Suomi
Gamereactor
artikkelit

Stephen King: Tulisilmä (kirja)

Maineestaan huolimatta varsin tylsä ja yllätyksetön teos.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Stephen King: Tulisilmä (kirja)

Stephen Kingin vuonna 1980 julkaistu Firestarter saatiin suomeksi vuonna 1982 nimellä Tulisilmä. Kyseessä on kirjailijan kahdeksas julkaistu teos, mutta suomeksi Tulisilmä on se kaikkein ensimmäinen Kingin kirja. Maineensa puolesta kyseessä on vauhdikas kauhuromaani yliluonnollisilla elementeillä, mutta itse koin tarinan pettymykseksi. Kirjassa ei lopultakaan tapahdu paljoa, ja tarina kerrotaan turhan turvallisin ottein riskejä ottamatta.

Tulisilmä on kirjoitettu 1970-luvun lopulla, ja siinä näkyy kauttaaltaan niin kylmän sodan kuin Vietnamin sodan jälkilöylyjenkin leima. Hallituksella on salainen tutkimusosasto nimeltä Verstas, joka etsii turvallisen lääkekokeilun nimissä koekaniineja yliopisto-opiskelijoista. Andy McGee ilmoittautuu kokeeseen, ja saa myöhemmin lapsen niin ikään kokeeseen osallistuneen Vicky Tomlinsonin kanssa. Kuten odottaa sopi, kokeen tarkoitus ei ollutkaan niin viaton kuin siihen osallistuville kerrottiin. Vanhempien yliluonnollisten kykyjen ohella heidän lapsensa Charlene (eli Charlie) McGee on perinyt vanhemmiltaan samat kyvyt, mutta paljon voimakkaampina. Hän pystyy sytyttämään tulipaloja pelkän ajatuksen voimalla. Tästä tietenkin tulee kirjan alkuperäinen nimi Firestarter.

8-vuotias Charlie on tietenkin joko mahtava ase tai mahtava uhka "kansalliselle turvallisuudelle", joten heidän perässään kulkee halki Yhdysvaltojen alueen melkoinen joukko aseistettuja agentteja. Romaanin keskeinen teema on juurikin tämä vastakkainasettelu pakoon pyrkivän isä Andy McGeen ja tytär Charlien halu kadota, kun vastassa on salainen valtion organisaatio, joka voi tehdä oikeastaan mitä tahansa.

Tämä on mainos:
Stephen King: Tulisilmä (kirja)

Tarina alkaa vahvasti, hidastuu mateluksi puolivälissä saavuttaen taas lopussa uudestaan vauhtia. Stephen Kingin tarinoille on ikävän tavallista se, että loppuratkaisu jättää lukijansa enemmän tai vähemmän ilmaan roikkumaan, ja näin käy Tulisilmässäkin. Jossain määrin tarina saatetaan kyllä loppuun, mutta päällimmäinen tunne on silti se, että kesken jäi. Mukana on myös toinen Kingin teoksille ominainen piirre, joka alkaa jo hieman nyppiä. Tulisilmässäkin käytetään huumeita, ja kirjailija käyttää merkittävän määrän ajasta aineissa olemisen kuvaamiseen, siitä seuraavaan huonoon oloon ja edelleen vieroitusoireisiin.

Aloituksen perusteella lukija odottaa vauhdikasta takaa-ajoa halki Pohjois- Amerikan mantereen, mutta niin ei lopulta tapahdukaan. Kirjailijalla on erikoinen tapa aloittaa jännittävä kohtaus, ja sitten siirtää pitkäksi aikaa katsojan huomio jonnekin aivan toisaalle tarkoituksenaan kertoa, miten tähän jo aloitettuun jännittävään tilanteeseen päädyttiin. Toimiihan se näinkin, mutta minulle se jättää lukijana hieman huijatun olon. Ensin olen lukemassa piiritystilanteesta metsäisellä mökillä, mutta sitten päädynkin pitkäksi aikaa lukemaan selontekoa siitä, miten agentit päätyivät keskelle metsää mökkiä piirittämään.

Suomennoksesta vastaa Aarne T.K. Lahtinen, ja mukana on ikävän paljon selkeitä käännösvirheitä. Ilmeisesti kääntäjä ei ole ollut perillä amerikkalaisesta kulttuurista niin hyvin kuin hänen olisi pitänyt. LSD:n käytön yhteydessä käytetään englanniksi sanaa "trip", joka on käännetty virheellisesti sanalla "matka". Amerikkalainen nenäliinamerkki Kleenex on jätetty kääntämättä kokonaan, kun suomalainen vastine olisi tietenkin ollut vaikkapa Nessu. Ehkä ikävin moka on ollut puhua "Suudelman" Gene Simmonsista, kun kysymys on selvästi ollut KISS-yhtyeen basistista Gene Simmonsista. Käännösmokat eivät pilaa lukukokemusta, mutta ne pistävät pahasti silmään ainakin sellaiselle lukijalle, joka osaa itse englantia.

Tämä on mainos:

Itselleni Stephen Kingin Tulisilmä on kategoriassa "tulipahan tehtyä". Olen iloinen voidessani sanoa lukeneeni tämän varsin tunnetun teoksen, vaikkei se mitään erityistä vaikutusta tehnytkään.

King, Stephen, Tulisilmä, s. 372, Tammi 1982

Stephen King: Tulisilmä (kirja)

Gamereactorin arviot Stephen Kingin kirjoista pääsee lukemaan seuraavasti:
1. Uinu, uinu, lemmikkini
2. Musta torni
3. Tukikohta
4. Se
5. Laitos
6. Hohto
7. Tohtori Uni
8. Keveys
9. Ruususen uni
10. Buick 8
11. Kolkuttajat
12. Doloreksen tunnustus
13. Kuvun alla
14. Tulisilmä



Ladataan seuraavaa sisältöä