Suomi
Gamereactor
artikkelit
Super Mario Odyssey

Super Mario Odysseyn salaisuudet

Tarkassa analyysissa tulevan Mario-pelin traileri Nintendon Switchille

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Nintendon uuden Switch-konsolin julkaisu on jo aivan oven takana. Julkaisussa pelaavan kansa ilona on ennen kaikkea The Legend of Zelda: Breath of the Wild, ja Nintendon putkimiesmaskotin seuraavaa tulemista joudutaan odottamaan joulun tienoille saakka. Super Mario Odysseyksesta paljastettiin varsin pitkä ja seikkaperäinen traileri, josta irtoaa enemmän kuin ehkä kertakatsomisella huomaakaan.

Urbaani kaupunkiympäristö

Trailerin alkuosa näyttää Marion kulkemassa ympäriinsä ihmisten asuttamassa kaupungissa, joka ulkonäöstä päätellen vaikuttaa New Yorkilta. Pelissä pitäjän nimi on kuitenkin New Donk City.

Tämä on mainos:
Super Mario Odyssey

Kaupunki on selkeästi innoittunut monin tavoin Donkey Kongista. Sen kadut on esimerkiksi nimetty sarjan hahmojen mukaan. Trailerissa näkyvät esimerkiksi Dixie Street ja kauppa nimeltä Diddy's Mart.

Super Mario OdysseySuper Mario OdysseySuper Mario Odyssey
Super Mario Odyssey
Tämä on mainos:

Taksikyltissä seisoo numero 1981 eli se vuosi, jolloin putkimies ensimmäistä kertaa ilmaantui Donkey Kong -sarjaan ottamaan mittaa gorilloista.

Super Mario Odyssey

Vuotta 1981 julistavan merkin lähettyvillä olevista metallirakenteista päätellen kaupunki saattaa jopa olla tapahtumapaikkana kyseiselle yhteenotolle.

Super Mario Odyssey

New Donk City ilmeisesti toimii pelissä keskusmaailmana eli "hubina", jossa sitten liikutaan maailmasta toiseen seinillä näkyvien mainosjulisteiden kautta.

Super Mario Odyssey

Aavikkomaailma

Trailerin toinen osa näyttää Marion aavikkomaisemassa. Ympäristöstä erottuvat meksikolaismalliset rakennukset, joita näyttävät asuttavan hehkuvasilmäiset luurangot päällään ponchot ja sombrerot. Koko osuus muistuttaa kovasti meksikolaisen perinteen mukaista "Día de los Muertos" eli kuolleiden päivää.

Super Mario Odyssey

Merkille pantavinta on silti ehdottomasti päivän ja yön vaihtelu. Se tosin ei selviä, vaihtuuko vuorokausi luonnollisesti vai kenties tehtävärakenteen mukaan.

Super Mario Odyssey

Metsämaailma

Metsämaailman nimen pystyy lukemaan New Donk Cityn julisteista, ja yhdistämällä nämä kaksi asiaa toisiinsa voidaan olettaa nimen olevan Kogwald.

Super Mario OdysseySuper Mario Odyssey

Maailma on väärällään mekaanisia teepannuja. Nimenä näillä on varmaankin Kog, sillä "wald" tarkoittaa saksan kielessä metsää. Näin ollen Kogwald kääntyisi muotoon Kogin metsä. Tämä saattaa viitata maailmaa kansoittaviin vihollisiin tai olla pelkkä yhteensattuma.

Maailma täynnä ruokaa

Haarukoiden asuttama kulmikas maailma on varmaankin nimeltään Mevolbono. Tutkimustyö edellytti trailerin ulkopuolisten lähteiden käyttöä, sillä kuva itsessään ei ollut riittävän selkeä. Pariisin Switchin paljastustilaisuudesta otetussa kuvassa näkyi kuitenkin nimen osoittava juliste riittävän selkeänä luettavaksi.

Super Mario Odyssey

Tarinasta ilmenee ainakin sen verran, että Bowser kidnappaa Peachin solmiakseen väkipakolla avioliiton hänen kanssaan.

Super Mario Odyssey

Neljä epäystävällistä jänistä ilmaantuu myös. Ilmeisesti yksi niistä on pomovastus. Maailmoja ja jäniksiä on molempia neljä, joten mahdollisesti kukin on yhden maailman viimeisenä vastuksena. Jänikset saapuvat paikalle lentävällä laivalla aivan kuten aiemmissakin Mario-peleissä pääpahikset ovat tehneet.

Super Mario Odyssey
Super Mario Odyssey

Maailmat näyttävät olevan suljettuja hiekkalaatikkoja, joilla ei ole yhteyttä toisiinsa muuta kuin keskusmaailman kautta.

Super Mario Odyssey

Mukaan pääsee omalla laivalla hieman samoin kuin Zelda: Skyward Swordissa. Alusta ei todennäköisesti ohjata itse, vaan ainoastaan määränpään saa valita. Tämä tapahtuu mahdollisesti laivan oman karttapallon avulla.

Super Mario Odyssey

Jokin yhteys on varmasti olemassa, sillä kumpikin on sijoitettuna saman taivaan alle New Donk Cityssa:

Super Mario Odyssey
Super Mario OdysseySuper Mario Odyssey

Marion hattu mahdollistaa joukon uusia liikkeitä ympäristössä pyörimiseen. Lentäminenkin onnistuu tarjoten uusia hyökkäyskeinoja Bowseria vastaan: Mario pystyy ilmeisesti jonkinlaiseen "hattuhyökkäykseen". Kohtaamisessa Bowser talloo Marion hatun päälle, mikä saattaa olla syy uuden päähineen käyttöönottoon.

Super Mario OdysseySuper Mario Odyssey

Hatun pääsee ostamaan Crazy Caps -kaupasta, joita löytää jokaisesta maailmasta. Päähineiden avulla saa varmaankin jonkinlaisen parannuksen omiin kykyihin, ja hattua vaihtamalla kokonaan uusia voimia käyttöönsä. Suunnilleen näin tapahtui ainakin muinaisessa Super Mario 64:ssä. Suurin kauppa New Donk Cityssä saattaa olla pääpaikka eli se "hubi".

Super Mario Odyssey
Super Mario OdysseySuper Mario Odyssey

Mahdollisia teorioita

On aika tarkastella pohdintoja, joiden kohtalo ei ole varma. Marion aluksessa on suuri oranssilla nesteellä täytetty astia. Kyse on varmaankin Super Mario Galaxyn lailla moottorista, ja täyttyessään Mario pääsee käsiksi entistä kaukaisempiin maailmoihin.

Super Mario Odyssey

Entäpä violetit esineet sitten? Perinteisiä kolikoita ne eivät korvaa, sillä niitä oli nähtävissä trailerissa useaan otteeseen. Violetit keräilyesineet muuttavat muotoaan käsillä olevan maailman mukaan. Ne ilmeisesti toimivat valuuttana tai päivitysmateriaalina Crazy Caps -kaupassa.

Super Mario OdysseySuper Mario Odyssey

Tutut ominaisuudet tekevät paluun

Trailerissa näkyy joskus paremmin ja joskus huonommin joukko tuttuja kasvoja. Vasaraveljet ovat vaihtaneet vasaransa paistinpannuihin, koska ne sopivat paremmin ruokamaailman teemaan. Kiipeiltävät kasvit kurottavat kohti taivasta, ja lanttukin kuvissa näkyy niin kuin aikoinaan Super Mario Bros. 2:ssa. Unohtaa ei sovi myöskään Super Mario 64:stä tuttuja vihaisia jäniksiä.

Super Mario OdysseySuper Mario Odyssey

Mahdolliset uudistukset

Julkistuksen jälkeen ensimmäinen kysymys on tietenkin se, mitä uutta on luvassa. Jokaista maailmaa asuttavat omanlaisensa oliot. New Donk City on ihmisten aluetta, aavikolla näkyy luurankoja, Kogwaldissa on teepannuja ja Ruokamaassa haarukoita. Uudet maisemat liittyvät varmasti osaksi Marioissa jo aiemmin nähtyjä maisemia, ja niiden teemoja käsitellään varmasti tulevissa Mario Kart -peleissä.

Super Mario OdysseySuper Mario OdysseySuper Mario Odyssey

Mariolla on uusi kyky, jolla hän pääsee kierimään alas rinteitä pallon lailla. Ratsastamaankin ilmeisesti pääsee. Taikahatun avulla muitakin uusia kikkoja on mukana. Näitä ilmeisesti avataan pelin edetessä, mikä on ennenkuulumatonta tasoloikkailevien Mario-pelien historiassa. Uusilla konsteilla pääsee varmaankin aiemmin saavuttamattomiin paikkoihin Nintendon Metroidien malliin.

Lopuksi on silti muistettava...

Kaikki edellä kerrottu on tietenkin pelkkää sivistynyttä arvailua. Toisin sanoen mitään ei sovi ottaa ehdottomana totuutena siitäkin huolimatta, että jokainen huomio pohjaa trailerissa havaittuihin asioihin. Tulevaisuus tuo mukanaan varmasti lisätietoa ja uusia trailereita Super Mario Odysseysta. Omat teoriat kannattaa ilmaista alla olevassa kommenttikentässä.

HQ
Super Mario Odyssey
Super Mario OdysseySuper Mario OdysseySuper Mario OdysseySuper Mario Odyssey

Aiheeseen liittyviä tekstejä

2
Super Mario OdysseyScore

Super Mario Odyssey

ARVIO. Kirjoittaja Arttu Rajala

"Miksi Mario ei hyppää!", raikaa taas taloista ja rappukäytävistä kautta maailman. Nintendon superstaran uutuuspeli on saapunut Switchille, ja tällä kertaa luvassa on eeppinen matka ympäri maailman, josta Homeroskin olisi ylpeä.

0
Super Mario Odyssey valmistautuu jouluun

Super Mario Odyssey valmistautuu jouluun

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Nintendo on päättänyt aloittaa joulun juhlinnan etuajassa julkaisemalla kaksi uutta jouluista asua Super Mario Odyssey -peliin. Jouluinen lakki ja asu irtoavat huokeaan...



Ladataan seuraavaa sisältöä