Gamereactor Close White
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
artikkelit

Suomalainen Game Music Collective tähtää ulkomaille

Gamereactorin haastattelussa videopelimusiikkia soittavan Game Music Collectiven vetäjä Lukas Stasevskij.

Facebook
TwitterReddit

Euroopan ensimmäinen pelimusiikkiin keskittyvä yli 20 hengen ammattiorkesteri Game Music Collective (GMC) sai alkunsa vuonna 2016. Pääasiassa Sibelius-akatemian (entisistä) opiskelijoista koostuvan orkesterin vetäjänä toimii kansainvälistäkin menestystä saavuttanut sellisti Lukas Stasevskij. Gamereactor pääsi haastattelemaan kevätkiertueelle valmistautuvan orkesterin johtajaa Tampereen Museokeskus Vapriikissa. Viime vuoden syksyllä Gamereactorin avustaja Arttu Rajala kävi kuuntelemassa Game Music Collectiven soittoa Helsingissä, ja tuolloin soitetun konsertin tunnelmat pääsee lukemaan täältä.

Kevään aikana GMC:tä voi kuunnella 5.5. klo 20:15 Helsingin kulttuuritalolla osana Helsinki Game Music Festivalia, Tampere-talolla Tampereella 26.5. klo 19:00 ja Logomo-salissa Turussa 29.5. klo 19:00. Orkesteri koostuu kotisivujen mukaan "nuorista suomalaisista kansainvälistä uraa luovista huippumuusikoista". Kapellimestarina toimii Eero Lehtimäki, ja esityksen aikana taustalla pyörivistä visualisoinneista vastaa kotimaisiin "kärkinimiin kuuluva videotaiteiilija" VJ Sellekhanks. Eeppisistä lauluosuuksista pitää huolen mieskuoro Euga.

Stasevskij'n mukaan GMC:n soittama musiikki on niin sanottua hybridimusiikkia: akustiset soittimet yhdistyvät elektronisesti tuotettuihin sähköisiin soundeihin. Näin ollen GMC ei kuulosta perinteiseltä klassiselta orkesterilta. Pelimusiikki on muutenkin ammattimaistumassa: nykyään sitä tekevät jo koulutetut ammattilaiset. GMC on Stasevskij'lle jo melkein päätyö, vaikkei orkesteri saakaan mitään valtiollista tukea. Tavallisesti klassiset orkesterit saavat enimmillään 30% tuloistaan lipputulojen muodossa, joten valtion tukea tarvitaan. GMC sen sijaan toimii muusikoiden omalla riskillä ilman valtion tukea. Ensimmäisiä sponsoreita olivat Rovio ja Veikkaus. Soittoa tehdään rakkaudesta pelimusiikkiin. Orkesterin jäsenet ovat kaikki tutkinnon suorittaneita ammattilaisia, joten he soittavat tietysti muutakin kuin pelkkää pelimusiikkia.

Stasevskij kertoo, että hänen vetäjän toimenkuvaansa kuuluu monenlaista "nakkia", ja hänellä on omat sormensa pelissä siinä, miltä musiikki kuulostaa, miltä esitys näyttää ja millä tavalla kappaleet sovitetaan orkesterille. Sovittajat ovat kuitenkin ihan oma ammattikuntansa, eikä kaikkea voi hallita ja osata itse. Näin ollen konsertissa kuultava ja nähtävä on lopulta orkesterin yhteisen vision ilmentymä. Pelimusiikin konsertoiminen ei sinänsä ole uusi asia maailmalla, mutta sitä on yleensä esitetty vain klassisilla orkestereilla. GMC monipuolistaa kuuntelijan elämystä ottamalla lähtökohdakseen pelimusiikin oman soundi-ilmeen. Stasevskij'n oma henkilökohtainen suosikki ohjelmistossa on Undertale ja Final Fantasyn Airship-medley. Myös Skyrimin tunnussävel kuuluu voittamattoman mahtavien biisien joukkoon.