Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國 / Indonesia / Polski
Gamereactor Close White
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
artikkelit

Kun uusi sukupolvi retropeleistä kiinnostui

Haastattelussa nuoremman polven retroharrastaja Sisu Koivunen.

  • Teksti: Niko Riekkovaara

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Hämeen sydämessä asustaa peruskoulun toistaa luokkaa suorittava Sisu Koivunen. Ikätovereistaan hänet erottaa kiinnostus videopeleihin ja konsoleihin, jotka on valmistettu kauan ennen hänen syntymäänsä. Koivusen huone on sisustettu siten, ettei putkimies-Marion läsnäoloa voi olla huomaamatta. TV:n vieressä on useampikin pelikonsoli, ja kunniapaikan on saanut äidin vanha Super Nintendo. Muita laitteita SNESin ympärillä ovat Xbox 360, Gamecube, Wii U ja Nintendo 3DS. Tällä hetkellä paras on kuulemma Wii U, koska sille on hankittu eniten pelejä taloudessa. Tulevaisuudessa retroharrastaja toivoisi saavansa Game Boy Advancen ja Nintendo 64:n. Jälkimmäisessä häntä kiinnostaisivat ennen kaikkea Super Mario 64, Mario Kart 64, Donkey Kong 64 ja Super Smash Bros. Koivunen tutustui retroiluun juuri äitinsä Super Nintendon avulla. Tätä yhtä menneisyyden laitetta lukuun ottamatta Koivusen vanhemmat eivät koe itseään videopelien harrastajiksi.

Koivunen ilmoittaa vanhoissa peleissä viehättävän niiden huono grafiikka, ja tämä on positiivinen asia. Nuori mies kokeekin modernien pelien ulkoasun liian todenmukaiseksi omaan makuunsa. Vanhempien pelien ääressä ollessaan on myös hyvä kysyä vanhemmilta, millainen maailma muuten oli silloin, kun nämä pelit olivat sitä uusinta uutta. Koivuselle retropelit ovat portti menneisiin aikoihin, ja nimenomaan lähihistoriaan. Lisäksi vanhojen teosten pelattavuus on yleensä yksinkertaisempi, ja siten lapselle helpommin ymmärrettävissä. Unelma-ammatiksi ilmoitetaan Nintendon palveluksessa työskentely.

Pelaamisen ohella Koivunen ilmoittaa harrastuksekseen populaarikulttuuriin liittyvien oheistuotteiden keräilyn. Vapaa-ajalla opiskelun alla ovat usein pelaamiseen liittyvät sivut Wikipediassa ja Youtubessa. Koivusella on ikään suhteutettuna varsin kattava sivistys pelikulttuurista: Marion on pelastettava prinsessa, ja syykin siihen on tiedossa.

Tietojaan vanhoista peleistä Koivunen kartuttaa hankkimalla ennestään tuntemattomia nimikkeitä kirpputoreilta ja pelikaupoista. Erityisen hyödyllisiksi ovat osoittautuneet erilaiset emulaattorit. Koivusen mukaan ajoittain on kysyttävä isältä apua tietokoneen käytössä, mutta äitinsä poika jo päihittää kirkkaasti tässä suhteessa. Harmilliseksi Koivunen mieltää sen, ettei pelikaupoissa asioidessaan pääse enää kokeilemaan erilaisia pelejä. Palvelu on kuitenkin ystävällistä, ja henkilökunta osaa neuvoa esimerkiksi ikärajoissa. Viehtymys vanhempiin peleihin ei selvästikään ole perinnöllistä, sillä Koivusen nuorempi veli on vakaasti sitä mieltä, että uudet pelit ovat parempia vanhoihin verrattuna.

Tiedustelin Koivusen isän kantaa pelien ikärajoihin. Hänen mielestään poika itse on hyvin tarkka sisällöstä tullen itse kertomaan, jos nähty materiaali on jollakin tavalla epäsopivaa. Suosiossa olevat pelit ovat PEGI-luokitukseltaan 3 tai 7, eikä nuori retroharrastaja ole vielä kokenut kiinnostusta alle 12-, 16- tai 18-vuotiailta kiellettyjä pelejä kohtaan. Isä tiedostaa kuitenkin se, että pojan kasvaessa ikärajoihin tulee kiinnittää nykyistä enemmän huomiota.

Tampereella toimiva Suomen Pelimuseo on nuoremmalle Koivuselle tuttu paikka. Antoisimmaksi hän kokee seinille sijoitettujen konsolien kavalkadin. Pelimuseossa hän voi myös keskustella asiantuntevasti vanhoista laitteista, joista taas oma isä ei ole juuri lainkaan kiinnostunut, eikä siten ole retromaailman keskustelukumppaniksi se paras valinta.

Nuoresta iästä johtuen päivittäistä peliaikaa valvotaan. Joka päivä on lupa viettää aikaa konsolin ääressä, mutta pelaaminen loppuu äidin siitä käskiessä. Jotkut pelit päätyvät kokonaan kiellettyjen listalle siksi, että ne aiheuttavat levottomuutta. Päivittäistä pelihetkeä tulee edeltää läksyjen tekeminen ja ulkoilu aina sään salliessa. Koivusen oma viesti pelaavalle kansalle on, ettei kannata olla ennakkoluuloinen: vanhat peli ovat hyviä.

Gamereactor kiittää Sisu Koivusta ja hänen vanhempiaan haastattelusta.