Suomi
Gamereactor
laitearviot

AOC Agon AG273QX

Eihän tätä voi kuin suositella.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

AG273QX on kolmas Gamereactorin testiin saapunut kolmannen sukupolven 27" Agonin premiumnäyttö. Teknisesti 27" QHD-näyttöjä on viime aikoina ilmestynyt markkinoille kuin sieniä sateella, mutta edes identtiset speksit eivät kerro koko totuutta. Paneeleissa ja näyttöjen teknisissä toteutuksissa on selkeitä eroja, jotka kaikki vaikuttavat lopputulokseen. Vuoden 2019 aikana testatut AG273QCG ja AG273QCX olivat keskenään yllättävän erilaisia kokemuksia, joten katsotaan millainen tapaus on kaarevan paneelin sijaan suorakaiteen taakse piiloutunut AG273QX.

Edeltäjiensä tavoin QX on muutamassa minuutissa purettu, koottu ja otettu käyttöön. Mekaaniset säädöt ovat fantastiset ja metallijalan päällä nököttävä näyttö kääntyy kaikkiin suuntiin sekä liukuu ylös-alas. Sama linja jatkuu myös takapainoisen jalan kanssa, mitä näytön kolmihakainen rakenne korostaa. Edessä olevia jalaksia on kaksi ja takana yksi keskellä. Jos takajalka sattuu liukumaan pöydän takareunan yli, näyttö keikkaa, joten pöydän on syytä olla kiinni seinässä tai takajalan tarpeeksi kaukana pöydän takareunasta vahinkojen välttämiseksi.

Virransyöttö ei tarvitse erillistä muuntajaa, joten ei muuta kuin virrat seinään ja pakkauksesta DisplayPort-kaapeli kiinni näytönohjaimeen ja menoksi. Mukana toimitetaan myös erillinen microUSB:llä näyttöön kiinnitettävä hallintayksikkö eli näyttökontrolleri. Laadukkaana yksityiskohtana kontrollerissa on nyt myös himmeä lediympyrä, joten kontrolleri on helppo löytää myös pimeässä. Kontrolleria ei ikävästi voi käyttää virtakytkimenä eikä sen painikkeissa ole ledivalaisua, joten pimeässä hutiosumia voi silti tulla ennen kuin painikkeet tulevat selkäytimestä. Ei täydellinen ratkaisu, mutta erinomainen premium-lisä silti.

AOC Agon AG273QX
Tämä on mainos:

Kontrolleria käyttää näytön hallintaan paljon mieluummin kuin vuosikausia AOCeissa löysänä ollutta ohjaintattia. Pienikin sormen liike tatin painikkeiden päällä liikuttaa säädintä ilman, että liikkeitä rekisteröidään mitenkään. Ratkaisu ei tunnu laadukkaalta. Myös näytön sammuttaminen on tarpeettoman hidasta, sillä painiketta joutuu pitämään useamman sekunnin pohjassa. Kellä on enää aikaa haaskata pari ylimääräistä sekuntia vuonna 2020?!

Samankaltaisuudet eivät lopu tähän. Lisää tuttuja piirteitä QCG- ja QCX-malleihin nähden on niin paneelin kehyksissä kuin värityksessä. Kaarevuus on lähtenyt, mutta vastaava lähes raamiton toteutus on johtanut mustanpunaisen
Agon-värityksen häviämiseen ja näin RGB:n mahti yltää sinne minne... ledit yleensäkin näytöissä paistavat.

Light FX -ominaisuudella värivaloa saa näytön takana olevan ledipylpyrän kautta näytön takana olevaan tilaan, luontevimmin takaseinään. Alareunasta säädintatin hollilta paistavat omat ledit pöydän pintaan. Pienenä kauneusvirheenä alapinnan ledivalaisua ei saa kokonaan pois päältä, mutta heikoimmalla valoasetuksella sen huomaa vain hämärässä tai pimeässä huoneessa. Yleisesti RGB-ledejä kulmat kurtussa katsovana epäsuoraa valoa pöydän pintaan heijastava alalediominaisuus ei häirinnyt käyttökokemusta laisinkaan. Diskovalo-ohjelmaa kun ei ole pakko käyttää.

Näytössä on myös sisäänrakennetut 5W-kaiuttimet, mutta ei niistä sen enempää, ettei kukaan vain erehdy sellaisia käyttämään. Ääntä saa, mutta ei hyvää sellaista. Mukavana lisänä näytössä on myös neljä USB 3 -porttia, joista yhtä voidaan käyttää virransyöttöön laitteille silloinkin, kun näyttö on pois päältä.

Tämä on mainos:
AOC Agon AG273QX

Näytön ytimenä on sen paneeli, joka QX:ssä on suora VA-paneeli QHD eli resoluutiolla 2560x1440. Täällä voit tutustua eri paneelitekniikoihin. Näyttö toistaa värit ensiluokkaisesti, kunhan erilaiset valmisnäyttötilat kytkee pois käytöstä. Positiivisena yllätyksenä myös kirkkautta riittää roimasti, ja ruutu pystyy samalla toistamaan kauniisti tummia kohteita ruudulla ilman HDR-materiaalia. Näytön meriitteihin kuuluu klassinen HDR400-standardointi, mutta jollei se aikaisemmista testeistä ole tullut selväksi, kyse on lähinnä mainosturhakkeesta. HDR kun alkaa olemaan käyttökelpoinen lähestyttäessä 1000 nitsin valovoimaa ja sen paremmalla puolella.

Valovuotoa paneelissa on äärimmäisen vähän ja ruutu on silmämääräisesti hyvin tasaisesti valaistu. Taustavalon kanssa ei päästä lähellekään OLEDin tapaista puhdasta mustaa, mutta paneelin kyky toistaa värejä kirkkaasti syventää kontrastia niin paljon, että uskallan väittää kyseessä olevan yhden kuvanlaadullisesti parhaista 27" VA-paneeleista pelinäytöissä. Peru 8K ja Star Wars: Last Stand näyttävät kumpikin todella hulppeilta. Tuntuu että saman saa sanoa testattu näyttö toisensa jälkeen, mutta niin se tekniikka kehittyy.

165 Hz ylikellottuva paneeli on erittäin nopea ja latenssiltaan hyvin alhainen. VA-paneeleita yleisesti enemmän tai vähemmän vaivaavan liikesumeuden sai overdrive-ominaisuuden avulla puristettua käytännössä kokonaan pois klassisessa Ufo-testissä ilman ei toivottuja haittoja.

HDR-yhteensopivan Freesync 2 -virkistystaajuudentasausominaisuuden lisäksi näyttöä voi käyttää nVidian G-Syncin kanssa, jos käyttöjärjestelmänä on Windows 10. nVidia ei virallisesti ole sertifioinut AG273QX:ää "G-Sync Compatibleksi" mutta tilanne todennäköisesti muuttuu tulevaisuudessa, sillä kyse on täysin uudesta näyttömallista. Pelit pyörivät siis pehmeästi ja ilman ruudun repeilyitä myös kuvanpäivityksen jäädessä asetetun virkistystaajuuden alle.

Pienistä puutteistaan huolimatta AG273QX on paras testaamani 27" QHD-näyttö, joten arvosana on sen mukainen hinta huomioiden. Kyse on uunituoreesta mallista, jonka saatavuus Suomesta on vielä heikkoa, mutta tilanne paranee alkuvuoden aikana. Briteissä näyttö vaihtaa omistajaa £439 hintaan eli sen voi olettaa sijoittuvan Suomessa noin 500-600 euron tienoille. Tätä näyttöä ei voi kuin suositella pelaajalle kuin pelaajalle, joka kaipaa 27" pöydälleen.

AOC Agon AG273QX
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
+
Väritoisto, kirkkaus ja kontrasti, erittäin alhainen valovuoto, ripeä paneeli, metallinen runko kantokahvalla, mekaaniset säädöt, tyylikäs, kontrolleri
-
Ei virallisesti G-Sync-yhteensopiva (VRR), takapainoinen, alareunan ledivaloa ei saa sammutettua, näytön sammuttaminen on hidasta, kontrollerin painikkeet ei taustavalaistuja
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä