Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
North to Alaska

Alaskan hurjapäät

1800-luvun lopun kultaryntäyksen aikaan sijoitettu tempoileva rakkausdraama.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

North to Alaska eli kotimaisittain Alaskan hurjapäät on vuonna 1960 valmistunut länkkäri, jota tähdittää valkokankaan kova kundi John Wayne. Vastanäyttelijänä nähdään huomattavan kaunis Capucine, jota piirittää lopulta neljä eri miestä. Ei ole epäilystäkään, kenet tämä neito oikeasti haluaa, ja kenet hän lopulta saa.

HQ

North to Alaska sijoittuu 1800-luvun lopun Alaskan kultaryntäyksen maisemiin. Rikastumisen toivossa suuri joukko ihmisiä muutti pohjoisen koviin maisemiin, ja vain muutamat heistä onnistuivat rikastumaan. Elokuva pohjaa näytelmään Birthday gift, ja sen huomaa ennen kaikkea huimassa dialogin määrässä. Toisin sanoen näyttämisen sijasta asiat suurimmaksi osaksi kerrotaan katsojalle.

North to Alaska

Puitteiltaan elokuva käsittelee toki omaa aikaansa, mutta pääasiassa kyse on keskeisten henkilöhahmojen keskinäisestä ihmissuhdedraamasta tavalla ja toisella. Wayne esittää jo rikastunutta Sam McCordia, joka ihastuu entiseen prostituoituun Michelleen (Capucine). Kovana jätkänä tunteitaan ei tietenkään sovi paljastaa suoraan, vaikka kaikki muut sen näkevät kilometrin päähän. Omien tunteiden kanssa painimisen ohella huolta aiheuttaa se, että alueen kaikki kullanhuuhtojat haluavat McCordin omaisuuden itselleen, joko rehellisesti korttipelissä, tai sitten epärehellisin keinoin.

Ikävintä North to Alaskan katsomisessa on, ettei tarinan painotusta huomaa kuin vasta elokuvan päättymisen jälkeen. Vuoroin keskiössä on kullanhuuhtomiseen ja rikastumiseen liittyvät asiat, vuoroin epärehellisten miesten keskinäinen ketkuilu, ja vuoroin vielä se ihmissuhdedraama naisen suosiosta. Näin ollen on mahdollista lähestyä elokuvaa odottaen toiminnallista ryysyistä rikkauksiin -tarinaa, ja pettyä saatuun ihmissuhdekoukerointiin.

Tämä on mainos:

Teknisesti North to Alaska on pätevästi tehty oman aikansa tuote, ja lajityypiksi on valittu komedia. Näin ollen vakavienkin teemojen käsittely pysyy kaiken aikaa kevyenä, vaikka vakavampi ote olisi ehkä toiminut paremmin. Katsomiskokemus olisi ollut vaikuttavampi, jos käsitelty aikakausi olisi tavalla tai toisella rakas. Elokuvan päättymisen jälkeen mieleen jää lähinnä Capucinen näyttävä ulkonäkö ja kysymys, miksi se omien tunteiden tunnustaminen oli Waynen hahmolle niin vaikeaa.

North to AlaskaNorth to Alaska
North to Alaska
Tämä on mainos:
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä