Suomi
Gamereactor
arviot
Alien: Blackout

Alien: Blackout

Mobiili-Alien sisältää potentiaalia, muttei koko hintansa edestä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Maailmankuulusta avaruusoliosta on elokuvien lisäksi väännetty vaihtelevalla menestyksellä lukuisia pelejä vuosien saatossa. Sarjan uusin tekele, kotimaisten Rival Gamesin ja Theory Interactiven yhteistyössä kehittämä, Alien: Blackout on yllätyksellisesti mobiilipeli. Se sai julkistamisensa myötä ensisijaisesti vihaisen vastaanoton juurikin pelialustansa takia. Kieltämättä aihetta lähestytään mielenkiintoiselta kantilta, ja jos jotkut osaavat tehdä mobiilipelejä niin suomalaiset. Sitä paitsi vaatisi harvinaista taitoa epäonnistua pahemmin kuin pohjanoteeraukseksi jäänyt Aliens: Colonial Marines (Gearbox Software, 2013), joten eipäs heitetä kirvestä kaivoon ennenaikaisesti.

Alien: Blackout sijoittuu Alien (1979) ja Aliens (1986) -elokuvien välimaastoon. Blackout laittaa pelaajan Amanda Ripleyn saappaisiin, joka on päätynyt Weyland-Yutanin avaruusasemalle Alien: Isolation (Creative Assembly, 2014) -pelissä esitetyn Sevastopolin tapauksen jäljiltä. Xenomorphin tyhjentämän avaruusaseman viimeisenä eloonjääneenä Ripley joutuu auttamaan paikalle saapunutta avaruusaluksen miehistöä pysymään hengissä oman pakonsa mahdollistamiseksi.

Alien: Blackout on pelattavuudeltaan varsin erilainen kuin aikaisemmat Alien-pelit, mutta ottaen huomioon alustan on ratkaisu varsin järkeenkäypää. Pelaaja seuraa avaruusaseman tapahtumia tasojen pohjapiirrustuksista, valvontakamerakuvista ja omalta paikaltaan ilmastointikanavassa. Pohjapiirrustusnäkymässä autettavat hahmot näkyvät pisteinä, joille voi antaa käskyä liikkumisen ja piiloutumisen välillä. Joukkiota jahtaava xenomorph näkyy pohjapiirrustuksissa ainoastaan tietyillä alueilla, jotka voi aktivoida ottamaan vastaan liikettä. Aktivointi kuitenkin syö aseman rajallista virtaa, joten eri alueiden ja suljettavien ovien välillä joutuu tasapainoilemaan päästäkseen tavoitteisiin. Säästääkseen virtaa voi myös tuijotella rajallisia valvontakameroita löytääkseen xenomorphin ja päätelläkseen sen seuraavia liikkeitä. Verenhimoinen otus voi vaihdella paikkaa hyödyntäen aseman ilmastointiputkia. Tällöin opastettavien hahmojen lisäksi itse pelaaja on vaarassa, sillä xenomorph saattaa hyökätä putkistossa lymyilevän Ripleyn kimppuun. Tilanteesta voi selviytyä reagoimalla nopeasti kuultaviin ääniin, päätellä mistä putkesta olio on tulossa ja hetkellisesti sulkea kanavan suun. Jokaiselle tasolle on annettu tietty aikaraja, jonka sisällä taso pitää selvittää. Aikaraja pitää huolen, ettei saalistavalta otukselta jää liian pitkäksi aikaa piileskelemään mutta aikaa tuntuu jokaisessa tasossa riittävän reippaasti. Tasapainoilu käskytyksen, vahtimisen ja suojautumisen välillä oliota ja aikaa vastaan luo yllättävän kutkuttavaa tunnelmaa ja sopivan kevyttä strategiaa mobiilipelaamiseen. Ainoastaan nakkisormeni tuottavat välillä hiukan ongelmia osua oikeaan paikkaan puhelimen ruudulla, jolloin ohilyönnit saattavat aiheuttaa turhia vaaratilanteita.

Alien: BlackoutAlien: BlackoutAlien: Blackout
Tämä on mainos:

Tehtävät vaihtelevat asteittain ja niitä käydään läpi pienten keskustelupätkien avulla. Tämä ei kuitenkaan muuta itse pelattavuutta vaan jokaisessa tasossa hahmoja ainoastaan kuljetetaan pitkin kenttää paikasta toiseen ja varotaan vihaista xenomorphia. Peli alkaa useammalla samanaikaisesti liikuteltavalla hahmolla mutta peli on ohi vasta, kun kaikki opastettavat hahmot tai Ripley itse saa surmansa. Peliä voi siis jatkaa vaikka osa miehistöstä tulisikin syödyksi, mikä on piristävä käänne ja puhaltaa hiukan uudelleenpeluuarvoa paremman hengissäsäilymisprosentin toivossa.

Graafisesti Alien: Blackout on korkeatasoinen erityisesti, kun ottaa huomioon, että kyseessä on mobiilipeli. 3D-hahmot ovat tyylikkäitä ja yksityiskohtaisia, alueet ovat kuin suoraan Alien-elokuvista ja tunnelmaa osataan ehostaa elokuvistakin tutuilla häiriöfilttereillä, savuilla ja tummilla sävyillä. Xenomorph liikkuu aidonoloisesti ja näyttää sopivan karmivalta saalistaessaan pitkin avaruusasemaa. Erityisesti pelaajan kimppuun hyökätessä olion näkee läheltä kaikkine tyylikkäine yksityiskohtineen. Myös välidemoissa nähdyt alukset kylmässä avaruudessa ovat tyylikästä katsottavaa. Graafinen loisto hiukan pitkittää pelin latausaikoja, mutta häiritsevästi enemmän aikaa vie tason ohittamaton tehtäväselostus, joka pitää käydä läpi uudestaan joka kerta tasoa aloittaessa.

Äänipuoli on myös oikein onnistunut. Avaruusasemalla on havaittavissa normaalin huminan lisäksi tilanteeseen sopivaa sihinää, suhinaa ja piippailua luomaan tunnelmaa. Tietokoneet raksuttavat elokuvista totuttuun tapaan ja avaruusalukset kuulostavat siltä miltä pitääkin. Xenomorphin askeleet ovat autenttisen raskaan kuuloiset, ja sen sihinä saa aikaiseksi kylmiä väreitä. Alien: Blackoutiin on palkattu myös ihan ammattinäyttelijöitä lainaamaan ääntään, ja sen kuulee luonnollisen oloisena keskusteluna hahmojen välillä. Jopa laadukas orkesterimusiikki onnistuu vangitsemaan aavemaisen avaruusaseman pelottavan tunnelman hyvin.

Alien: Blackout on ihan mielenkiintoinen lisä Alien-pelimaailman tarjontaan. Omaperäinen ja hyvin mobiilialustaa silmällä pitäen luotu pelikonsepti ja kaikin puolin laadukas toteutus tekevät vaikutuksen. Nykypäivänä varsinkin Androidilla pelien ollessa ilmaisia tuntuu Alien: Blackoutin viiden ja puolen euron myyntihinta kuitenkin liian suolaiselta erityisesti, kun tasoja on alle kymmenen ja pelin selättää noin puoleen tuntiin. Alien: Blackout ei tarjoa muuta pelattavaa kuin tarinaosion, joten uusintapeliarvoa antaa ainoastaan oman tuloksen parantaminen hengissä selvinneen miehistön määrällä.

Tämä on mainos:
Alien: BlackoutAlien: BlackoutAlien: Blackout
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Omaperäisyys, laadukas toteutus, aito tunnelma
-
Lyhyt, kallis, napit liian pieniä nakkisormille
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Uusi Alien-peli tulossa mobiilialustoille

Uusi Alien-peli tulossa mobiilialustoille

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Aiemmin tänään Gamereactor uutisoi, että pian julkistettaisiin uusi Alien-peli. Ja tässä se on. Alien: Blackoutin pääosassa nähdään Ellen Ripleyn tytär Amanda Ripley,...Ladataan seuraavaa sisältöä