Suomi
Gamereactor
artikkelit

X-sukupolvi: Xbox Onen kehitys

Neljän vuoden matka Xbox 360 -laitteesta Xbox One X:ään.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Xbox One X julkaistaan vajaan kuukauden kuluttua. Verkkoporinaa laite on kerännyt ennen kaikkea siksi, että se on oleva kaikkien aikojen tehokkain pelikonsoli. Gamereactor on päässyt kuluneen vuoden aikana kokeilemaan laitetta muutamaan otteeseen erilaisissa tapahtumissa. Suorituskyvyn nosto ei ole jättiloikan luokkaa, mutta muutos Full HD -tasosta 4K-lukemiin tekee silti vaikutuksen. Tunne on sama kuin muinoin siirtyminen kuvaputkitelevisiosta HD-kuvaan. Toisin sanoen kaikki vain näyttää selvästi paremmalta entiseen verrattuna.

Konsolin fyysinen koko on hämmentävän pieni siitäkin huolimatta, että jo ennakkoon oli tiedossa laitteen olevan pienin Xbox One -konsoli. Kaiken hevosvoiman ahtaminen niin pieneen tilaan on epäilemättä insinööritaidon saavutus. Mattamusta pinta ehkäisee sormenjälkien näkymistä. Muuten laite on varsin minimalistinen: yksinäinen USB-aukko, kaksi nappia ja Xboxin logo edessä paraatipaikalla. Xbox One X on ehdottomasti parhaimman näköinen Xbox koskaan. Matka nykytilanteeseen on kuitenkin ollut varsin pitkä.

Xbox 360 oli muinoin melkoinen voimapesä, jolle saatiin sellaiset pelit kuin Halo 3, Crackdown, Gears of War, Forza ja Fable II. Konsolisotaan Sonyn PS3:n kanssa Microsoft sai hyvän etumatkan, sillä laite julkaistiin reilusti ennen PS3:a. Aiemman polven skaban PS2- ja Xbox-aikana Sony oli kirkkaasti voittanut laitteellaan. Nyt 12 vuotta Xbox 360 -konsolin julkaisun jälkeen Microsoft on julkaisemassa kolmannen version Xbox One -konsolistaan.

Tämä on mainos:
X-sukupolvi: Xbox Onen kehitys

Xbox Onen julkaisu ei ollut niitä kaikkein sujuvimpia taidonnäytteitä pelikulttuurin historiassa. Julkistusta seurasi runsas verkkoporina, joka keskittyi monen asian paheksuntaan. Pelilevyn oli määrä olla sidottu kyseiseen konsoliyksilöön, joka olisi tehnyt muun muassa käytettyjen pelien kaupan mahdottomaksi. Lisäksi huomioitiin, ettei laitteen suorituskyky yllä PS4:n tasolle. Muistettava on myös alkuperäinen vaatimus olla aina verkkoon kytkettynä, ja alkuajan panostus Kinect-liiketunnistimeen. Asiaa ei varsinaisesti auttanut kansan suuntaan päästetyt sammakot isojen johtajien suista. Parhaiten muistetaan entisen Xbox-pomo Don Mattrickin kommentti siitä, että ilman verkkoyhteyttä pelaaville Microsoftilla on tarjota Xbox 360.

Jatkuvan verkkoyhteyden vaatimus poistui kuvioista jo hyvissä ajoin ennen Xbox Onen julkaisua, mutta vahinko oli jo tapahtunut. Merkittävä joukko entisiä vannoutuneita Xboxin faneja siirtyi PS4:n riveihin. Ratkaisua auttoi tietenkin se, että PS4 oli tehokkaampi laite. Osa näistä "leiriä vaihtaneista" ei koskaan palannut takaisin Microsoftin laitteiden pariin.

X-sukupolvi: Xbox Onen kehitys
Tämä on mainos:
X-sukupolvi: Xbox Onen kehitys

PS4:n valttina olivat myös pelit. Sonyn konsolin vetoavien yksinoikeuspelien lista on kiistämättä houkuttelevampi kuin Microsoftilla: Bloodborne, Horizon: Zero Dawn, The Last Guardian, Nioh, No Man's Sky, Uncharted 4: A Thief's End ja niin edelleen.

Yksinoikeuspeleillä nokittelu alkoi kuitenkin alun perin Microsoftin eduksi. Forza Motorsport 5, Killer Instinct ja Dead Rising 3 olivat tarjolla heti kärkeen, ja myöhemmin mukaan tuli vielä Titanfall. Sonylla ei tässä vaiheessa ollut tarjota yksinoikeudella muuta kuin Knack ja Killzone: Shadow Fall. Vaakakuppi kallistui myöhemmin toisin päin, eivätkä edes Halo 5, Gears of War 4 ja seuraavat Forza Motorsportit kyenneet paikkaamaan PS4:n vahvempaa yksinoikeustarjontaa. Sonylla oli myös aluksi paljon indie-pelejä tarjolla, joka puolestaan oli ollut nimenomaan Xbox 360:n vahvuus silloin joskus.

Don Mattrickin poistuttua Xboxin johdosta hänen paikkansa otti Phil Spencer. Seurauksena oli merkittävä muutos Xboxin suunnassa. Spencerin oman karisman auttamana Xboxista tuli aiempaa kuluttajaystävällisempi, ja samalla tiedostettiin menneiden aikojen virheet. Brändiä muokattiin enemmän pelaavaa kansaa miellyttäväksi.

Erittäin onnistuneesta korjausliikkeestä ja sittemmin elpyneistä myynneistä huolimatta Xbox One on selvästi kehnommin myynyt konsoli verrattuna Sonyn PS4:ään. Parantaakseen omaa asemaansa markkinoilla Phil Spencer julkisti kesän 2016 E3:ssa kaksi uutta konsolia: Xbox One S ja Xbox One X, jonka koodinimi tuolloin oli Project Scorpio.

X-sukupolvi: Xbox Onen kehitys

Xbox One S on esteettisemmäksi suunniteltu malli Xbox Onesta, joka on valkoisen värin ohella 40% pienikokoisempi laite. Mukana olivat myös tuet HDR-kuvalle ja 4K-Blu-ray-elokuvien katselulle. Massiivisen kokoista muuntajaa ei enää ollut eikä myöskään Kinectiä. Kovalevyt tulivat kokovaihtoehdoissa 500 gigaa, 1 tera ja 2 teraa. Xbox One S olikin oiva ostos varsinkin niille, joilla ei vielä ollut Xbox One -konsolia kotonaan.

Samassa E3-tilaisuudessa julkistettu Project Scorpio varasti kuitenkin valtaosan huomiosta. Tulossa olisi kuusi teraflopsia, GPU 60 Hz, VR-tukea, kahdeksan CPU-ydintä, kaistaa 200 gigan edestä sekunnissa ja toki se 4K-tason toisto. Mediassa laitetta luonnehdittiin jopa "monsteriksi". Mainospuheen keskeinen osuus oli se, että laite olisi osa Xbox One -konsolien perhettä, ja että kaikki pelit toimisivat sekä uudella että vanhalla konsolilla. Tämä tieto tulisi määrittämään seuraavan vuoden konsolisodan Sonyn ja Microsoftin välillä.

X-sukupolvi: Xbox Onen kehitys

Syyskuussa 2016 Sony julkisti oman tehokkaamman versionsa nykylaitteestaan nimellä PS4 Pro, ja samalla parannellun version peruskonsolista nimellä PS4 Slim. Xbox One S:n tyyliin PS4 Slim on 40% pienempi kuin alkuperäinen laite, vaikka sisuskalut ovatkin täysin samat. Kuukautta myöhemmin Sony ilmoitti myös PSVR-kypärästä ja useista peleistä vastauksena tulossa oleviin VR-markkinoihin. Microsoft ei ole lähtenyt mukaan VR-menoon lanseeraamalla omaa laitettaan, vaan he ovat keskittyneet enemmän niin sanottuun AR-teknologiaan ja siinä erityisesti Hololensiin.

Varsin nopealla aikataululla julkaistu Pro on laite heille, jotka kaipasivat välitöntä päivitystä pelilaitteistoonsa. Masiina mahdollistaa 4K-toiston, parannetun VR-suoriutumisen, päivitetyn 4,2 teraflopsin GPU:n, niin sanotun checkerboard rendering -tuen, korkeamman CPU-kellotuksen ja mahdollisuuden suoratoistaa kuvaa lukemissa 1080p ja 60 FPS. Päivitys alkuperäiseen PS4-konsoliin on siis merkittävä, mutta ei suinkaan pärjää Xbox One X:n voimalle. Mukana ei esimerkiksi ole lainkaan Ultra HD Blu-ray -levyjen toistomahdollisuutta, ja PS4 Pro on merkittävästi tehottomampi laite tulevaan kilpailijaansa verrattuna. PS4 Pro julkaistiin marraskuussa 2016 eli kokonaisen vuoden ennen Xbox One X:ää. Näin ollen monet kehittäjät ovat julkaisseet peleihinsä erityisiä PS4 Pro -päivityksiä.

Menneen kesän E3-tilaisuudessa Microsoft ilmoitti laitteensa nimeksi Xbox One X, ja hinnaksi varmistui 499 dollaria. Julkaisu tapahtuisi marraskuussa, ja tilaisuudessa näytettiin joitakin pelejä. Laitteelle on tulossa melkoinen liuta niin sanottuja enhanced-pelejä, joiden on määrä näyttää paremmalta juuri uudella konsolilla.

X-sukupolvi: Xbox Onen kehitys

Xbox One X:n strategia on muuttanut pelaavan kansan suhtautumista konsoleihin. Osa on jopa kutsunut asiaa "konsolisukupolvien kuolemaksi". Samaa taktiikkaa on soveltanut Apple iPhone-tuotteissaan: jo luotua pohjaa hiljakseen parannellaan jokaisen uuden mallin myötä. Xbox One X esitteli konsoleihin ajatuksen, että rautaa voidaan päivittää useammin kuin tähän asti on totuttu. Aikaero Xbox 360 -laitteen ja Xbox Onen välillä oli peräti kahdeksan vuotta. Sony on seurannut Microsoftin jalanjäljillä PS4 Pro'llaan. Näin ollen jotkut ovat sitä mieltä, että konsolit siirtyvät hiljakseen PC-vehkeiden suuntaan.

E3:ssa Phil Spencer mainitsi senkin, että alkuperäisen Xboxin pelit liittyvät mukaan taaksepäin yhteensopivien pelien joukkoon jo mukana olevien Xbox 360 -pelien lisäksi. Ilmoitus kirvoitti raikuvat aplodit Los Angelesin tilaisuudessa.

Microsoft on lanseerannut myös Play Anywhere -ohjelman, jolla PC:lle ostettu peli toimii myös Xbox Onessa ja päinvastoin aina tallennustiedostoa myöten. Kuukausimaksua perivät palvelut EA Access ja Game Pass kärjessään antavat pelata aiempaa enemmän pelejä puhumattakaan joka kuukausi linjoille tulevista ilmaispeleistä Xbox Live Gold -tilaajille. Tuleviin ominaisuuksiin pääsee käsiksi ennakkoon Game Preview Programissa.

Yksinoikeuspelien osalta tarjonta ei kuitenkaan näytä vieläkään hyvältä. Forza Motorsport 7 julkaistiin hiljan, mutta niin uusi Halo kuin Crackdown 3:kin siintävät vielä jossain tulevaisuudessa. PlayerUnknown's Battlegrounds on oleva iso juttu Xbox Onelle, mutta sekään ei varmasti vedä Halon tai Gears of Warin lailla väkeä Xboxille. Näin ollen Microsoftilla on edessään kova urakka vakuuttaa kansan syvät rivit uuden laitteensa ostamisen kannattavuudesta.

X-sukupolvi: Xbox Onen kehitys
X-sukupolvi: Xbox Onen kehitys

Itse Xbox One X -konsoli on nyt ennakkovarattavissa. Saatavilla on ainoastaan niin sanottu perusversio, koska aiemmin julkistettu Project Scorpio Edition myytiin loppuun jo ennakkoon alta aikayksikön. Kyseinen laite juhlistaa masiinan aiempaa koodinimeä, ja mukana on myös pystyasennon salliva tukikappale.

Xbox One X:n tekniset tiedot ovat seuraavat englanniksi ilmaistuna:

CPU: 8 custom x86 cores clocked at 2.3GHz
GPU: 40 customised compute units at 1172MHz, with Polaris features at 6 teraflops
Memory: 12GB of GDDR5 RAM at 6.8GHz with 326 GB/s bandwidth
Storage: Upwards of 1TB HDD
Ports: HDMI in and HDMI out, 1 USB port on the front, two on the back, both of which are 3.0. Also an IR receiver/blaster, SPDIF digital audio, and an ethernet port
Wireless: Wireless IEEE 802.11ac dual band; (5GHz & 2.4GHz)
Power Button: Same as Xbox One S
Power Supply: 245W, which is internal
Disc drive: 4K UHD Blu-ray drive
Physical dimensions: 30cm x 24cm x 6cm
Weight: 3.81 kg
What's in the box: 1 console, 1 wireless controller, 1 HDMI cable, 1 power cable, 1 month of Xbox Game Pass trial, 14 days of Xbox Live Gold trial

Kaikkein tärkeimpiä ovat tietysti ne itse pelit, eikä ainutkaan ole yksinoikeudella ainoastaan Xbox One X:lle: kaikki pelit toimivat kaikilla kolmella Xbox One -mallilla. Microsoft on toki painottanut, että paras kokemus irtoaa uudella Xbox One X:llä. Katso alla olevasta listasta ne pelit, joiden on määrä olla "enhanced" eli paremman näköisiä uudella konsolilla.

A Plague Tale: Innocence
Anthem
ARK: Survival Evolved
Ashen
Ashes Cricket
Assassin's Creed Origins
Astroneer
AWAY: Journey to the Unexpected
Battlerite
Below
Biomutant
Black Desert
Brawlout
Chess Ultra
CODE VEIN
Conan Exiles
Crackdown 3
Crossout
Danger Zone
Dark and Light
Darksiders III
Dead Rising 4
Deep Rock Galactic
Diablo III: Reaper of Souls - Ultimate Evil Edition
Dishonored 2
Dishonored: Death of the Outsider
Disneyland Adventures
DOOM
Dovetail Games Euro Fishing
DRAGON BALL FighterZ
Dynasty Warriors 9
EA Sports FIFA 18
EA Sports NBA Live 18
EA Sports Madden NFL 18
EA Sports NHL 18
Elex
Elite: Dangerous
EVERSPACE
F1 2017
Fable Fortune
Fallout 4
Far Cry 5
Farming Simulator 17
Final Fantasy XV
Firewatch
For Honor
Fortnite
Forza Horizon 3
Forza Motorsport 7
Gears of War 4
Gravel
Greedfall
GRIDD: Retroenhanced
Halo 5: Guardians
Halo Wars 2
Hand of Fate 2
Hello Neighbor
Hitman
Homefront: The Revolution
Immortal: Unchained
Injustice 2
Jurassic World Evolution
Killer Instinct
Killing Floor 2
Kingdom Come: Deliverance
L.A. Noire
Life is Strange: Before the Storm
Mafia III
Mantis Burn Racing
METAL GEAR SURVIVE
Metro: Exodus
Middle-earth: Shadow of War
Minecraft
Minion Masters
Monster Hunter: World
NBA 2K18
Need for Speed Payback
Nine Parchments
OKAMI HD
Ooblets
Ori and the Will of the Wisps
Outlast 2
Paladins
Path of Exile
PlayerUnknown's Battlegrounds
Portal Knights
PES PRO EVOLUTION SOCCER 2018
Project CARS 2
Quantum Break
Raiders of the Broken Planet
Railway Empire
Real Farm
ReCore: Definitive Edition
Redout: Lightspeed Edition
RESIDENT EVIL 7 biohazard
RiME
Rise of the Tomb Raider
Roblox
Robocraft Infinity
Rocket League
Rugby 18
Rush: A Disney Pixar Adventure
Sea of Thieves
Slime Rancher
SMITE
Sonic Forces
Star Wars Battlefront II
State of Decay 2
STEEP
Strange Brigade
Super Lucky's Tale
SUPERHOT
Surviving Mars
Tacoma
Tennis World Tour
The Artful Escape
The Crew 2
The Darwin Project
The Elder Scrolls Online: Morrowind
The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition
The Last Night
The Long Dark
The Surge
The Witcher 3: Wild Hunt
Titanfall 2
Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands
Tom Clancy's The Division
Train Sim World
TT Isle of Man: Ride on the Edge
Warframe
Warhammer: End Times - Vermintide
We Happy Few
Wolfenstein II: The New Colossus
World of Tanks
WRC 7 FIA World Rally Championship
Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection

Marraskuun alussa lopulta selviää, millainen monsteri se Xbox One X oikein onkaan. Tulevat vuodet puolestaan näyttävät, jäikö konsolien tällainen välipolvi vain ohimeneväksi ilmiöksi, vai onko kyseessä uusi standardi.

Xbox One X julkaistaan 7. marraskuuta 2017.

HQ
X-sukupolvi: Xbox Onen kehitys


Ladataan seuraavaa sisältöä