Gamereactor / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
arviot
Pro Evolution Soccer 2013

Pro Evolution Soccer 2013

Viime vuonna FIFA 12 jyräsi kaikki urheilupelien ennätykset uusiksi. Tämä näyttää herättäneen myös asemiaan jalkapallorintamalla menettäneen Konamin, joka yrittää nyt paluuta kentälle selvästi tiukentuneella otteella.


Omaa kasvuaan on helppo seurailla peilaamalla itseään elämänsä aiempiin vaiheisiin. Kasvua mittaavat tavoitetasot tulevat yleensä kuitenkin ympäröivästä maailmasta. Konamin uutta Pro Evolution Soccer 2013:a voi käsitellä samaa ajatusta vasten. Aikoinaan arvostetun sarjan kasvua mittaavat nyt enemmän kilpailijan pelit - viime vuosina kovassa vedossa ollut FIFA-sarja. Uusimman Pessin ominaisuuksia ei siten voi arvioida vain edellisosiin verraten. Vaikka PES 2013 parantaa odotetusti viime vuodesta, pelin kohdalla on kysyttävä myös, ovatko vuodessa tehdyt parannukset riittävän suuria, jotta peli voisi haastaa FIFA 13:n.

Introspektiivisestä näkökulmasta Pro Evolution Soccer 2013 on pätevä. Päivitykset ja muutokset pelimoottoriin tuottavat pääosin positiivisia parannuksia, ja visuaalisesti ero aiempaan on selvä (vaikuttavaa ottaen huomioon, miten lopussa konsolisukupolvi on). PES 2013 on ehdottomasti askel eteenpäin sarjassaan.

Pelaaja-animaatiot ovat yksityiskohtaisia ja näyttävät teräviltä. Liike ja yhteenotot tuntuvat realistisilta. Tarkkasilmäisille mukaan on ladattu runsain mitoin mukavia yksityiskohtia, kuten maalivahtien tuuletuksia, käsikähmää pelaajien välillä, vaarallisen näköisiä taklauksia ja aidosti aaltoilevia maaliverkkoja potkun painuessa pussiin. Maalien uusinnat erityisesti ovat vaikuttavaa katsottavaa. Hienostuneella liike-epäterävyydellä kuorrutettuina ne tuovat mukavasti draamaa maalitilanteisiin.

Vähemmän pelihaluja herättävä piirre on valikkosysteemi. Vaikka valikot ovat periaatteessa funktionaalisia, ne eivät koskaan tunnu niin helppokäyttöisiltä tai sujuvilta kuin niiden pitäisi. Jon Champion ja Jim Beglin tekevät paluun kommentaattorinkoppiin, mutta näiden puheet alkavat toistaa itseään jo muutaman ottelun aikana. Ei aikaakaan, kun ne alkavat tuntua rasittavilta. Eivätkä musiikkivalinnat ole onnistuneet juuri sen paremmin.

Pro Evolution Soccer 2013

Onneksi tunnelma itse stadioneilla on parempi. Äänimaailmaan kuuluvien efektien yhteensovittamiseen olisi voitu käyttää hieman enemmän aikaa, mutta joukkue- ja pelaajakohtaiset kannustushuudot antavat otteluille hyvän säväyksen, joka juuri ja juuri pysyy kasassa.

Jalkapallopelin ulkoasu ja äänet ovat kuitenkin lopulta toissijaisia seikkoja. Tärkeintä on tietysti pelattavuus ja sen tuntuma. Tällä saralla Pro Evolution Soccer 2013 onnistuu mainiosti.

Sarjan parhaimpiin piirteisiin lukeutunutta muokattavuutta on sysätty askel eteenpäin täysin manuaalisilla vedoilla. Nyt sekä syötöt että vedot voi asettaa manuaalisiksi, mikä antaa osaaville pelaajille täyden kontrollin pelitapahtumiin. Pelaaminen ilman apuja on haastavaa, mutta täydellisen chippipotkun upottaminen verkkoon tuntuu sitäkin palkitsevammalta. Otteluiden tempoa voi myös säätää omaan makuun sopivaksi.

Kikkailuun lisätarkkuutta tuova Full Control -systeemi sopii niin ikään kuvioon, kuin myös mahdollisuus manuaalisiin seinäsyöttöihin oikeaa tattia käyttäen. Temppu menee ehkä liian monimutkaiseksi satunnaispelaajille, mutta vannoutuneille harrastajille se on siisti tapa irtautua ahtaasta paikasta.

Pro Evolution Soccer 2013

Maailman huippupelaajat on mallinnettu pieteetillä, ja Konami on varustanut parhaista parhaimmat myös näille ominaisilla taidoilla. Harmillisesti autenttisuus loppuu tähän. Vaikka Champions League on mukana, Pro Evolution Soccer ei edelleenkään sisällä virallista FIFA-lisenssiä, ja siksi seuratarjonta on hajanainen. Monet joukkueet kantavat keksittyjä nimiä ja epävirallisia tunnuksia. Asialle ei ikävä kyllä mahdeta mitään, joten liiallinen kehittäjän ryöpyttäminen asiasta ei kannata. Joka tapauksessa pelin immersiivisyys jää tämän takia rahtusen vaillinaiseksi. Joukkueiden ja pelaajien nimet ovat korjattavissa manuaalisesti, mikäli mielenkiintoa riittää.

Pro Evolution Soccer 2013
Pro Evolution Soccer 2013
Pro Evolution Soccer 2013
Pro Evolution Soccer 2013
Pro Evolution Soccer 2013