Suomi
Gamereactor
arviot
Pro Evolution Soccer 2013

Pro Evolution Soccer 2013

Viime vuonna FIFA 12 jyräsi kaikki urheilupelien ennätykset uusiksi. Tämä näyttää herättäneen myös asemiaan jalkapallorintamalla menettäneen Konamin, joka yrittää nyt paluuta kentälle selvästi tiukentuneella otteella.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Omaa kasvuaan on helppo seurailla peilaamalla itseään elämänsä aiempiin vaiheisiin. Kasvua mittaavat tavoitetasot tulevat yleensä kuitenkin ympäröivästä maailmasta. Konamin uutta Pro Evolution Soccer 2013:a voi käsitellä samaa ajatusta vasten. Aikoinaan arvostetun sarjan kasvua mittaavat nyt enemmän kilpailijan pelit - viime vuosina kovassa vedossa ollut FIFA-sarja. Uusimman Pessin ominaisuuksia ei siten voi arvioida vain edellisosiin verraten. Vaikka PES 2013 parantaa odotetusti viime vuodesta, pelin kohdalla on kysyttävä myös, ovatko vuodessa tehdyt parannukset riittävän suuria, jotta peli voisi haastaa FIFA 13:n.

Introspektiivisestä näkökulmasta Pro Evolution Soccer 2013 on pätevä. Päivitykset ja muutokset pelimoottoriin tuottavat pääosin positiivisia parannuksia, ja visuaalisesti ero aiempaan on selvä (vaikuttavaa ottaen huomioon, miten lopussa konsolisukupolvi on). PES 2013 on ehdottomasti askel eteenpäin sarjassaan.

Pelaaja-animaatiot ovat yksityiskohtaisia ja näyttävät teräviltä. Liike ja yhteenotot tuntuvat realistisilta. Tarkkasilmäisille mukaan on ladattu runsain mitoin mukavia yksityiskohtia, kuten maalivahtien tuuletuksia, käsikähmää pelaajien välillä, vaarallisen näköisiä taklauksia ja aidosti aaltoilevia maaliverkkoja potkun painuessa pussiin. Maalien uusinnat erityisesti ovat vaikuttavaa katsottavaa. Hienostuneella liike-epäterävyydellä kuorrutettuina ne tuovat mukavasti draamaa maalitilanteisiin.

Vähemmän pelihaluja herättävä piirre on valikkosysteemi. Vaikka valikot ovat periaatteessa funktionaalisia, ne eivät koskaan tunnu niin helppokäyttöisiltä tai sujuvilta kuin niiden pitäisi. Jon Champion ja Jim Beglin tekevät paluun kommentaattorinkoppiin, mutta näiden puheet alkavat toistaa itseään jo muutaman ottelun aikana. Ei aikaakaan, kun ne alkavat tuntua rasittavilta. Eivätkä musiikkivalinnat ole onnistuneet juuri sen paremmin.

Tämä on mainos:
Pro Evolution Soccer 2013

Onneksi tunnelma itse stadioneilla on parempi. Äänimaailmaan kuuluvien efektien yhteensovittamiseen olisi voitu käyttää hieman enemmän aikaa, mutta joukkue- ja pelaajakohtaiset kannustushuudot antavat otteluille hyvän säväyksen, joka juuri ja juuri pysyy kasassa.

Jalkapallopelin ulkoasu ja äänet ovat kuitenkin lopulta toissijaisia seikkoja. Tärkeintä on tietysti pelattavuus ja sen tuntuma. Tällä saralla Pro Evolution Soccer 2013 onnistuu mainiosti.

Sarjan parhaimpiin piirteisiin lukeutunutta muokattavuutta on sysätty askel eteenpäin täysin manuaalisilla vedoilla. Nyt sekä syötöt että vedot voi asettaa manuaalisiksi, mikä antaa osaaville pelaajille täyden kontrollin pelitapahtumiin. Pelaaminen ilman apuja on haastavaa, mutta täydellisen chippipotkun upottaminen verkkoon tuntuu sitäkin palkitsevammalta. Otteluiden tempoa voi myös säätää omaan makuun sopivaksi.

Tämä on mainos:

Kikkailuun lisätarkkuutta tuova Full Control -systeemi sopii niin ikään kuvioon, kuin myös mahdollisuus manuaalisiin seinäsyöttöihin oikeaa tattia käyttäen. Temppu menee ehkä liian monimutkaiseksi satunnaispelaajille, mutta vannoutuneille harrastajille se on siisti tapa irtautua ahtaasta paikasta.

Pro Evolution Soccer 2013

Maailman huippupelaajat on mallinnettu pieteetillä, ja Konami on varustanut parhaista parhaimmat myös näille ominaisilla taidoilla. Harmillisesti autenttisuus loppuu tähän. Vaikka Champions League on mukana, Pro Evolution Soccer ei edelleenkään sisällä virallista FIFA-lisenssiä, ja siksi seuratarjonta on hajanainen. Monet joukkueet kantavat keksittyjä nimiä ja epävirallisia tunnuksia. Asialle ei ikävä kyllä mahdeta mitään, joten liiallinen kehittäjän ryöpyttäminen asiasta ei kannata. Joka tapauksessa pelin immersiivisyys jää tämän takia rahtusen vaillinaiseksi. Joukkueiden ja pelaajien nimet ovat korjattavissa manuaalisesti, mikäli mielenkiintoa riittää.

Proactive AI ei ole aivan niin proaktiivinen kuin nimi väittää, ja tekoälyn aivoitukset johtavat silloin tällöin turhautumisiin. Puolustuksen sahaaminen poikki ja pinoon hyvillä syötöillä on parhaimmillaan upeaa, mutta omat joukkuetoverit eivät nouse riittävän usein pallollisen miehen tueksi, jotta koneen peliäly tuntuisi luotettavalta. Yhdessä entistä tiiviimmän puolustuksen kanssa tämä vaikeuttaa kuvioiden luomista yksin pelatessa. Kaverin kanssa ongelmaa ei tietenkään esiinny, ja tällöin hyökkääminen on monin verroin tyydyttävämpää.

Pääosin kelvollisesta tuomarilinjasta nousi esiin myös muutamia irvokkaita ylilyöntejä reilun 20 tunnin pelaamisen aikana. Mikään ei ole tuskastuttavampaa kuin vastustajalle siunaantuva unelmarankkari täysin irrelevantista, höyhenenkevyestä törmäyksestä.

Pro Evolution Soccer 2013

Kuten tavallista, peli haarautuu useisiin erilaisiin pelimuotoihin. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa näytösotteluita ja turnauksia. Champions League -kampanja on miellyttävä, joskaan pudotusluontoisessa turnauksessa ei ole hirmuisesti pelillistä syvyyttä. Managerimoodi on taas pelaajaneuvotteluineen, taloushallintoineen ja pelikirjan säätöineen aivan toista ääripäätä. Kokemus tuntuu kuitenkin kuluneelta ja pelaajaa odotutetaan aivan liikaa turhissa tallennus- ja latausruuduissa. Kilpailevaan sarjaan verrattuna managerointikokemusta on vaikea suositella.

Parhaimmillaan PES 2013 on moninpelinä. Toista pelaajia vastaan palloilu on huomattavasti mielenkiintoisempaa kuin tekoälyn kanssa taistelu, ja pelit ovat tiukkoja ja taktisia. Hiotut mekaniikat antavat tilaa orgaanisemmalle pelaamiselle, mikä tuntuu kaikkinensa erittäin hyvältä.

Mihin peli sitten asettuu kilpailijaansa ja edeltäjiinsä nähden? Kyseessä on epäilemättä paras osa sarjassa tähän asti - positiivinen askel eteenpäin seisahtuneisuuden sijaan. Konami on selvästi kasvattanut panoksiaan ja se näkyy. Peli vertautuu hyvin myös FIFA 12:ta vastaan. Molemmat ovat visuaalisesti houkuttelevia, ja vaikka niiden välillä on myös selkeitä eroja, mallintaa kumpikin jalkapalloilua kovalla tatsilla. Pessin kannalta ongelma on vain siinä, että FIFA 13 on jo nurkan takana. EA:n lupaamat uudistukset todennäköisesti repivät jälleen kaulaa FIFAn hyväksi.

Ilmaistaan asia näin: jotta PES 2013 olisi paras jalkapallopeli tänä vuonna, EA:n tarvitsisi mokata oma pelinsä, mitä pelaamieni ennakkoversioiden valossa ei ole käymässä. Voin kuitenkin nähdä ihmisten ostavan uutta Pessiä, koska se on hyvä peli omine vivahteineen. Konami on siis ainakin palannut liigaan, mutta ei ehkä vielä kipua voittajaksi asti.

Katso pelin traileri

HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Orgaaninen pelituntuma, visuaalisesti vaikuttava, runsaasti säätövaraa, aidosti edeltäjiään parempi
-
Äänimaailman puutteet, oikuttelevat tuomarit, kulunut managerimoodi
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

3
Pro Evolution Soccer 2013Score

Pro Evolution Soccer 2013

ARVIO. Kirjoittaja Mike Holmes

Konami yrittää paluuta jalkapalloeliittiin selvästi tiukentuneella otteella. PES 2013 on pätevä peli.



Ladataan seuraavaa sisältöä