Suomi
Gamereactor
arviot
Ark: Survival Evolved

Ark: Survival Evolved

Loputonta puuhastelua hengissä säilymisen nimissä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Ark: Survival Evolvedia on ehditty jo odottaa aikamoinen hetki. Steamin Early Access -tilassa vuosia lojunut selviytymisseikkailu on viimein päässyt hyväksyttävään lopulliseen versioonsa ja sen myötä myös konsolipelaajien kotisohville.

Arkissa ei ole varsinaista tarinaa, vaan se haluaa pelaajan luovan itse oman kohtalonsa käänteineen. Seikkailu aloitetaan vain lannevaatteeseen kietoutuneena trooppiselta saarelta, jota asuttavat muinaiset dinosaurukset ja muut eliöt. Runsaan eläimistön lisäksi saarella käyskentelee muita ihmispelaajia netin välityksellä sekä mystisiä scifimäisiä rakennelmia. Tavoite on pyrkiä selviytymään hengissä, ja kehittyä osaksi saaren ekosysteemiä käyttämällä hyväksi kerättyjä luonnonvaroja oppien koko ajan uusia taitoja. Toiminnan tiellä on vihamielisen ympäristön ja muiden pelaajien lisäksi ihmiskehon heikkoudet, kuten esimerkiksi nälkä ja jano. Kuoleman korjatessa pelaaja menettää mukanaan keräämänsä tavarat, mutta onneksi uudelleen syntynyt hahmo osaa jo kertaalleen opitut taidot. Myös edellisen pelin hahmon ruumiin voi löytää, jolta kerätä tavarat talteen, ellei sitten joku muu ei ole sitä jo tehnyt. Myös omat rakennelmat säilyvät ja pitävät sisällään sinne jätetyt tavarat.

Oman kohtalon kirjoittaminen alkaa luonnollisesti oman hahmon tekemisellä, ja muokkausvaihtoehtoja on aika kiitettävästi. Tyypillisten hiusten, silmien ja ihon värin lisäksi hahmon fyysistä muotoa voi muokkailla aikamoisiin ääripäihin. Vaikkei näyttävistä lihaksista aivan täysin pääse halutessaan eroon, voi lopputulos olla kukkakeppiä muistuttava lurkki tai syntholilla täytetty perunasäkki. En huomannut hahmon fyysisen muodon vaikuttavan sen ominaisuuksiin pelissä, vaan toimivan ainoastaan henkilökohtaisena hilpeydenaiheuttajana.

Ark on pelattavissa joko ensimmäisen tai kolmannen persoonan kuvakulmasta. Tyypillisen hiiri ja näppis -liikehdinnän lisäksi nappeja riittää joka lähtöön eri toiminnoille. Tavaroita voi keräillä, vihollisia ja puita voi piestä, hahmo voi vihellellä tai antaa komentoja ja jopa ulostaminen onnistuu nappia painamalla. Hahmon liikehdintä on hiukan jäykähköä, ja varsinkin hyppiminen paljastaa normaalia luonnottomamman painovoiman pelimaailmassa, jossa muutenkin fysiikka on aika lapsenkengissä.

Tämä on mainos:
Ark: Survival EvolvedArk: Survival EvolvedArk: Survival EvolvedArk: Survival Evolved

Pelin runkona toimii loputon grindaus, johon onneksi maailma tarjoaa hulppeat puitteet. Vehreällä saarella riittää kerättävää marjoista oksiin ja kuiduista eläinten ulosteisiin. Kerätyt tavarat muuttuvat opittujen taitojen avulla erilaisiksi työkaluiksi ja muuksi hyötytavaraksi. Arkissa tapahtuvasta suuresta kehityskaaresta kertoo jotain se, että pelkästä lannevaatteesta aloittava luolamies voi kehittyä tykkitornein varustetun hulppean kartanon omistajaksi. Pihalla voi kasvattaa kastelujärjestelmän avulla vaikka appelsiineja ja kesytettyjä hirmuliskoja, joilla voi ratsastaa tai vaikka lentää.

Yleinen graafinen ilme Ark: Survival Evolvedissa on ihan näyttävä. Kun PC:llä ruuvaa asetukset tappiin, saa nauttia tyylikkäistä valoilmiöistä vaihtuvine vuorokaudenaikoineen ja kauniisti heijastelevasta vedestä muuttuvaan säähän asti. En kuitenkaan menisi näkymää sanomaan eeppiseksi, joksi korkeimmat graafiset asetukset on nimetty. Suuri avoin maailma rokottaa kokonaisuudesta esimerkiksi hieman mielikuvituksettomilla pinnoilla ja latteilla varjoilla. Ja vaikka peliä on työstetty jo vuosia, ei myöskään graafisilta bugeilta vältytä. Varsinkin valotehosteet ja taivaanranta vääntyilevät ja vilkkuvat välillä melko häiritsevästi. Varsin vähäeleisesti ja tökerösti animoidut dinosaurukset leijailevat tuon tuosta ilmassa ja juuttuvat kiinni maailmaan. Myös realistisuuteen liiaksi pyrkivä yön pimeys on yksinkertaisesti pelkkää mustan ruudun tuijottamista, ennen kuin soihdun on saanut kehitettyä. Ennen tätä taitoa yöllä ei voi oikeastaan tehdä mitään.

Musiikkiraitoja ei kovin montaa ole, mutta ne on tehty sentään kaikin puolin huolella. Eeppinen orkesterimusiikki heti alkuvalikoissa kiinnittää huomion mahtipontisuudellaan. Pelissä laadukkaat sävellykset myötäilevät maailman tapahtumia esimerkiksi muuttuen jännittäväksi, kun vaarat uhkaavat pelaajaa.

Tämä on mainos:

Arkissa selviytyminen jaksaa kiinnostaa vain hetkellisesti. Pidemmän päälle peli ei osaa uudistua toimintansa puolesta tarpeeksi, jotta mielenkiinto säilyisi kovin pitkään. Tekijöiden taitoihin tai resursseihin verrattavissa ollut kunnianhimo heijastelee ongelmia esimerkiksi liiallisen realistisuuden tavoittelussa. Tietyissä asioissa tämä aitous vie mukavuutta pois syrjäyttäen hauskuuden. Esimerkiksi vaikka tarpeiden käyttö lannoitteena on selitetty ja ymmärrettävissä, on vähän väliä tapahtuvat pieruäänet ja p#skan vääntäminen vain typerää. Myöskin kuoleman jälkeinen uudelleen syntymisen odottelu muutaman minuutin ajan alkaa häiritsemään. Toisaalta jos loputon tahkoaminen dinosaurusten hallitsemassa vapaassa maailmassa kiinnostaa, ei sitä tämän paremmin ole vielä tehty.

Ark: Survival EvolvedArk: Survival EvolvedArk: Survival EvolvedArk: Survival Evolved
HQ
HQ
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Paljon puuhastelua, dinosaurukset, valotehosteet
-
Turhan realistisuuden tavoittelu, liikaa toistoa, buginen
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä