Suomi
Gamereactor
arviot
AI: The Somnium Files

AI: The Somnium Files

Kotaro Uchikoshi kertoo taas uuden tarinan murhasta sekoittaen joukkoon runsaasti hauskoja hetkiä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kotaro Uchikoshi on tuttu muun muassa Zero Escape -sarjasta, ja nyt hän on käsikirjoittanut ja ohjannut pelin AI: The Somnium Files. Zero Excapen pelattuani olin kiinnostunut näkemään, miten AI toimii. AI: The Somnium Files on Uchikoshin parhaita töitä.

Päähenkilö Kaname Date on tutkimassa raakaa murhaa. Naiselta on poistettu vasen silmä, ja hänet on sidottu karusellin hevoseen hylätyssä huvipuistossa. Pelaajan täytyy tutkia murhaa apurinsa Aiban kanssa. Aiba asustelee pelaajan silmäkuopassa.

Pelaaja on osa salaista Advanced Brain Investigation Squadia (ABIS), ja Aiba itse asiassa tarkoittaa AI Ballia. Silmä analysoi ja keskustelee pelaajan kanssa tutkimusten edetessä. Aiba voi myös tulla ulos pelaajan silmäkuopasta pienenä oliona. Pelaaja silti ehdottomasti tarvitsee Aibaa.

AI: The Somnium Files
Tämä on mainos:
AI: The Somnium FilesAI: The Somnium FilesAI: The Somnium Files

Seikkailua kestää noin 20 tuntia, ja sen aikana valkenee paljon monimuotoisempi mysteeri kuin mitä aloitus antaa odottaa. AI on täsmälleen yhtä innovatiivinen ja kummallinen kuin Uchikoshin muutkin työt.

Pelattavuuden osalta katsellaan kohtauksia, ja kerätään johtolankoja osoita ja klikkaa -tyyliin. Silti tätäkin tärkeämpiä ovat erilaiset keskustelut. Tässä mielessä AI: The Somnium Files on eräänlainen visuaalinen romaani, sillä keskusteluja käydään jatkuvasti oman tutkinnan edistämiseksi tai sitten ihan vain oman uteliaisuuden tyydyttämiseksi. Keskustelut onnistuvat yhtä sujuvasti niin PC:llä kuin Switchilläkin.

Oman tutkinnan edistämiseksi täytyy kuitenkin siirtää itsensä ihmisten uniin niin sanotulla "somnium scanilla" käyttäen Psync Machinea. Näin tehdään useita kertoja tarinan avainkohdissa. Näin pelaaminen muuttuu Aiban kolmannen persoonan pulmatehtäväksi, joka naisena etsii unen avainkohtia löytäen näin johtolankoja. Ja samalla päästään syvemmälle kohteen psyykeen. Lisäksi mukana on kuuden minuutin aikaraja, ja jokainen toiminto kuluttaa tietyn määrän aikaa. Niin ikään pelissä on omia porkkanoita ja rangaistuksia, joilla joko saa lisää aikaa tai vaihtoehtoisesti menettää sitä.

Tämä on mainos:
AI: The Somnium Files
AI: The Somnium FilesAI: The Somnium FilesAI: The Somnium Files

Tarina myös haarautuu. Ensimmäisellä läpipeluukerralla pääsee näkemään yhden pelin monista lopuista, ja oikeastaan vasta sitten AI alkaa vaikuttaa kunnolla kiinnostavalta. Nämä haarautuvat tarinalinjat tapahtuvat somnium scanin sisällä, ja pelin läpäisemisen jälkeen näkee taulukosta, mitä kaikkia tarinahaaroja jäi vielä tutkimatta.

Jotkut tarinalinjat itse asiassa pysyvät lukittuina vaatien siis tiettyjen asioiden suorittamista toisaalla ennen niihin käsiksi pääsemistä. Näin Spike Chunsoft pitää tahdin sujuvana, ja koko ajan on jotain selvitettävää. Tietoa annetaankin pelaajalle kaiken aikaa ilman, että se missään vaiheessa tuntuu liialliselta. Lopulta saavutetaan tyydyttävä loppuratkaisu, ja kaikki tarinalangat on saatu punotuksi hyvin yhteen.

Yksi turhautumisen aihe ovat kriittiset pisteet eli ne somnium scanit. Ratkaisut varsinkin vaihtoehtoisia keinoja etsivälle ovat usein epäloogisia ja vaikeasti hahmotettavia. Varsin usein jouduinkin etsimään apua Internetin ihmeellisestä maailmasta. Koska mukana on aikaraja, saattaa pulmien uudelleen ratkominen muuttua ikäväksi puuhaksi.

AI: The Somnium Files
AI: The Somnium FilesAI: The Somnium FilesAI: The Somnium Files

AI on parhaimmillaan siinä, miten se esittää erilaiset henkilöhahmot. Värikkyyden ja tyylikkyyden ohella hahmoissa on runsaasti myös vaihtelua niin ulkoisesti kuin persoonallisuuksienkin osalta. Jokainen auttaa tai vaikeuttaa tutkintaa omalla tavallaan, ja hahmojen keskinäisten suhteiden selvittäminen on erittäin palkitsevaa. On hankalaa ennakoida, mitä tulee tapahtumaan, ja juuri tässä AI osaa yllättää.

Päähenkilö Date pääsee tutustumaan henkilöhahmoihin myös ihmisenä eikä ainoastaan etsivänä. Date muodostaa ihmissuhteen kaikkien kanssa, joten luvassa on muitakin hauskoja hetkiä kuin vain murhatutkintaan liittyviä vaiheita. Monilla henkilöhahmoilla on myös omat loppuratkaisunsa, joten heidän tarinoitaan pääsee selvittämään päätarinan ohessa. Tämä lisää kokonaan uuden tason AI: The Somnium Filesiin.

AI: The Somnium Files
AI: The Somnium FilesAI: The Somnium FilesAI: The Somnium Files

AI:n yksi kummallinen osuus on sen jatkuvat seksuaaliset viittaukset. Osa tällaisista hetkistä on harmittomia ja jopa hauskoja, mutta ajoittain sitten taas enemmänkin häiritseviä. Kaiken lisäksi tällaiset viittaukset ovat tyystin tarpeettomia, ja ne esitetään usein aivan satunnaisissa kohdissa tarinaa ilman riittävää kontekstia.

Kaiken kaikkiaan on sanottava, että AI: The Somnium Files on ehdottomasti kokemisen arvoinen peli erilaisine haarautuvine tarinoineen päivineen. Kyseessä on erikoinen cocktail synkkyyttä ja hauskoja hetkiä.

AI: The Somnium FilesAI: The Somnium FilesAI: The Somnium FilesAI: The Somnium Files
HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Henkilöhahmot, haarautuvat tarinat, synkkää sisältöä mutta myös hauskoja hetkiä, paljon nähtävää
-
Seksuaaliset viittaukset tarpeettomia, kummalliset pulmatehtävien ratkaisut
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä