LIVE
HQ
logo hd live | The Rogue Prince of Persia
See in hd icon

Chat

X
   😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
   Suomi
   Gamereactor
   artikkelit

   Ark Nova on täyden kympin lautapeli

   Eläintarhan pyörittäminen haastaa harmaat aivosolut.

   Tilaa uutiskirjeemme tästä!

   * Pakollinen tieto
   HQ
   Ark Nova on täyden kympin lautapeliArk Nova on täyden kympin lautapeli

   Oletko koskaan haaveillut oman eläintarhan perustamisesta? Siitä kuinka voisi hankkia luonnonsuojelun hengessä eläimiä, jotka sekä nostaisivat pisteitä luonnonsuojelun saralla että toisivat samalla enemmän lipputuloja. Eikä sovi unohtaa kaikenlaista oheistoimintaa, kuten virvokkeita myyviä kioskeja. Tai erilaisia sponsoreita, jotka haluavat pyöritettävän esimerkiksi opastettuja luokkaretkiä. Eikä se vielä riitä että on kaikessa hyvä, sillä vastassa ovat muut eläintarhat, jotka kaikki haluavat todistaa maailmalle olevansa parhaita sekä suojelutyössä että rahankeruussa. Tervetuloa Ark Novan maailmaan.

   Pelimekaniikaltaan Ark Nova nojaa yksinkertaiseen ideaan, jossa on yllättävän paljon syvyyttä. Jokaisella pelaajalla on käytössään viisi erilaista toimintokorttia, jotka ovat nimeltään Eläimiä, Rakentaminen, Sponsoreita, Järjestö ja Kortteja. Jokaisella on pääasiassa yksi toiminto. Esimerkiksi Rakentaminen-toiminnolla rakennetaan uusia tyhjiä aitauksia ja kävijöille virvokkeita tarjoavia kioskeja, Eläimiä-kortilla täytetään tyhjiä aitauksia niihin sopivilla eläimillä, Sponsoreilla-toiminnolla hankitaan yksilöllisiä etuja tarjoavia sponsoreja, Kortteja-toiminnolla nostetaan käteen lisää kortteja ja Järjestö-toiminnalla tuetaan luonnonsuojeluhankkeita, kehitetään eläintarhan tutkimustoimintaa ja hankitaan kumppanuusyliopistoja eri maanosista.

   Nämä viisi toimintokorttia on lajiteltu jonoon viiteen lokeroon, joissa on numerot yhdestä viiteen. Toiminnon vahvuus määräytyy sen lokerossa olevan numeron perusteella ja toiminnon suoritettuaan kortti siirretään ensimmäiseen, eli heikoimpaan, lokeroon. Samalla se työntää muita kortteja yhden pykälän verran vahvempiin lokeroihin. Tämä idea on nerokas. Se pistää suunnittelemaan vuoroja eteenpäin, ja parhaimmillaan tuloksena on pitkään sujuvasti soljuva toimintojen ketju. Useimmiten käy kuitenkin niin, että täydellinen optimointi on todella vaikeaa. Tämä johtuu aikapaineesta, joka syntyy muiden pelaajien toimista. Sen myötä on pakko tehdä kompromisseja ja hieman tehottomampia toimintoja, jonka myötä jokin kortti jumittuu väärään aikaan heikkoon lokeroon. Tämä taas sakkaa koko koneistoa ja pakottaa uusiin kompromisseihin.

   Tämä on mainos:
   Ark Nova on täyden kympin lautapeliArk Nova on täyden kympin lautapeli

   Mitä näillä kaikilla toiminnoilla on tarkoitus tehdä? Pelin tiivistetty idea on hankkia houkuttavuuspisteitä, eli lipputuloja ja suojelupisteitä. Eläimet tuottavat houkuttavuuspisteitä ja sitä kautta rahaa. Rahalla rakennetaan aitauksia ja pelataan eläimiä, jotka tuottavat sitten vielä enemmän rahaa. Ja lopulta suojeluhankkeiden tukeminen edellyttää sitä, että eläintarhassa on tietty määrä tietynlaisia eläimiä. Pelkällä massilla ei peliä voita, sillä suurimmat pisteet ovat kiinni erilaisissa suojeluhankkeissa.

   Tämä rakentamisen, eläinten hankkimisen ja suojeluhankkeiden tukemisen kolminaisuus toimii hyvin. Toki pelissä nähdään hieman samanlaisia tarinankaaria, joissa aluksi rakennetaan tuotantokoneistoa ja sitten hankitaan suojelupisteitä. En kuitenkaan voi sanoa, että peli kärsisi toistosta, sillä massiivinen korttipakka takaa sen, että jokaisella pelikerralla tarjolla on tyystin erilainen kattaus eläimiä ja sponsoreja. Lisäksi suojeluhankkeet arvotaan joka peliin erikseen, eikä siinä vielä kaikki. Jokaiselle pelaajalle jaetaan myös kaksi salaista tavoitekorttia, joista ainoastaan hän voi pisteyttää pelin lopussa toisen. Kaikki nämä arvottavat liikkuvat osat pakottavat mukauttamaan omaa strategiaa pelistä toiseen.

   Ulkoasultaan peli näyttää hyvältä etenkin korttien osalta. Ne sekoittavat keskenään oikeita kuvia ja grafiikkaa, ja eläinten kuvat luovat hyvin tunnelmaa. Itse eläinpuistoa kuvaava pelilauta ei lopulta näytä kovin vakuuttavalta, sillä pääasiassa se täyttyy erilaisista vihreän värisistä aitauksista. Yksinkertaisuus on kuitenkin valttia, sillä eläintarhan rakenne on yksinkertaisen ulkoasun myötä helppo hahmottaa.

   Tämä on mainos:
   Ark Nova on täyden kympin lautapeliArk Nova on täyden kympin lautapeli

   Korttien symboliikka voi tuntua alkuun raskaalta, mutta useamman pelikerran jälkeen osaa arvostaa sen johdonmukaisuutta. Kaikki toimii hyvin yhteen ja tärkeistä asioista muistutetaan esimerkiksi eri väreillä. Haluaako solmia kumppanuuden kolmannen eläintarhan kanssa? Niin ja pelilaudalla kyseinen osio on rajattu violetilla, ja siinä on muistutuksena vaatimus päivitetystä Järjestö-kortista. Eli vaikka symboliikka ja värien käyttö voi tuntua aluksi runsaalta, niiden tarkoitus on muistuttaa pelin aikana kaikista niistä tärkeistä pienistä asioista, jotka saattaisivat muuten unohtua.

   Nostan myös hattua pelin kääntäjille, sillä käännös on onnistunut todella hyvin. Teksti on kauttaaltaan yksiselitteistä ja käsitteistä puhutaan yhdenmukaisilla termeillä. Tämä tekee Ark Novan opettelemisesta helppoa, sillä käsitteet ja termit jäävät nopeasti mieleen.

   Ark Novaa voi suositella varauksetta kaikille, jotka pitävät raskaammista lautapeleistä. Näennäisesti yksinkertaiset pelimekaniikat tarjoavat niin paljon erilaisia strategisia vaihtoehtoja, että ensikertalaisia voi hirvittää. Minulle peli on iskenyt lujaa ja on noussut jo nyt ehdottomasti yhdeksi kaikkien aikojen suosikeistani. Samaten Terraforming Marille ja Agricolalle sydämensä menettäneet pelikaverini ovat nauttineet tästä. Lisäksi Lautapelit.fi:n julkaisema suomenkielinen painos hävittää myös kielimuurin mukanaan tuomat esteet.

   Arviokappaleen tarjosi Lautapelit.

   Ark Nova on täyden kympin lautapeli

   10/10

   + Yksinkertainen ja samalla syvällinen pelimekaniikka, valtava korttipakka ja arvottavat suojeluhankkeet ja salaiset tavoitteet takaavat loputtomasti erilaisia variaatioita pelikerroille, visuaalinen ilme tukee pelimekaniikkojen muistamista, erittäin hyvin tehty käännös

   - Informaation määrä voi tuntua alkuun raskaalta   Ladataan seuraavaa sisältöä