuria, puvustusta, samurai-ihanteita tai sodankäyntitapoja.

13 Assassins13 Assassins
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä