Gamereactor Network Suomi / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
arviot
FIFA 15

FIFA 15

FIFA 15 vie sarjaa jälleen piirun verran eteenpäin, mutta ei yllä aivan toivotulle tasolle.


FIFA 15 istuu hyvin sarjan aikaisempien osien määrittämään linjaan. Se on mainio kuvaus oikeasta jalkapallosta, siitä löytyy runsaasti erilaisia pelitiloja, joukkueet vastaavat esikuviaan, mutta koko komeus on kuorrutettu pienellä kerroksella ristiriitaisuutta.

Onko peli parempi kuin FIFA 14? Mahdollisesti, mutta se riippuu vertailukohdasta. Parhaiten muutoksen havaitsevat ne, jotka hyppäävät vasta nyt uuden sukupolven konsoleille. Ulkoasu on huomattavasti näyttävämpi edelliseen sukupolveen verrattuna, tekoälyä on korostettu (ei välttämättä parannettu), ja kaikki toimii sulavammin. Vastaavasti viime vuonna uusille konsoleille pelin ostaneille erot eivät ole niin dramaattisia.

Toteutukseltaan FIFA 15 on todella näyttävä, ja ottelupäivien tunnelma on saatu vangittua hyvin. Erilaisia immersiota lisääviä yksityiskohtia on runsaasti pelaajien lisäksi esimerkiksi uusintojen toteutuksissa, stadionien äänimaailmassa ja jopa kommentoinnissa. Tosin parin pelin jälkeen hiljensin selostajat jälleen kerran pois, mutta edelliseen vuoteen verrattuna ero oli huomattava.

FIFA 15FIFA 15FIFA 15

Graafista loistoa tärkeämpää on kuitenkin pelituntuma, ja jälleen kerran EA tarjoaa jämäkän paketin. Tänä vuonna painotus on hyökkäyspelissä, sillä kikkailut ja kääntymiset hoituvat aikaisempaa helpommin. Vastaavasti puolustajien kykyä torpata hyökkääjiä on hieman laskettu. Otteluista löytyi kuitenkin yksi suuresti ärsyttävä asia ja se on tuomarointi. Minulla ja kehittäjillä on ilmeisesti eri käsitys tuomareiden toiminnasta, sillä ajoittain virheiden viheltäminen oli täysin pielessä. Tätä voidaan tietenkin verrata oikeisiin pelissä tapahtuviin mokiin, mutta en usko että kyseinen ominaisuus on pelissä mukana tarkoituksella.

Pelaajien tekoälyä on muokattu, mutta ero edelliseen osaan ei ole mitenkään merkittävä. Joukkueet toimivat nykyään paremmin yksikkönä, ja puolustavat tarvittaessa johtoaan vetämällä pelaajia alas. Toisaalta taas jos voittoon tai tasapeliin tarvitaan yksi ylimääräinen maali, nostaa joukkue automaattisesti boksiin pari pelaajaa enemmän. Välillä taas tekoälyttömyys vie voiton, eikä joukkue pysy mukana kentän tapahtumissa. Syötöille ei löydy aina vastaanottajaa, sillä pelaaja on saattanut vaeltaa väärään paikkaan. Välillä taas keskikentältä tipahtaa pelaajia liian alas, jolloin vastustajalle jää keskelle liikaa tilaa kikkailuun.

Erilaisia pelimuotoja löytyy runsaasti. Career mode veti minua jälleen kerran eniten puoleensa, vaikka en pidäkään sen uudesta pelaajien siirtoihin ja etsimisiin liittyvistä muutoksista. Nopeampaa kokemusta kaipaavat voivat hypätä suoraan lyhyisiin turnauksiin, ja taitojaan voi testata erilaisissa haastetiloissa. FUT puolestaan koukuttaa varmasti taas keräilykortteihin hurahtaneet. Netissä voi ottaa matseja eri vastustajia vastaan Seasons-pelitilassa, ja kavereita voi haastaa ystävällismielisiin otteluihin. Tosin minulle ja kavereilleni tämä oli FIFA:n kilpailullisin pelimuoto. Online-liigaa voi pelata nyt myös kaverin kanssa yhdessä, ja mukana on myös 11 vastaan 11 -pelimuoto, jossa jokaista kentällä olevaa pelaajaa ohjaa joku. Testipeleissämme esiintyi hieman viivettä, mutta se ei kuitenkaan pilannut kokemusta.

Kohtasin myös pari bugia, joista toinen esti ottelun päättymisen. Pelaajat vain seisoskelivat kentällä vihellyksen jälkeen, ja jouduin lopettamaan ottelun. Tililleni napsahti tästä yksi turha tappio, vaikka tosiasiassa olin voittanut matsin murskalukemin. Yhdessä vaiheessa minut taas kirjattiin ulos Xbox-profiilistani ilman mitään syytä.

Muutama vuosi sitten FIFA-pelisarja oli siihen mennessä julkaistuihin peleihin verrattuna todella lähellä täydellisyyttä. Jokavuotiset julkaisut kuitenkin osoittavat, että täydellisyyden saavuttamisen tahti on hiipunut huomattavasti. Tämän vuoden versio ei ole odottamani mahtava peli uudella konsolisukupolvella, vaan se on pikemminkin vain lyhyt pyrähdys eteenpäin. FIFA 15 on hyvä peli, mutta loistavaa jalkapallopeliä joudumme odottamaan ainakin yhden vuoden verran.

FIFA 15FIFA 15
FIFA 15
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Hyvä simulaatio, loistava ulkoasu, paljon hyviä pelitiloja
-
Osa muutoksista ei tunnu vievän peliä eteenpäin, muutamat tekniset viat, tekoälyn ajoittaiset tyhmyydet
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score