Suomi
Gamereactor
arviot
FIFA 09

FIFA 09

Konsolijalkapallon kuninkuus on ollut jo jonkin aikaa kahden vahvan kilpailijan keskinäistä kamppailua. Konamin Pro Evolution Socceria on pidetty realistisempana kuin EA Sportsin Fifa -pelisarjaa, jonka vahvuuksina on ollut kattavat seuralisenssit ja näyttävämpi visuaalinen ilme. Uusi Fifa tuntuu entistä enemmän oikealta jalkapallolta ja ottaa aimo harppauksen kamppailussa kahtia jakautuneesta pelaajakunnasta. Mainioon peliin mahtuu kuitenkin puutteensa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Vuosi sitten Fifa 08 käänsi pelisarjan kurssin reilusti realistisempaan suuntaan. Kehitystyö on tuottanut jälleen hedelmää, sillä peli tuntuu ja näyttää lähes autenttiselta jalkapallolta. Pelitempo on maltillinen, ja pelinrakentaminen on entistä tärkeämpi osa voittavaa peliä. Kaksintaisteluissa on aivan uudenlaista liikkeen tuntua ja pelaajien voiman todella huomaa pallosta kamppaillessa. Uskallan väittää, ettei realistisempaa pelituntumaa ole aikaisemmin nähty.

Viime vuodelta tuttua Be a Pro -tilaa on uudistettu reilulla kädellä. Be a Pro: Seasonsiksi nimetty pelitila muistuttaa euroopan mestaruuskisoihin keskittyneen Uefa Euro 2008 -pelin Captain Your Country -pelimuotoa. Futismaailman valloitusta voi yrittää itseluomallaan pallotaiturilla tai oikealla pelaajalla. Neljän kauden ajan kestävän pelimuodon aikana tavoitteena on nousta oman joukkueen riveistä kansainväliseksi jalkapallolegendaksi. Urakassa ei olla aivan yksin, sillä omia pelisuorituksia verrataan muun joukkueen kärkisuorituksiin. Pelisuorituksista saa reaaliaikaisen palautteen kuvaruudulla näkyvän suoritusmittarin kautta. Ratkaisu ei ole täysin toimiva, sillä järjestelmä rokottaa säännöllisesti hyvistäkin ratkaisuista, ja toisaalta päättömistäkin peliliikkeistä voi saada plussapisteitä. Myös oman pelaajan seuraaminen aiheuttaa välillä harmaita hiuksia, etenkin jos ympärillä kuhisee pelaajia. Be a Pro -tilaan saa yksittäisiin otteluihin seurakseen kaikkiaan kolme kaveria, mutta peli keskittyy pääasiassa yhden pelaajan suorituksiin, joka on pieni pettymys mainion Captain Your Countryn jälkeen.

Tekoälyä on viilaitu vuoden aikana maltillisesti, ja peli näyttää melko realistiselta myös ilman ihmispelaajan ohjastusta. Varsinkin vastustajan tekoäly on joskus turhankin tehokas, sillä keinoälyfutareilla tuntuu olevan hienoinen etu pelaajan syöttöjä lukiessa. Myös taklauspeli tuntuu käyvän ajoittain ylikierroksilla, ja kortteja jaetaan säännöllisesti lähes joka ottelussa, etenkin Be a Pro -tilassa. Puutteet häiritsevät eniten juuri yhtä pelaajaa ohjattaessa, sillä joukkuetta ohjastaessa voi virheistä yleensä syyttää vain itseään.

Kotisohvamanagereille Fifa tarjoaa erillisen managerointipelimuodon lisäksi mahdollisuuden muokata joukkueen pelitaktiikoita. Liukusäätimillä muokattavat taktiset valinnat tuovat oman vapautensa joukkueen pelitavan muodostamiseen, mutta satunnaisesti pelaavien ei välttämättä taktikoinnin hienouteen perehtyä valmiiden asetuksien toimiessa mainiosti. Manageripelimuoto on välimallin ratkaisu jalkapallomanageroinnin ja tavallisen kausipelimuodon välillä, sillä pelit voi pelata tavalliseen tapaan itse. Syvällistä managerointia kaipaavien kannattaa kääntyä varsinaisten manageripelien puoleen Fifa 09:n antaessa varsin suppean hallintakokonaisuuden.

Tämä on mainos:

Fifa 09:n audiovisuaalinen puoli on melko tuttua viime vuoden painoksesta. Grafiikka on kokonaisuutena varsin näyttävää. Eri kokoisten stadionien erot tulevat esiin mukavasti niin äänten kuin visuaalisten elementtien osalta. Stadionien pikkuerot valaistuksessa saattavat vaikuttaa mitättömältä asialta, mutta ne tuovat oman lisänsä pelin realistisuuteen. Selostusosastolla ollaan pääpiirteissään järjissään, mutta aika ajoin esimerkiksi punainen kortti saattaa jäädä kokonaan vaille huomiota. Yleisössä mylvitään eurooppalaiseen futiskulttuuriin kuuluvalla tavalla.

Verkossa on perinteisten pelimuotojen lisäksi mahdollisuus muodostaa omia 50 pelaajan seuroja ja kamppailla muita seuroja vastaan eräänlaisessa Be a Pron verkkoversiossa. Seurapeli vaikuttaa lupaavalta, mutta menestykseen vaaditaan kurinalaista miehistöä. Kaverin kanssa Fifasta löytyy kokonaan uusi peli, ja ihmistä vastaan käytävät mittelöt ovat ehdottomasti pelin huippua.

Vaikka Fifa 09 sisältää paljon pelillisiä uudistuksia edellisiin Fifa- ja Uefa-peleihin verrattuna, jäin kaipaamaan perustavammanlaatuista kehitysaskelta. Realistisempaan suuntaan johtava kehitys on toki positiivista, mutta samalla joillakin osa-alueilla ollaan menty pikkaisen metsän puolelle. Yksin pelaaville Fifa 09 ei välttämättä tarjoa riittävästi pitkäikäisyyttä, sillä Be a Pro -muotokaan ei ole parhaimmillaan yksinpelinä. Puhtaasti jalkapallon kantilta Fifa 09 on erinomainen kokemus, mutta peliltä tuntuisi puuttuvan kantava voima, joka pakottaisi palaamaan television ääreen uudestaan ja uudestaan.

Syyskuun Gamereactoria selailleet tarkkasilmäiset lukijat lienevät huomanneet, että arvosana on nostettu seiskasta kasiin. Toimitukseen tupsahti lehden julkaisun jälkeen arviokappale, joka oli aikaisempaa versiota viimeistellympi paketti. Lähes julkaisuversiota vastaava peli korjasi monia pikkuvikoja, joten oikeudenmukaisuuden nimissä arvosanojen viilaaminen oli aiheellista.

Tämä on mainos:
FIFA 09FIFA 09FIFA 09FIFA 09
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Näyttää ja tuntuu jalkapallolta, paljon pieniä parannuksia
-
Koukku on vielä hukassa, Be A Pro pieni pettymys
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Pro Evolution Soccer 5 teki minusta vannoutumattoman PES-fanipojan. FIFA-sarja oli silkkaa kuraa, ja Konamin tekele hallitsi jalkapallopelimarkkinoita. Kunnes vuosi sitten satuin skeptisenä kokeilemaan FIFA 08:a. Ei voi dumaa, ellei oo stedannu, kuten pääkaupunkiseudulla horistaan. Peli vei mennessään realistisella tuntumallaan ja kauniilla ulkoasullaan. Viimekesäinen UEFA Euro 2008 kehitti pelituntumaa edelleen ja lisäsi pakettiin huikean Captain Your Country -pelimuodon. Ensimmäistä kertaa elämässäni huomasin odottavani innolla uusinta FIFA-peliä.

Valitettavasti se oli pienimuotoinen pettymys. Älkää käsittäkö väärin, peli tuntuu paremmalta kuin viime vuonna, ja väittäisin jopa, että se on realistisin kuvaus jalkapallosta, joka videopelissä on koskaan nähty. FIFA 09:n ominaisuudet eivät kuitenkaan ole pelituntuman tasolla. UEFA Euro 2008:sta tutut skenaariot loistavat poissaolollaan ja futispelihistorian paras moninpelimuoto Captain Your Country on korvattu yksinpeliin keskittyvällä Be a Pro: Seasonsilla. Verkkopeliominaisuuksiin on kiinnitetty toki huomiota, mutta kaikilla ei ole aikaa paneutua jalkapallopeliin verkkopeliliigojen vaatimalla tarmolla.

FIFA 09 on pelillisesti jalkapallopelien ylivoimainen ykkönen. Toivottavasti ensi vuonna yksinpelikokemukseen kiinnitetään enemmän huomiota. Verkkopelaajat saavat pelistä lukemattomia tunteja tahkottavaa, mutta yksinpelin kanssa voi loppua into kesken. Onneksi ne parhaat matsit pelataan kaverin kanssa.

_Jyri Paavilainen

Aiheeseen liittyviä tekstejä

3
FIFA 09Score

FIFA 09

ARVIO. Kirjoittaja Jukka Moilanen

FIFA 09 on liikuttavan lähellä oikeaa jalkapalloa. Vain vastaleikatun nurmen tuoksu puuttuu.



Ladataan seuraavaa sisältöä