Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Artemis Fowl

Artemis Fowl

Disneyn elokuvaversio tunnetusta romaanista epäonnistuu kaikin tavoin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kenneth Branagh muistetaan ohjaajana muun muassa elokuvista Murder on the Orient Express ja Thor. Siksi en oikein ymmärrä, miksi juuri hän päätyi Artemis Fowlin ohjaajaksi. Käsikirjoituksen teki Conor McPherson, ja pohjana toimi tietenkin Eoin Colferin romaani. Maailmanhistoriassa on tehty huonompiakin elokuvia kuin Artemis Fowl, mutta Disneyn teos on silti aivan omaa luokkaansa.

12-vuotiasta Artemis Fowlia näyttelee Ferdia Shaw, joka on samannimisen miljonääri-isänsä kasvattama. Isän roolissa nähdään Colin Farrell. Faijan kadottua poika lähtee etsintäretkelle, jonka seurauksena löytyy peikkojen ja keijujen maailma. Ja tulee vastaan myös myyttisiä metsiä ja futuristisen kehittyneitä maanalaisia kaupunkejakin.

Romaanin lukeneet tietävät, että kyseessä on kieli poskessa tehty varsin onnistunut nuorten aikuisten fantasiateos. Valitettavasti oikeastaan mikään lähdemateriaalin tenhosta ei kulkeudu elokuvaan asti. Roolisuoritukset vaihtelevat mitäänsanomattomasta suorastaan huonoon. Lapsinäyttelijät eivät kertaakaan onnistu välittämään katsojalle niitä tunteita, joita heidän henkilöhahmojensa pitäisi kokea.

Tämä on mainos:
Artemis Fowl

Judi Dench tekee hyvää työtä kovana poliisipäällikkönä, mutta se ei kokonaisuutta pelasta. Pahinta on, että itse Artemis Fowl on hemmoteltu älykäs kakara. Hän ei tunnu välittävän lainkaan, ketä loukkaa, tuhoaa tai muuten kohtelee huonosti isäänsä etsiessään. Suurin ongelma on kuitenkin se, että tapahtumat lentävät elokuvassa liian nopealla vauhdilla eteenpäin. Lisäksi raina keskittyy epäolennaisiin asioihin, ja unohtaa selventää katsojalle useita tärkeitä asioita. Näin ollen katsoja joutuu tosissaan taistelemaan, että ehtisi ymmärtää kaiken sen tiedon, jonka elokuva eteen vyöryttää ensi minuuteista aina lopputeksteihin asti. Mutta hienot erikoistehosteet ovat kauniita katsella, ja ne tekevät elokuvasta viihdyttävän? Ei suinkaan, sillä tehosteet ovat jäljeltään epätasaisia, ja tappelukohtaukset hankalasti hahmotettavia.

Eoin Colferin romaani olisi ansainnut parempaa kaikilla tasoilla. Disneyn Artemis Fowl jää historiaan yhtenä vuosikymmenen isoimmista korkean profiilin epäonnistumisista.

Artemis Fowl
Tämä on mainos:
02 Gamereactor Suomi
2 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä