LIVE
HQ
logo hd live | Dungeons of Hinterberg
See in hd icon

Chat

X
   😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
   Suomi
   Gamereactor
   artikkelit

   Ari Saastamoinen: Lautapelien historia (kirja) on itsensä vakavasti ottava historiateos

   Kattava teos lautapelaamisen matkasta antiikista nykypäivään.

   Tilaa uutiskirjeemme tästä!

   * Pakollinen tieto
   HQ

   Lautapelit ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan entisestään, ja yhä useamman luona illanviettoon otetaan pöytäpelattavaa mukaan. Myös shakki on tällä hetkellä erittäin suosittua, varsinkin verkkoversiona. Niinpä tähän ajankohtaan sopiikin mainiosti kattava perusteos siitä, mistä lautapelaaminen oikeastaan onkaan lähtöisin.

   Kirjoittaja FT Ari Saastamoinen toimii antiikin tutkijana, mikä näkyykin selkeästi jo kirjan alkulehdiltä lähtien. Kirjoittajan asiantuntemus muinaisista ajoista on erittäin vahvaa ja aihepiiriä käsitellään huolellisella otteella. Saastamoisen kirjoitusjälki on myös mukavaa luettavaa. Tyyli on asiallinen, mutta kevyt ja erityisesti lainauksia historian lehdiltä käytetään monesti hauskalla tavalla.

   Kyseessä ei ole siis kevyt kahvipöytäkirja, vaan yli 300-sivuinen historiateos, joka on lähteitään myöten kasattu niin kattavasti, että sitä itseään voisi käyttää lähdeteoksena. Kirjassa käsitellään esimerkiksi arpakuutioiden syntyä, shakin eri kehitysvaiheita ja myös Monopolyn syntyä mainiosti. Kirjan pääpaino on nimenomaan pelilautaa käyttävissä peleissä, eli esimerkiksi korttipelejä ei ole mukaan tuotu.

   Teos kulkee sujuvasti antiikin ajoista ja ensimmäisistä arkeologisista lautapelilöydöksistä kohti nykypäivää ja moderneja pelejä. Erityinen painoarvo kirjassa annetaan shakille ja Backgammonille, paljolti johtuen niiden historiallisista taustoista. Erityisesti shakki nousee esille luvusta toiseen, mikä on sinänsä ymmärrettävää, mutta aiheuttaa silti kirjalle omanlaisensa shakkinäkökulman. Teoksesta saisikin tiivistämällä oivan opuksen shakin historiaan liittyen.

   Tämä on mainos:

   Kovakantinen teos on nidottu ja taitettu huolella, minkä lisäksi havainnollistavia kuvia on mukavan paljon. Kirjasta huokuu syvä kiinnostus lautapelaamista kohtaan ja koska aihepiiriä käsitellään sille sopivalla arvolla, myös lukijalle välittyy kiinnostunut tunnelma aiheesta. Lukukokemus on sujuva ja mainiosti rytmitetty.

   Lautapelien historia ilmestyi sopivasti näin loppuvuoteen, joten sitä on helppo suositella vaikkapa joululahjaksi perheen kovimmalle lautapeli-intoilijalle. Kyseessä on asiantunteva ja opettavainen, mutta myös viihdyttävä kirja, jolle varmasti löytyy paikkansa historiasta kiinnostuneiden lautapelaajien ja myös pelaamisesta ylipäätään kiinnostuneiden hyllystä.

   Saastamoinen, Ari, Lautapelien historia, s. 319, Gaudeamus 2022

   Ari Saastamoinen: Lautapelien historia (kirja) on itsensä vakavasti ottava historiateosAri Saastamoinen: Lautapelien historia (kirja) on itsensä vakavasti ottava historiateos
   Tämä on mainos:


   Ladataan seuraavaa sisältöä