Gamereactor Network Suomi / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
arviot
Murasaki Baby

Murasaki Baby

PS Vitan pelivalikoima kasvaa sangen omintakeisella pienellä seikkailulla.


Murasaki Baby on estetiikaltaan epätavallinen viipottaja pelikentällä. On kuin Edward Goreyn tarinat epäonnisista lapsukaisista olisivat sekoittuneet Tim Burtonin huuruisiin fantasiamaailmoihin. Väräjävän surrealistinen ympäristö on kaunista katsottavaa, ja se henkii kepeän uhan tunnetta pelaajalle.

Pelin juoni on sangen yksinkertainen. Nimikkohahmo - jonka suu sijaitsee hilpeän groteskisti tämän päälaella - on jäänyt yksikseen ilmapallonsa kera, mutta nyt pitäisi löytää äiti jostakin. Baby ei ole erityisen oma-aloitteinen, joten pelaaja joutuu johdattelemaan tätä kirjaimellisesti kädestä pitäen pieniä pulmatehtäviä sisältävien kenttien halki. Taustalla leijuu varsin erinomainen äänimaailma, jota kuuntelee mielikseen.

Murasaki Babyssä on hylätty täysin niin sanotut perinteiset ohjausvaihtoehdot, ja käyttöliittymä on rakennettu kokonaan PS Vitan kosketusnäyttöjen varaan. Etunäytössä pidetään Babyä kädestä sekä ohjaillaan tämän ilmapalloa pois terävien esineiden tieltä, kun taas takanäytöllä väännellään pelimaailman todellisuutta.

Murasaki BabyMurasaki Baby

Useat vastaan tulevista aivopähkinöistä nojaavat siihen, että poksauttelemalla erivärisiä ilmapalloja Baby pääsee käsiksi erilaisiin ulottuvuuksiin. Paikka säilyy periaatteessa samana, mutta jossakin ulottuvuudessa tuulee, toisessa on kylmä ja kolmannessa voi vaikka kiepauttaa koko maailman päälaelleen kääntämällä käsikonsolin ylösalaisin. Pelin edetessä pulmat vaikeutuvat, ja pelaaja joutuu vaihtelemaan ulottuvuuksia nopeassakin tahdissa, jottei Baby joutuisi hankaluuksiin.

Tässä piileekin Murasaki Babyn keskeinen ongelma. Jotta Baby edes etenisi, täytyy näytöllä olla yksi sormi. Jos ilmapalloa pitää hallita, lisätään toinen. Näkymässä on siis jo aika lailla nakkeja, jotka peittävät osan pelimaailmasta. Suunnittelutyö on sentään tältä osin tehty sen verran hyvin, ettei mikään uhka jää näkemättä omien rähmäkäpälien takaa, mutta kun samaan aikaan pitäisi hallinnoida useampaa kohdetta, joutuu sormensa vääntämään melko epätodennäköisiin asentoihin.

Kenties tämä onkin ollut kehittäjien keskeinen ajatus. Murasaki Babyn voisi perinteisellä tattiohjauksella kävellä lävitse ensiyrittämällä, koska suurin osa sen vaikeustasosta muodostuu haastavien pulmien sijasta nimenomaan ohjausmetodista. Perinteinen peliarvostelija vain on taipuvainen tulkitsemaan tämän hankalaksi käyttöliittymäksi, ja näin tein itsekin. Jos taas pelin genreksi määritellään pulmapeli/sormileikki, on se varmasti täyttänyt potentiaalinsa erinomaisesti.

Täytyy myöntää, että kun päähenkilöä joutuu koko ajan pitämään kädestä, tähän muodostuu helpommin tunneside. Babyä todella haluaa suojella vaaroilta, vaikka mitä vauvoihin tulee, on tämä sieltä rumemmasta päästä. Hoivaamisen teemaa onkin hyödynnetty nokkelalla tavalla.

Matkalla tavataan tietysti myös muitakin hahmoja, joista on sekä hyötyä että haittaa. Lähinnä näitä vaivaavat omat sisäiset tai vähän ulkoisemmatkin demoninsa, joista sitten vapaudutaan satukirjamaiseen tapaan. Sivuhahmojen tarjoamat välinäytökset ovat pääosin synkästi hupaisaa settiä.

Murasaki Baby ei ole pitkä peli. Se on kolmen-neljän tunnin rykäisy, jossa ehditään kertoa yksinkertainen tarina ja leikitään erilaisilla tasopulmilla. Leikki osataan kuitenkin lopettaa ennen kuin homma alkaa toistaa itseään. Lisäpeluuarvoa sillä ei varsinaisesti ole, ellei halua vain nauttia maisemista ja musiikista.

On jokaisen oma päätös, haluaako tämän mittaisesta pelistä maksaa 9,99 euroa, mutta minusta Murasaki Baby on sen arvoinen. Sen omalaatuinen konsepti ja erinomainen estetiikka ovat jotain hyvällä tavalla erilaista, johon kannattaa sijoittaa.

Murasaki BabyMurasaki Baby
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Rumankaunis estetiikka, oiva äänimaailma, tuoreus
-
Hankala nakkisormiselle pelaajalle, nopeasti ohitse
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score