Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
American Made

American Made

Kylmä sota tarjosi epätavallisia rikastumismahdollisuuksia.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Tom Cruisen tähdittämä American Made selvästi edellyttää, että katsojalla on summittaiset ennakkotiedot 1980-luvun alun Yhdysvaltain ulkopoliittisesta tilanteesta. Tarinan seuraaminen ei onneksi pohjatietoja vaadi, mutta lukuisat visuaaliset viittaukset menevät silloin varmasti ohi. Lentäjä Barry Sealin erikoinen tapa rikastua perustuu ilmeisesti ainakin pääpiirteittäin tositapahtumiin.

HQ

Tavallista kaupallisen matkustajalentäjän elämää viettävä Barry Seal kaipaa elämäänsä jännitystä 1970-luvun lopulla. Eräänä päivänä hän saa tarjouksen CIA:lta vaihtaa työnsä huomattavasti jännittävämpään. Tehtävät alkavat ilmasta otettavilla tiedusteluvalokuvilla, mutta varsin pian mukaan tulee huumeiden salakuljetus. Nörttiviittausta käyttääkseni Sealista tulee todellisen elämän Han Solo, joka hoitaa homman kotiin riippumatta työnantajansa moraalista. Olennaista on se, että saa maksun.

Tarina kulkee eteenpäin hyvällä tahdilla, ja juonta edistetään monin erilaisin elokuvallisin keinoin. Näistä ainoa ärsytystä keräävä kikka on ajoittain liian runsas heiluvalla käsivaralla kuvaaminen. Tavoitteena on tietenkin luoda katsojalle niin sanottua siellä olemisen tuntua, mutta mielestäni moinen lisätehoste on tarpeeton. Elokuva on pitkälti Tom Cruisen soolosuoritus, ja hän onnistuu työssään hyvin. Barry Sealin seikkailullinen ja runsaasti riskejä ottava luonne tulee hyvin esille.

Ohjaaja Doug Limanin kunniaksi on sanottava, että tietynlainen jännitys pystytään pitämään yllä, vaikka ruudulla nähtävät tapahtumat eivät olekaan mitään elämää suurempia monien nykyisten toimintaelokuvien tapaan. Tämä tietenkin tuo myös omanlaistaan uskottavuutta sille, että tarina perustuu tositapahtumiin.

Lisämateriaalit alleviivaavat sitä, että jo itse elokuva onnistui kertomaan tarinansa hyvin. Ylimääräisinä kerrotut asiat ovat kaikki jo sellaisia, jotka katsoja on ymmärtänyt itse leffaa katsoessaan. Mukavana pisteenä iin päällä on oikean Barry Sealin nuorimman pojan lyhyt haastattelu, jossa hän muistelee omaa isäänsä.

Tämä on mainos:

American Made on hyvin tehty elokuva epätavallisesta miehestä, joka amerikkalaiseen malliin päätti tarttua tilaisuuteen kääriä rajusti tuohta. Elokuvahistorian klassikoksi tästä ei varmaankaan ole, mutta leffa on silti ehdottomasti katsomisen arvoinen.

American MadeAmerican Made
American MadeAmerican MadeAmerican Made
Tämä on mainos:
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
American Made

American Made

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Kylmä sota tarjosi epätavallisia rikastumismahdollisuuksia.Ladataan seuraavaa sisältöä