Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Winter War

Talvisota (1989)

Rytmitys ja henkilöhahmot kärsivät näyttävien taistelukohtausten paukkeessa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

1980-luvun puolivälissä saatiin värillinen elokuvaversio Väinö Linnan romaanista Tuntematon sotilas. Ohjaaja Pekka Parikka oli kuitenkin sitä mieltä, että se aikaisempi sota on unohtunut. Yhteistyössä kirjailija Antti Tuurin kanssa syntyi möhkälemäinen elokuva Talvisota, joka julkaistiin talvisodan syttymisen 50-vuotisjuhlallisuuksia varten. Kohta tulee talvisodan päättymisestä kuluneeksi jo 80 vuotta, joten on aika arvioida elokuvan 4K-masteroitu Blu-ray-versio.

HQ

Parannetun tarkkuuden ja tekoajankohdan huomaa odotetuilla tavoilla. Kuvasuhde on erikoinen, sillä se ei ole laatikkomainen 4:3, mutta ei ihan kunnon 16:9 myöskään. Kuvan laatu on pääosin rakeinen, mutta kirkkaassa säässä tehdyt otokset vaikuttavat hyvinkin tarkoilta. Ajoittain otokset ovat epätarkkoja, jopa saman kohtauksen sisällä. Värimaailmakin vaihtelee harmahtavan hailusta hyvin kirkkaaseen. Mikään edellä kuvattu ei tietenkään tee tyhjäksi elokuvan ansioita, vaikka nykytekniikka HD-laadullaan paljastaakin ajan kulumisen. Mukavana lisäpointtina on mainittava, että lisämateriaaleja myöten koko julkaisu on tekstitetty suomen ja ruotsin ohella myös englanniksi.

Äänenlaatu on kauttaaltaan suorastaan loistava. Puheesta saa hyvin selvää riippumatta siitä, onko kyse korsussa tapahtuvasta kuiskimisesta vai karjumisesta tykistökeskityksessä. Musiikkia on hyvin vähän, ja sekin on mukana enemmän tunnelmaa tuomassa. Talvisodan tunnussävelmää on ehkä hankala hyräillä juoksulenkillä ollessaan, mutta silti sen pystyy tunnistamaan jo muutamasta nuotista.

Elokuvassa on kauttaaltaan läsnä omintakeinen 1980-luvun suomifilmin henki. Tämä johtunee siitä, että ohjaajan tausta oli vahvasti television puolella. Toinen vaikutelma on, että tekijät ovat varmaan ajatelleet teoksestaan kilpailijaa vuoden 1985 Tuntemattomalle sotilaalle. Näin jälkiviisaasti voi todeta moisen olleen tarpeetonta, sillä nykyihmiset muistelevat tavallisesti Talvisotaa paljon suuremmalla lämmöllä kuin kasariajan Tuntematonta.

The Winter War
Tämä on mainos:

Talvisodan elokuvaversiolla on mittaa kiitettävät 3h 17 min. Olemassa on myös 4h 24 min. kestävä viisiosainen TV-sarja. Pidennetyssä sarjassa tarina pääsee paremmin oikeuksiinsa, sillä elokuvaversio keskittyy ehkä ymmärrettävästi enemmän näyttäviin taistelukohtauksiin. Kokonaisuuden rytmitys kärsii: välillä tilanteet suorastaan laahaavat, kun taas seuraavassa hetkessä tapahtumat lentävät eteenpäin aivan liian nopeasti.

Aihealue on rajattu hyvin, sillä elokuva keskittyy kauhavalaismiesten edesottamuksiin Karjalan Kannaksella. Lisämateriaaleissa mainitaan, että 300 miehen joukko otti Terenttilän aukealla rintamavastuun Itsenäisyyspäivän tienoilla, ja Tapaninpäivänä vaihdon tullessa rivissä oli enää 60 miestä. Varsinainen elokuva päättyy perustellusti rauhaan 13. maaliskuuta 1940. Näkökulma talvisotaan on siis hyvinkin kapea, ja tilausta voisi olla ainakin yhdelle lisäelokuvalle. Se voisi keskittyä Pohjois-Suomen taistoihin, vaikkapa Tolvajärvelle ja Raatteen tielle.

Talvisota-elokuvan henkilöhahmot jäävät paukkeen vuoksi varsin pintapuolisiksi. Taneli Mäkelän Martti Hakala on suomalaisen sotilaan arkkityyppi, joka harkitsevaisesti ja rauhassa tekee velvollisuutensa pitäen samalla kuitenkin mielessään myös kotiin jääneen perheensä. Nykykatsojalle muita mieleen jääviä roolisuorituksia ovat ainakin Salattujen elämien Ismona muistettava Esko Kovero lääkintäaliupseeri Juho Pernaana. Silmälasipäistä ja hiljalleen kaljuuntuvaa vänrikkiä näyttelee alituiseen niiskuttava Vesa Vierikko. Ilmeisesti kuvausteknisistä syistä suomalaisissa sotaelokuvissa näyttelijät ovat säännönmukaisesti 10 vuotta vanhempia kuin mitä he oikeasti sodassa olisivat olleet. Kuvausteknisillä syillä selittynee sekin, miksi miehet ovat asemissa aina liian lähellä toisiaan: välimatkaa ei muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ole kuin metri tai kaksi. Lähitaistelukohtaukset ovat nekin sanalla sanoen kankeita, sillä mitä ilmeisimmin digitaalitehosteita ei ole käytetty.

Lisämateriaalit ovat paikallaan. Mukana on erittäin informatiivinen Antti Tuurin puheenvuoro, joka lyhyestä kestostaan huolimatta kertoo leffasta enemmän kuin kaikki muut ekstrat yhteensä. Nykykatsojalle tarpeellinen on talvisodan historian kokoava vartin mittainen katsaus, jota seuraava taistelupaikoilla 14. maaliskuuta 1940 kuvattu materiaali paljastaa, miten tarkasti elokuvaa varten kopioitiin ne oikeat taistelumaastot.

Tämä on mainos:

Talvisota-elokuvassa on puutteensa, mutta pääosin se puolustaa paikkaansa niin suomalaisena elokuvana kuin muistona kuvaamastaan aikakaudesta.

The Winter WarThe Winter War
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Talvisota (1989)

Talvisota (1989)

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Rytmitys ja henkilöhahmot kärsivät näyttävien taistelukohtausten paukkeessa.



Ladataan seuraavaa sisältöä