Suomi
Gamereactor
arviot
Mark of the Ninja

Mark of the Ninja

Hiljaa yössä nyt hahmo liikkuu, ninjatähdet vyöllä ja miekka riippuu. Xbox Live Arcaden yllätyshitti Mark of the Ninja ansaitsee osakseen useammankin ylistävän ja kuluneen fraasin oivallisen pelituntumansa ja useiden lähestymistapojensa ansiosta. Se on merkkipaalu moderneissa hiiviskelypeleissä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Sarjakuvamainen ulkoasu verhoaa sisäänsä uuden nousun tehneen 2D-loikinnan genren, jossa millintarkkojen hyppyjen sijaan tärkeintä on ympäristöihin reagointi sekä pelin tarjoaman repertuaarin hyödyntäminen. Katoilla ja seinillä kiipeilevä ninja voi kaataa kentillä partioivat viholliset suoralla toiminnalla, jallittaa näitä ansioihin erilaisten apuvälineiden avulla tai hiippailla varjoissa katseita ja valoja vältellen. Jokaisesta pelityylistä palkitaan ja jokaiseen myös suositaan tasokohtaisten haasteiden muodossa. Pelaajan pitää vaikkapa ripustaa ruumiita roikkumaan muiden vihollisten säikyttimiksi tai selvitä tarkasti vartioituun tukikohtaan aiheuttamatta hälytystä. Haasteista palkitaan pisteillä, joilla taasen voi ostaa uusia kykyjä ja varusteita. Kenttiin on myös piilotettu kykypisteitä kartuttavia kääröjä, joten ympäristöjen ja vaihtoehtoisten reittien tarkka nuohoaminen kannattaa.

Penny Arcaden ja Hanna-Barberan piirrostyylejä muistuttava ulkoasu saattaa antaa lapsellisen vaikutelman, mutta varomattomien vartijoiden veri lentää sensuroimatta miekan, shurikenien ja muiden aseiden toimesta. Tarinaa viedään kenttien välillä eteenpäin näteillä animaatioilla, vaikka kostoon ja salajuoniin perustuva juoni itsessään onkin toissijainen.

Animaatio on yksityiskohtaista ja sulavaa, mutta ympäristöjen keskittyessä pitkälti öisiin linnakkeisiin ja viemäreihin ei peliin ole visuaalisesti saatu postikorttimaisen hienoja kohtauksia. Tämä kuitenkin korvaantuu erinomaisella valon käytöllä. Katulamput, liikkuvat spottivalot ja ukkosmyrskyt paljastavat varjoissa vaanivan ninjan puolisokeille vihollisille pidemmänkin matkan päästä, jolloin ympäristöä pitää osata käyttää hyödyksi. Lamput voi helposti rikkoa, vartijoita voi hämätä äänillä ja monet oviaukot sekä muut piilopaikat tarjoavat parempaa suojaa. Huvittavasti ninja voi ottaa myös mallia eräästä toisesta hiippailusankarista ja vetäytyä pahvilaatikon alle suojaan.

Nautinnollisen ninjailun tärkein elementti on ohjaus, joka Mark of the Ninjassa on erittäin hyvin mallillaan. Seinäjuoksut ja kattokiipeilyt irtoavat tarkasti ja pieleen menneet yritykset onnistuvat yllättävän sulavasti uudella yrittämällä. Lukuisten checkpointien ansiosta peli ei rankaise kuolevaa ninjaa pahemmin, vaan haasteita ja eri tapoja voi kokeilla rauhassa. Mikäli into tutkimiseen ei heti riitä, on läpäisyn jälkeen tarjolla New Game Plus -moodi. Löydettävät esineet, salahuoneet ja useat etenemisreitit vakuuttavat helposti palaamaan toisellekin kierrokselle.

Tämä on mainos:

Mark of the Ninja sisältää erinomaisesti tasapainotettua hiiviskelyä ja toimintaa. Vaikka sen vahvuudet ovat enemmän ensimmäisen vaihtoehdon puolella, se pystyy viihdyttämään pelitavasta riippumatta. Yksityiskohtaiset animaatiot ja hieman puzzlemaisetkin tilanteet lisäävät jännitystä, jota harvemmin enää hiiviskely- tai ninjapeleiksi itseään kutsuvissa teoksissa tuntee. Uudelleenpeluuarvo on mainittava, eikä yhdentekevän juonen ja tylsien ympäristöjen lisäksi pelissä ole moitteen sijaa. Mark of the Ninja on parasta ninjakulttuurissa sitten mutanttikilpikonnien ja yksi vuoden makeimmista latauspeleistä.

Mark of the NinjaMark of the NinjaMark of the NinjaMark of the Ninja
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Suosii kaikkia pelitapoja, napakka pelattavuus, yksityiskohtaisesti suunniteltu, runsaasti tutkittavaa
-
Lattea juoni, visuaalisesti ei paljoa muisteltavaa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
Mark of the NinjaScore

Mark of the Ninja

ARVIO. Kirjoittaja Raine Laaksonen

Xbox Live Arcaden yllätyshitti Mark of the Ninja ansaitsee osakseen useammankin ylistävän fraasin.



Ladataan seuraavaa sisältöä