Suomi
Gamereactor
arviot
NHL 13

NHL 13

Urheilupelien vuosipäivitykset ovat varma syksyn merkki, ja EA:n jääkiekkosarja on jälleen valmis jäälle. NHL 13:n merkittävimpänä uudistuksena on uusi luistelumoottori.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Tämän vuoden NHL lienee viimeisiä pelejä sarjassaan ennen seuraavan sukupolven painoksia. Nykysukupolvi on ollut NHL:lle erittäin vahva, ja EA:n sarja on kulkenut voitosta voittoon esiteltyään Skill Stickiksi kutsutun manuaalisen mailakontrollin Xbox 360:n NHL 07:ssä. Vaikka kilpailijat ovat kadonneet rinnalta, on EA jaksanut pitää tasoa yllä tasaisilla vuosipäivityksillä. Niin tänäkin vuonna.

NHL 13:n selkein uudistus tuntuu välittömästi jäällä. True Performance Skating tekee pelaajien ohjaamisesta fysiikkapohjaista, mikä lisää liikkeisiin sopivasti massan tunnetta ja peliin taktisuutta. Nyt jäällä ei voi enää yhtä helposti säntäillä edestakaisin, vaan jokainen käännös syö realistisesti liike-energiaa, jonka takaisin saamiseksi vaaditaan muutama tiukka potku hokkareilla. Toisaalta spurtilla saatua liike-energiaa voi hyödyntää myös jäällä liukumiseen, ja maalin ympäri kurvatessa todella tuntee ohjaimen värinästä, miten terät pureutuvat jäähän. Muutoksella EA tekee pelistä kertaheitolla realistisemman tuntuisen, joskaan sitä ei välttämättä huomaa peliä sivusta seuraamalla.

NHL 13
Vauhdin- ja suunnanmuutoksilla voi leikkiä entistä paremmin vastustajan ohittamiseksi.

Toinen muutos luisteluun on mahdollisuus vetää pakki päälle kiekkoa kuljettaessaan. Tämä tapahtuu vasemmalla liipaisimella, jolla aiemmin pukattiin kiekkoa eteenpäin. Manuaalikontrollin ansiosta kiekollinen puolustaja voi esimerkiksi siniviivalla peruuttaa laidasta keskemmälle, ennen laukauksen vetämistä oikealla tatilla. Taitopelaajat voivat myös hyödyntää peruuttamista entistä näyttävämpien harhautusten tekemiseen, mutta valtaosa kaukalossa tapahtuvasta toiminnasta vastaa aiempia osia.

Tämä on mainos:

NHL 13 sisältää myös pienempiä päivityksiä ja viilauksia. Grafiikkaa on puunattu rahtusen televisiomaisemmaksi, valikoiden taustalle saa oman suosikkijoukkueensa värit (valikkorakenne on ennallaan) ja tekoäly on vaihdettu uudempaan versioon entistä älykkäämpien pelikuvioiden tuottamiseksi. Vaikka uusia liigoja ei ole tällä kertaa mukana, joukkueiden ja pelaajien pisteytystä on päivitetty helppolukuisemmaksi ja loogisemmaksi, ja päävalikkoon on lisätty pari uutta pelimuotoa.

NHL 13
GM Connected muodostaa kokonaisen online-maailman, jonka tapahtumia voi seurata trendikkäästi myös mobiilisovelluksella.

Uudet moodit ovat nimeltään GM Connected ja NHL Moments Live. Näistä ensin mainittu on eräänlainen johdannainen tutusta Be a GM -moodista, jossa manageroidaan omaa joukkuetta. GM Connectedin avainero on kuitenkin siinä, että nyt omia fantasialiigojaan voi pelata muiden ihmispelaajien kanssa tai näitä vastaan. Kaverit voivat täyttää eri rooleja joukkueesta aina pelaajista valmentajaan. Harmillisesti online-palvelimet eivät olleet vielä arvostelun aikaan käytössä, joten käytännön toimivuuteen ei päästy syventymään, mutta GM Connected vaikuttaa ominaisuuksiensa valossa varsin loogiselta jatkeelta pelille.

NHL Moments Live puolestaan on uusi pelitila, joka haastaa toistamaan historiaa erilaisissa skenaarioissa. Joukkueet, tavoitteet ja ohjattavat pelaajat vaihtelevat, ja mielenkiintoisesti mukana on myös legendaarisia kiekkoilijoita, joskin tämän päivän NHL:ssä. Esimerkiksi Wayne Gretzkyn piste-ennätystä yritetään toistaa tekemällä tarvittavat maalit määrätyn ottelun puitteissa. Tämä antaa viime vuonna esitellyille legendoille hieman enemmän käyttöä ja taustoittaa näiden saavutuksia. Onnistuneet suoritukset kartuttavat EA Pucks -valuuttaa, jolla voi ostaa uusia pelaajakortteja tutussa Hockey Ultimate Team -moodissa. "Hetkiä" on ihan mukava määrä pelattavaksi, eikä niitä tarvitse suorittaa järjestyksessä. Lisää on myös luvassa ladattavaksi vuoden mittaan. Pelimuoto onkin pätevä sivuhaara niille, jotka haluavat hypätä ratkaisuhetkiin nopeasti.

Tämä on mainos:
NHL 13
Tilanteiden selostuksesta vastaavat tutut äänet, mutta dialogi alkaa hiljalleen kaivata päivitystä. Toistoa on runsaasti.

NHL 13 parantaa edeltäjästään monella saralla, mutta virheetön se ei suinkaan ole. Kehittäjät väittävät käyttäneensä aikaa tekoälyn uudistamiseen enemmän kuin kolmen viime pelin kohdalla yhteensä, mutta tekoälyllä on silti taipumus silloin tällöin lipsauttaa epäilyttävän helppoja maaleja tai koheltaa maalin takana molarin liikkuessa katkaisemaan rännikiekkoa. Myöskään uudistettu luistelumoottori ei poista kaikkia kömpelyyksiä motion capture -animaatioista. Kun puitteet muuten alkavat olla niin laadukkaat kuin voi vain toivoa, pienet tökeryydet siellä täällä korostuvat harmittavasti kokonaisuudesta. Vaikka mistään vakavista ongelmista ei ole kyse, jäin kaipaamaan sitä viimeistä silausta, joka olisi alleviivannut parannusten merkitystä.

Kovasta hypestä huolimatta NHL 13 ei ole samanlainen vallankumous kuin sarjan ensimmäiset versiot tässä sukupolvessa, mutta se on joka tapauksessa erittäin hyvä vuosipäivitys, jonka uudistukset eivät jää vain kosmeettisiksi. Siten se jatkaa EA:n kunnioitettavaa linjaa kiekkopelien tehtailussa ja puoltaa paikkaansa lajin ystävien pelihyllyissä.

Katso gameplay-video

HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Uudistettu luistelu tuntuu ohjaksissa, tajunnanräjäyttävä määrä sisältöä, tasaisen hyviä viilauksia
-
Viimeinen rutistus uupuu
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Christofer Olsson
Valtaosa kritiikistäni muutoin mainiota NHL 12:ta kohtaan kohdistui käyttöliittymään ja presentaatioon. NHL 13 kuitenkin osoittaa, että pelimoottorin päivitys on se, mitä minun olisi oikeasti pitänyt odottaa. Pelaajat käyttäytyvät nyt kuin objektit, jotka noudattelevat Newtonin lakeja. Pelaajat eivät nyt kiihdytä silmänräpäyksessä, vaan vauhti kasvaa asteittain. Samalla kääntyminen ja laukominen käy aina vain vaikeammaksi, minkä seurauksena pelaajan vauhti on jatkuvasti pidettävä mielessä. Tämän lisäksi NHL 13 sisältää myös immersiivisen online-maganerimoodin. 9/10

Käyttäjäarviot

  • PeTo123
    Tuli hommattua sitten uusi NHL 13 ja kun viimevuotisesta mallista tein arvostelun niin miksei myös tästä. Mitä uutta verrattuna vanhaan... 8/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

NHL 13Score

NHL 13

ARVIO. Kirjoittaja Kimmo Pukkila

Urheilupelien vuosipäivitykset ovat varma syksyn merkki, ja EA:n jääkiekkosarja on jälleen valmis jäälle.



Ladataan seuraavaa sisältöä