Suomi
Gamereactor
arviot
Apex Legends

Apex Legends

Respawn Entertainment on palannut, testissä free-to-play Battle Royale

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Titanfall 2 on ehkä se viime vuosien aliarvostetuimmista laatupeleistä varsinkin myynneissä mitattuna. Titanfall 2 julkaistiin vuonna 2016 Battlefieldin ja Call of Dutyn välissä ilman oikeaa menestymisen mahdollisuutta. Kaksi vuotta myöhemmin Respawn Entertainment on palannut Apex Legendsilla.

Ensin on sanottava, ettei kyseessä ole Titanfall 3. Suuria talsivia koneita ei putoile taivaalta, yksinpeliä ei ole lainkaan eikä seinillä juokseminen onnistu. Apex Legends on vahvasti Fortniten innoittama free-to-play Battle Royale, joka sijoittuu Titanfallin maailmaan vuosia Titanfall 2:n tapahtumien jälkeen. Suorasta jatko-osasta ei ole kyse, mutta tapahtumapaikka toimii kuitenkin hienosti.

Väittää voisi myös, että Apex Legends muistuttaa Overwatchia erilaisilla erottuvilla henkilöhahmoillaan. Parempi vertaus voisi ehkä kuitenkin olla Realm Royale. Valittavana on kahdeksan erilaista legend-hahmoa heti julkaisussa, ja näistä kuusi on heti valittavissa. Loput kaksi saa käyttöön pelaamalla, tai latomalla taalaa tiskiin. Suurin ongelmani Apex Legendsissa on se, miten paljon hintaa joillakin kosmeettisilla esineillä on. Pelattavat hahmot Caustic ja Mirage on hinnoiteltu suurin piirtein järkevästi, mutta jotkut asemaalaukset ovat naurettavan hintaisia.

Toisaalta free-to-play-pelissä hinnakkaat kosmeettiset esineet ovat keino saada tuloja. Apex Legends tarjoaa ilmaiseksi niin paljon hauskuutta ja viihdettä, ettei kalliista kosmetiikasta viitsi paljoa valittaa. Apex Legends on yksi parhaista Battle Royale -peleistä, joka pystyy hienosti kilpailemaan Fortniten ja Black Ops 4:n Blackoutin kanssa.

Tämä on mainos:

Pelattavuus on suurimmaksi osaksi samanlaista kuin Titanfall 2:ssa, eli erittäin toimivaa. Näin ollen Respawnin ei ole tarvinnut keksiä pyörää uudelleen, vaikka isoja koneita, seinäjuoksua ja tuplahyppyjä ei olekaan. Apex Legends ei siis tunnu "Titan Royalelta".

Tieteisteeman ohella otteluiden rakenne erottaa Apex Legendsin kilpailijoistaan. Pelata voi ainoastaan kolmen hengen partiona, eikä mukana ole lainkaan mahdollisuutta pelata yksin, kaksin tai suurempana joukkueena. Lisäksi itse ei voi valita samaa pelihahmoa kaverin kanssa, joten varsinkin satunnaisessa seurassa tulee usein pelattua eri hahmoilla. Luonnollisesti kannattaa valita sellainen, jonka kyvyt pelaavat yhteen muiden partion jäsenten kykyjen kanssa.

Apex LegendsApex LegendsApex LegendsApex Legends

Toinen hieno omaperäinen muutos on se, että pelikavereita voi elvyttää takaisin peliin. Kanssapelaajan pudotessa kontilleen niin sanotusti "downiin" voi ryömiä suojaan, ja joukkuetovereilla on aikaa nostaa kaveri ylös taisteluun mukaan. Jos kuitenkin potkaisee kokonaan tyhjää, voivat joukkuetoverit poimia mukaansa tunnisteen, ja herättää toverin henkiin erityisellä "respapaikalla", joita on ripoteltu pitkin poikin suurikokoista karttaa.

Tämä on mainos:

Henkiin herättämisen jälkeen on joko otettava käyttöön entiset varusteet, tai lähdettävä etsimään uusia. Joka tapauksessa merkittävä osa peliajasta kuluu paikkoja tutkiessa parempia varusteita, aseita ja ammuksia etsiskellen. Tavoitteena on tietenkin saavuttaa mahdollisimman paljon etua muihin pelaajiin verrattuna väistämättömiä tulevia tulitaisteluja varten.

Joukkuetovereiden kanssa kommunikoiminen ilman mikrofonia on tehty mukavan helpoksi, sillä kohteita voi selvästi osoittaa eli niin sanotusti spotata muille tiimikavereille. Merkitseminen pätee myös havaittujen vihollisten viimeksi havaittuihin olinpaikkoihin ja siihen, mihin toivoo tiimin ottelun alussa laskeutuvan. Värillisen savun kiehkurat antavatkin tarkkaavaisille pelaajille vihjettä siitä, missä vastustajat saattavat lymytä. Ottelu saattaa joskus olla ohi alle kahdessa minuutissa, ja toisinaan taistelu jatkuu loppuun saakka pelialueena toimivan ympyrän alati pienenevällä alueella.

Kaikki edellä mainitut osatekijät yhdessä tuottavat Apex Legendsista sujuvan ja vauhdikkaan pelikokemuksen. Legends-hahmot ovat kuitenkin niitä, jotka antavat pelille omanlaistaan persoonaa. Kullakin hahmolla on muutama erityiskyky. Toinen palautuu uudelleen käyttöön nopeasti, ja se toinen latautuu selvästi hitaammin käynnistyen niin sanottuja bumper-liipaisimia samanaikaisesti painaessa. Tämä kannattaa huomioida oman pelihahmon vaihtuessa, ja sovittaa oma pelityylinsä käytössä olevien kykyjen mukaan.

Apex Legendsissa on runsaasti keinoja muokata pelistä mieleisensä, jossa tietenkin auttavat loot-laatikoista saatavat satunnaiset kosmeettiset tavarat. Tulevaisuus tuonee mukanaan lisääkin Legends-hahmoja, mutta jo tarjolla oleva valikoima on riittävän monipuolinen. Kokonaisuus tuntuu jo nyt hyvin tasapainotetulta, joten pelin suosio huomioiden tulevaisuus näyttää valoisalta.

On silti todettava, ettei Apex Legends ole ainakaan vielä se kaikkein paras Battle Royale. Kolmen pelaajan partioon kaikkien pakottaminen on hieman kyseenalaista, ja antamalla mahdollisuus pelata yksin olisi tuonut mukaan tervetullutta vaihtelua. Ajoittain nimittäin satunnaisessa seurassa pelaaminen voi olla hyvinkin turhauttavaa. Kuitenkin Battle Royalen voi sanoa voivan nyt paksusti, kun valittavana ovat Fortnite, PUBG, Black Ops 4:n Blackout ja Apex Legends.

Apex LegendsApex Legends
HQ
HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Tiivistunnelmainen ja taktinen Battle Royale, hauskat hahmot mielenkiintoisine kykyineen, näyttää hyvältä, ampumisessa hyvä tuntu, free-to-play
-
Kalliit mikromaksut, odottelu satunnaisessa seurassa turhauttaa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä