Gamereactor / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
arviot
Madden NFL 15

Madden NFL 15

Tämän vuoden kainalopallopeli luo hyvän pohjan sarjan tulevaisuutta ajatellen.

Minulla oli viimeksi kunnolla hauskaa EA:n Madden-sarjan parissa edelliselle konsolisukupolvelle julkaistua Madden 10:tä pelatessani. Nyt kun New Orleans Saints saapui kentälle ensimmäistä kertaa kohtaamaan Seattle Seahawksin, havahduin välittömästi. Tämähän on todella näyttävä peli ja kunnon osoitus uuden konsolisukupolven - ja testaamani Xbox Onen - tehoista.

Muutama napinpainallus myöhemmin tarkistan vielä kerran pelikuvion, jotta tiedän mihin pelaajani ovat suuntaamassa. Peli käynnistyy ja Drew Breesin nopea syöttö löytää tiensä uraansa NFL:ssä vasta aloittelevan Brandin Cooksin hyppysiin, joka nappaa pallon syliinsä varmoin ottein. Samassa kuuluu kunnon tömähdys, kun puolustava pelaaja taklaa Cooksin nurmen pintaa.

Yksi tänä vuonna runsaasti huomiota saanut uudistus on puolustus, josta olen valittanut lähes taukoamatta jokaisen Maddenin kohdalla. Aikaisemmin ei ole ollut mitään syytä kantaa palloa ja keskushyökkääjät olisi voinut lähettää vaikka saman tien pois kentältä. Puolustajat ovat olleet niin huonoja, että hyökkäyksessä on voinut takoa täysin epärealistisia tuloksia. Tämä on kaukana siitä realistisesta amerikkalaisen jalkapallon kuvauksesta, jonka EA Sports haluaa luoda.

Madden NFL 15:ssä asiat ovat kuitenkin toisin, ja taklaukset toimivat huomattavasti paremmin kuin aikaisemmin. Eniten pidän siitä, että nyt tiedämme tarkalleen mitä nappia pitää painaa törmäyksissä sen mukaan haluanko kaataa vastustajani vai ohittaa hänet päästäkseni käsiksi pelinrakentajaan. Tämän ansiosta ottelut tuntuvat ja näyttävät enemmän oikeilta matseilta. Jopa aloituspotkut ovat muuttuneet, ja nyt on mahdollista reagoida niihin pienen minipelin avulla, mikä kannustaa pelaamaan aktiivisesti puolustusta myös näissä tilanteissa.

Jopa pienet yksityiskohdat, kuten kameran hallitseminen, tekevät puolustuksen pelaamisesta nautinnollisempaa. Nyt voi kääntää kuvakulman juuri sopivaksi, eivätkä hyökkäyslinjan pelaajat estä näkemästä takakentän tapahtumia. Parempi näkyvyys takaa sen, että oikeat hyökkääjät löytää ja taklaa entistä tehokkaammin. Toisaalta on harmittavaa, että nopeudesta on tullut puolustajien tärkein ominaisuus. Vikkeläkinttuiset pelaajat dominoivat kivenkovia ja luotettavia taklaajia enemmän pelikentän tapahtumia, mistä seuraa muun muassa enemmän syötönkatkoja. Toivottavasti EA Tiburon kiinnitetään tähän enemmän huomiota tulevaisuudessa.

Madden NFL 15

Yksi vanhoista Maddeneista muistuttava asia pelistä kuitenkin löytyy. Tämä liittyy pelaajien outoon käyttäytymiseen pelitilanteiden päätyttyä. Törmäysfysiikat ovat entistä paremmat, mutta pelaajien ruumiista häviää kaikki elo sillä hetkellä, kun he iskeytyvät nurmen pintaan. Lisäksi pelaajat sotkeutuvat välillä oudosti toisiinsa, mikä särkee tehokkaasti illuusion oikean ottelun seuraamisesta.

Nämä oudot liikkeet pistävät ikävästi silmään, sillä muutoin peli näyttää upealta. Yksityiskohtien määrä on valtava, ja etenkin valaistus jaksaa hämmästyttää. Uusinnoissa nähtävät pitkät syötöt näyttävät jopa ajoittain fotorealistisilta. Osa kunniasta kuuluu luonnollisesti myös tarkasti mallinnetuille areenoille ja lukuisille pienille yksityiskohdille, joiden avulla kaikki saadaan näyttämään mahdollisimman aidolta. Ensimmäistä kertaa voin sanoa, että Madden nousee samalle graafiselle tasolle otteluidensa kuvauksissa kuin EA:n NHL- tai 2K:n NBA-pelisarjat.

Madden NFL 15 luo hyvän perustan tämän sukupolven kainalopallopeleille ottaen huomioon, että viime vuoden versio oli lähes identtinen kopio Xbox 360:lle julkaistusta pelistä. Ainoat isommat moitteeni ovat edellä mainitsemani pelaajien outo käyttäytyminen ja syvyysvaikutelman rikkovat ajoittaiset graafiset kummallisuudet.

Madden-sarja on aina ollut myös tietynlainen testikenttä, jossa jokainen osa sisältää isoja uudistuksia tai kokeiluja. Tällä kertaa EA näyttää palanneen perusasioiden pariin sen sijaan, että olisi keskittynyt luomaan jotain näyttävää uutta ominaisuutta. Juuri se luo hyvä perustan tulevaisuutta ajatellen.

Vaikka puolustus on saanut tänä vuonna erityistä huomiota, toimii myös hyökkääminen hyvin. Tosin paremmat puolustajat aiheuttivat muutamia ongelmia pelinrakentajien kanssa. San Francisco 49ersin Colin Kaepernick on nyt huomattavasti parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi maailmanluokan tähti Peyton Manning. Kun puolustus murtautuu läpi hyökkäyksen linjasta, on Manningin kaltainen hitaampi pelaaja pulassa. Sen sijaan Kaepernick pystyy nopeutensa ansiosta pelastamaan itsensä ja joukkueensa tällaisista tukalista tilanteista. Pelinrakentajien hienovaraisia eroja tulisi korostaa enemmän jatkossa, mutta en osaa antaa tästä mitään konkreettisia neuvoja. Toivon silti että EA ei yrittäisi mitään suuria kikkailuja. Pisteet kuitenkin siitä, että pelitilanteiden mukaan voi nopeasti kutsua hyökkäyksen ryhmittymään uudelleen tai pelata tarvittaessa lisäaikaa. Näistä hyötyy samalla tavalla kuin oikeassa elämässä, ja esimerkiksi nopeasti ryhmittymällä rajaa myös omia taktisia vaihtoehtojaan.

Madden NFL 15

Amerikkalainen jalkapallo ei ole Euroopassa yhtä tunnettu laji kuin rapakon takana, mutta EA on hiljalleen oppinut yhä paremmin selittämään lajin nyansseja. Sen ansiosta lajin huomaa olevan mielenkiintoinen yhdistelmä raakaa lihasvoimaa ja nerokkaita taktisia yksityiskohtia. Madden NFL 15 tarjoaa runsaasti vinkkejä lataustaukojen aikana, ja jokaiselle ottelun aikana ehdotetulle hyökkäyskuviolle löytyy perustelut onnistumisprosentteineen. Järjestely toimii erinomaisesti, sillä muutaman tunnin jälkeen muutamat ystäväni istuivat ja valitsivat suosikkipelikuvioitaan oikeiden valmentajien tavoin.

Yhteenvetona totean, että Madden NFL 15 ei ole täydellinen peli. Se on silti harppaus oikeaan suuntaan. Peli on sujuva, viihdyttävä ja erittäin siisti. Pelinkehittäjät ovat selvästi löytäneet oikeat painopisteet, joten toivottavasti EA tyytyy ensi vuonna ainoastaan hiomaan, kiillottamaan ja tasapainottamaan tätä versiota. En halua enää nähdä viime vuosien versioita vaivanneita jokaisessa osassa mukaan tulleita uusia ja myöhemmin kadonneita kikkailevia ominaisuuksia. Madden NFL 15 on viihdyttävä peli, mikä on paljon ottaen huomioon, että pidin edellisen kerran Madden NFL 10:stä.

Madden NFL 15
Madden NFL 15
Madden NFL 15
Madden NFL 15
Madden NFL 15
Madden NFL 15
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Puolustuspeli, näyttävän näköinen, opettaa hyvin lajin taktiikoita, törmäysfysiikat, kommentaattorit
-
Pelinrakentajien eroavaisuudet eivät tule tarpeeksi selvästi esille, pelaajat toimivat kummallisesti vihellyksen jälkeen
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score