Suomi
Gamereactor
laitearviot

Arviossa Xbox One S

Aika vaihtaa nuorempaan ja kauniimpaan? Testasimme Microsoftin kotikonsolin uuden ja solakamman mallin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Microsoft julkaisi Xbox Onen uuden mallin elokuussa yllättävän vähäisten fanfaarien kera. Se on sinänsä ymmärrettävää, sillä kyse ei ole varsinaisesti vallankumouksellisesta uutuudesta, ja monien huomio on kiinnittynyt jo ensi vuonna ilmestyvään Scorpion-malliin. Xbox One S on tästä huolimatta ehdottomasti laite, jonka tosissaan olevan konsolipelaajan kannattaa tarkistaa ja vähintään harkita hankkimista. Gamereactoriin konsoli saapui testiin muutama viikko sitten ja vaikka julkaisusta on kulunut jo tovi, niin nyt on aika käydä läpi sen uudet ominaisuudet ja uudistukset.

Alkuperäinen Xbox One tuntui alusta lähtien massiiviselta pelikoneelta. Merkittävin ero uutuudessa onkin fyysiset mittasuhteet. S-malli on kooltaan ja painoltaan 40 prosenttia pienempi ja ulkonäöltään siistimpi kokonaisuus. Kulmikas design on minimalistisen yksinkertainen. Itse pidän suoraviivaisesta ulkoasusta, mutta olen kuullut lähipiiristäni myös moitteita tylsästä laatikkomaisuudesta. Slim on väriltään valkoinen. Se saa aikaan puhtaan tunnelman, mutta kuten saattaa arvata, huomaa pölyn myös helpommin. Jos väri ei miellytä, niin värivaihtoja on tulossa lisää pian.

HQ

Pienemmän koon lisäksi Slimissä on päästy eroon alkuperäisen Xbox Onen valtavasta virtajohtolaatikosta. Tätä tiilen kokoista kuumenevaa ja jossain tapauksissa särisevää ääntä pitävää möhkälettä ei todellakaan tule ikävä. Lisää mahdollisuuksia tilankäyttöön pelihuoneessa avaa myös mahdollisuus pitää konsolia pystyssä. Tosin suuri tuuletusaukko on tärkeää pitää varmasti, joten ahtaaseen tilaan Slimiä ei kannata laittaa.

Tämä on mainos:

Xbox One Slim tarjoaa myös hieman uudistetun ohjaimen. Mitään valtavia muutoksia ei kuitenkaan ole luvassa. Ohjain toimii nyt Bluetoothin kanssa, mutta akun kesto on sama erittäin hyvä kuin aiemminkin. Valmistusmateriaaleissa on kuitenkin pientä muutosta. Sen muovi tuntuu nimittäin hivenen halvemmalta kuin ennen, mutta parannuksena "sarvista" saa paremman otteen. Loppupeleissä ohjain ei kuitenkaan horjuta arvosanaa puoleen tai toiseen. Mielestäni kyse on erinomaisesta ohjaimesta, johon toivoisi vain vaihdettavan ladattavan akun ihan pysyvänä ominaisuutena, eikä lisälaitteena.

Teknisesti Xbox One S on hieman alkuperäistä mallia tehokkaampi. Raporttien mukaan GPU on nykyään 914 MHz (Xbox One 853 Mhz), kun taas ESRAM-siirtonopeus on 219 GB/s (ennen 204 GB/s). Tämä lienee Kinectistä luopumisen ja niiden tehojen uudelleen järjestämisen ansiosta. Slim tukee kyllä edelleen Microsoftin liikkeentunnistuslaitetta, mutta se ei ole enää mukana myyntipakkauksessa. Sen käyttö edellyttää myös sovitinta, sillä S:stä puuttuu oma Kinect-portti. Kinect-fanille kyseessä on siis harmillinen puute, mutta suurinta osaa pelaajista asia tuskin itkettää. Esimerkiksi itselläni Kinect jäi eläkkeelle jo vuosi sitten hyvien pelien puutteessa.

Kuvantoiston laadun kannalta Xbox One S:n isoin myyntivaltti on harppaus 4K ja HDR -aikakauteen. Nämä saattavat tuntua vielä tällä hetkellä etäisiltä mainostermeiltä, mutta pitkällä tähtäimellä uudistus on tervetullut asia jo nyt.

Itsekin pääsin tutustumaan HDR:n (High Dynamic Range) maailmaan juurikin Slimin myötä. Termi on joillekin tuttu jo valokuvauksen puolelta ja onhan se ollut mukana kännykkäkameroissakin jo muutaman vuoden. Videopuolella kyse on kuitenkin isommasta harppauksesta. HDR saa aikaa selkeästi paremman väriavaruuden ja kontrastin, jonka ansiosta se tekee ihmeitä luomaan lisää tunnelmaa. Tällä hetkellä ensimmäiset vahvistetut HDR-tuelliset pelit ovat Forza Horizon 3, Gears of War 4, NBA 2K17, Scalebound ja Battlefield 1. Pääsin testaamaan HDR-pelaamista vastikään julkaistussa Forza Horizon 3:ssa. Siinä Australian erilaiset ympäristöt ja maisemat suorastaan pomppaavat silmille HDR:n ansiosta.

Tämä on mainos:
Arviossa Xbox One S

HDR-testissä televisiona oli Samsungin 55-tuuman 10-bitin Quantum Dot -paneelilla varustettu UE55KS7005UXXE, joka tukee täysimittaisesti HDR10 ja 4K -teknologiaa. Television arvio on muuten tulossa sivustolle vielä myöhemmin. Kokeilin Forza Horizon 3:a myös vanhalla Full HD -televisiolla sekä tavallisella Xbox Onelle, ja ero oli huomattavasti isompi mitä ennakkoon ajattelin. Mustan sävyt, varjot ja realistinen valaistus tuntui kautta linjan huomattavasti paremmalta, mutta erityisesti kokonaisuus tuntui eläväisemmältä ja luonnollisemmalta HDR:n kera. Vaikka kyseessä oli vasta ensimmäinen kosketus uuteen tekniikkaan, niin se jätti erittäin positiivisen fiiliksen ja odotan innolla mitä se tarkoittaa peleissä, jos myös 4K-resoluutio saadaan joskus mukaan. Tällä haavaa olen kuitenkin tyytyväinen 1080p HDR 60 fps -pyöritykseen ja katsomaan Xbox One S:llä 4K-elokuvia striimauspalveluista tai Blu-rayltä.

Tavallaan S on se konsoli, jonka Microsoftin olisi pitänyt alun perin julkaista marraskuussa 2014 (ja lopulta Suomessa syksyllä 2014). Se on kaikin tavoin pitemmälle ajateltu pelipaketti. Pienempi koko, tuplasti isompi kovalevy, HDR ja 4K -leffatuki, tehojen optimointi ja muut pienet parannukset tekevät kokonaisuudesta todennäköisesti markkinoiden parhaimman pelikonsolin. Ero suurimpaan kilpailijaan PS4 Slimiin ei kuitenkaan ole valtava, jolloin päätös on lopulta kiinni omista mieltymyksistä ja yksinoikeuspelien tarjonnasta.

Missä tapauksissa Microsoftin uusi konsolimalli kannattaa hankkia? Xbox Oneen ensimmäistä kertaa tutustuvalle S on varma valinta, mutta jos omistaa jo tavallisen Xbox Onen, eikä ole hankkinut uutta televisiota, niin kiire ei kannata. Jos kuitenkin 4K/HDR-näyttö jo löytyy ja haluaa mukaan heti uuteen teknologiaan, niin S on mainio valinta.

Tietysti hinta voi olla kynnys. Xbox One S maksaa tällä hetkellä noin 400 euron hujakoilla 2 TB-kovalevyllä varustettuna. Näin ollen se kannattaakin napata jonkun yksinoikeuspelin kanssa Bundle-tarjouksessa, että rahoilleen saa varmasti vastinetta. Tarjolla on tosin lisäksi myös 500 GT -kovon versio noin 299-319 euron haitarissa. Omalta kohdalta kuitenkin suosittelen lämpimästi isompaa kovalevyä, sillä nykyään se täyttyy todella nopeasti. Tällöin ainoat harmit ovat oikeastaan korkeahko hinta ja se ettei S-malli ole se vielä enemmän paranneltu Scorpion-malli. Tästä huolimatta Xbox One S on tämän hetken paras valinta HC-pelaajalle, joka vaatii parasta mahdollista kokonaisuutta niin pelitarjonnan kuin kuvanlaadun ja tekniikan suhteen.

Arviossa Xbox One S
Xbox One S:n testissä käytettiin Samsungin 55" SUHD 4K Flat Smart TV KS7005 -televisiota. Lisätietoja sekä tarkat tekniset tiedot siitä voi lukea Samsungin virallisilta sivuilta.
Arviossa Xbox One SArviossa Xbox One SArviossa Xbox One S
Arviossa Xbox One SArviossa Xbox One S
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
HDR ja 4K -tuki, sopivan kokoinen, ei enää ulkoista virtalähdettä,
-
Korkeahko hinta, välimalli Scorpionia odotellessa, ohjain tuntuu hivenen halvemmalta
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä