Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國 / Indonesia / Polski
Gamereactor Close White
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
artikkelit

Suomen Pelimuseo vaalii arvokasta kulttuuriperintöä

Gamereactorin haastattelussa Suomen Pelimuseon tutkija Niklas Nylund: "Kaikki pelaavat, ja kaikki pelaavat mielellään."

  • Teksti: Niko Riekkovaara & Markus Hirsilä

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Suomen Pelimuseo toimii Tampereen Vapriikissa, ja samassa yhteydessä on esillä useita muitakin näyttelyitä. Näistä osa on pysyviä, ja osa taas vaihtuvia. Suomen Pelimuseossa on esillä 100 suomalaista peliä, ja samalla vaalitaan suomalaista pelikulttuurin historiaa. Esillä on muistoja aina Salora Playmasterista Max Paynen kautta Clash of Clansiin. Museon tarkoituksena on luoda kattava katsaus pelaamiseen eri aikakausina. Tähän pyritään luomalla kyseisen ajan lapsen huone tarkkaan mietityllä sisustuksella, tuon ajan lehdillä ja muulla rekvisiitalla.

Pelimuseossa kiertäessään voivat vanhemman polven pelaajat sukeltaa uudelleen lapsuutensa tunnelmiin. Museossa on myös oma pelikauppa, joka jo itsessään tuo vanhoille jäärille aivan eri tavalla muistoja verrattuna nuorempiin ikäluokkiin. Kivijalkakaupat ovat niin videopelien kuin äänilevyjenkin suhteen jo valitettavasti katoavaa kansanperinnettä. Pelimuseossa saa halutessaan myös opastuksen esimerkiksi koulun luokkaretkeä varten. Lisätietoa ohjatusta museovierailusta on täällä.

Gamereactor haastatteli paikan päällä Tampereen Vapriikissa Suomen Pelimuseon tutkija Niklas Nylundia.

Mistä saitte ajatuksen Suomen Pelimuseolle? Olitko mukana projektissa alusta asti?

Olin mukana alusta asti. Taustani on Mediamuseo Rupriikissa, ja olen aina ollut kiinnostunut peleistä yhtenä mediana. Rupriikissa henkilökunta tutustui peliharrastajiin ja -tutkijoihin, joista keskeisimmät olivat pelikeräilijäryhmä Pelikonepeijoonit ja Tampereen yliopiston pelitutkijat. Vuonna 2014 kasassa alkoi olla ne ihmiset, joiden kanssa Pelimuseo voitiin toteuttaa. Joukkorahoituskampanjan yhteydessä homma lähti eteenpäin, ja yhteiskumppanit saatiin mukaan toimintaan.

Oletko kiinnostunut vanhoista peleistä muutenkin kuin vain työsi puolesta?

Olen aina ollut kiinnostunut vanhoista peleistä, ja pelaan niitä silloin tällöin vielä nykyäänkin. Erityinen kohteeni ovat PC:lle tehdyt pikkupelit.

Mikä näissä pienissä peleissä kiehtoo?

Kyllä se on varmasti se kotikutoisuus. Sitä paitsi niihin aikoihin Suomessa vaikutti tosi vahva "skene". Suomi-peleissä kiinnostaa sekin, että idea saattaa tuntua aivan älyttömältä, mutta toteutus on kuitenkin tehty mahdollisimman realistiseksi. Esimerkiksi kelpaa vaikkapa Pro Pilkki. Toisin sanoen jokin sellainen aihe, josta ei millään voisi kuvitella syntyvän hyvää peliä, onkin äkkiä todellisuutta.

Millaiset piirit retropelaamisessa on Tampereella ja Suomessa yleensä?

Arvioisin, että Suomessa voisi olla noin 100 000 kiinnostunutta harrastajaa. Luku perustuu siihen, että Facebook- ja Youtube-ryhmissä on kymmeniätuhansia ihmisiä. Kaikki kiinnostuneet eivät tietenkään ole mukana tällaisissa ryhmissä.

Ajan myötä pelien ulkoasu on parantunut merkittävästi. Koskeeko sama myös kansitaidetta?

Ennen tilanne oli se, ettei pikseligrafiikka ollut kovinkaan näyttävää, joten myydäkseen täytyi ainakin kannen näyttää hyvältä. Näin luotiin tunnelmaa. Aikoinaan pelien kansikuvat tilattiin erikseen ulkopuolisilta taiteilijoilta. Teknologisen kehityksen myötä kannessa voidaan käyttää edustavaa kuvaa suoraan pelistä itsestään.

Suomen Pelimuseo
Suomen Pelimuseo