Gamereactor / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
arviot
Fantasy Life

Fantasy Life

Fantasy Life on mielenkiintoinen yhdistelmä roolipeliä ja elämäsimulaattoria, mutta jää kokonaisuutena hieman valjuksi.


Fantasy Life on peli, jota on hankala kategorisoida mihinkään yhteen tiettyyn genreen. Siinä on piirteitä perinteisistä roolipeleistä, sillä pelihahmolla on sekä käytön kautta kehittyvät kyvyt että kokemuspisteiden myötä kertyvät tasot. Toisaalta se on elämäsimulaattori, jossa voi Animal Crossingin hengessä vain hengata ja tehdä mitä huvittaa. Tällainen kaksijakoisuus on samanaikaisesti kirous ja siunaus, sillä se tekee pelistä monipuolisemman kokemuksen, mutta saa kokonaisuutta loistamaan kummassakaan lajityypissä.

Tarina saa alkunsa kaupunkiin muuttavasta nuorukaisesta, joka ystävystyy puhuvan perhosen kanssa. Omaa tietään etsiskelevä isopäinen nuori saa onneksi helposti hankittua asunnon, jonka vuokraemäntä omaksuu heti huolehtivaisen äidin roolin. Elämänsuunta on tosin vielä hakusessa, mutta paikallisella kiltatoimistolla on suositella hyviä uravaihtoehtoja. Nämä vaihtelevat kokista puunhakkaajan kautta paladiiniin, joten vaihtoehtoja riittää runsaasti.

Tämän jälkeen erikoinen parivaljakko huomaa kuitenkin joutuneensa keskelle kataklysmisiä tunnelmia, sillä taivaalta alkaa sataa hirviöihin vaikuttavia Tuomiokiviä. Maailmanloppu on luonnollisesti jälleen kerran tulossa, joten se pitäisi saada estettyä - mikäli vain kalastukselta ja kokkaamiselta ehtii.

Fantasy Life

Roolipelimäisiltä piirteiltään Fantasy Life tuntuu pelkistetyltä tapaukselta. Juoni on suoraviivaista huttua, eikä siihen mahdu yllätyksiä tai mielenkiintoisia hahmoja. Toki osa päähahmoista on ihan hauskoja, mutta hekin jäävät lopulta hyvin pinnallisiksi.

Mukana on runsaasti sivutehtäviä, sillä joka toisella kaupunkilaisella on jokin ongelma. Nämä eivät ole mitään monimutkaisia juonellisia tehtäviä, vaan ne ovat tasoa "kerää minulle omenia" tai "valmista minulle pari taikajuomaa". Kyllähän nämä lisäävät tekemisen määrää, mutta ne eivät tuo yhtään lisää syvyyttä maailmaan. Hahmonkehitys on niin yksinkertaista, ettei se tarjoa paljon mahdollisuuksia muokkaukseen. Kyvyt kehittyvät itsestään niitä käyttämällä, ja tasot nousevat hirviöitä lahtaamalla ja juonta edistämällä. Erilaisia taitoja ovat muun muassa aseiden käyttö, kilvellä torjuminen sekä eri ammattien erikoistaidot. Kykyjen kehittyessä sankarit voi käyttää yhä tehokkaampia aseita ja esineitä, joiden avulla voi käydä suurempien haasteiden kimppuun. Tasojen noustessa saa myös pari pistettä sijoitettavaksi eri ominaisuuksiin, jotka vaikuttavat eri ammatteihin. Esimerkiksi paladiini tarvitsee taistelussa voimaa, kun taas seppä vaatii enemmän kestävyyttä. Toisaalta maagi hyötyy suuresta älykkyydestä. Oma paladiini-seppä-kaivostyöläiseni panosti suuresti voimaan ja kestävyyteen, mikä toimi kaikkien ammattien kannalta hyvin.

Animal Crossing -pelien tapaisena elämäsimulaattorina Fantasy Life toimii huomattavasti paremmin. Erilaisia ammatteja on yli kymmenen kappaletta ja niiden hyötyjä pystyy yhdistelemään hauskoilla tavoilla. Miksi esimerkiksi ostaa huonekaluja suoraan kaupasta, kun voi valmistaa ne itse? Ensin vain metsään tukkijätkänä puita kaatamaan, jonka jälkeen voi nikkaroida puuseppänä omat jakkarat ja pöydät. Omalla hahmollani kävin puolestaan kaivamassa itse malmit, joista sitten taoin aseet ja haarniskat temppeliritarilleni. Tämä puuhastelu on hyvin koukuttavaa. Kun siihen vielä lisätään kaupunkilaisten pyytämät palvelukset, niin huomaa pian viettävänsä suurimman osan ajasta keräten erilaisia raaka-aineita ja jalostamalla niitä sitten erilaisten alasimien ja soppapatojen ääressä. Mutta tähänkin puuhasteluun iskee jossain vaiheessa kyllästyminen. Olisin kaivannut tälle puolelle enemmän huomiota, sillä nyt maailmassa ei vain jaksa roikkua muun tekemisen lomassa. Moninpeli toki löytyy, eli jos peli löytyy kavereilta, niin porukalla pelimaailmassa hengaaminen voi olla mukavaa.

Fantasy Life jätti ristiriitaiset tunnelmat. Toisaalta pidin sen kaksijakoisesta luonteesta, mutta kumpikaan sen osa-alueista ei onnistunut tekemään suurta vaikutusta. Roolipelimäiset piirteet ja juoni jättivät kylmäksi, ja toisaalta erilaisten ammattien parissa puuhasteleminen alkoi lopulta maistua vähän puulta. Yhdistelmä on kyllä mielenkiintoinen, joten jos tällainen kokeileva kombo kiinnostaa, niin toki peliä kannattaa kokeilla. Voin luvata että ainakin maailmassa riittää puuhasteltavaa niin paljon kuin jaksaa tehdä. Itselleni yksinkertaiset tehtävät eivät lopulta kuitenkaan riittäneet.

06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Mielenkiintoinen yhdistelmä genrejä, runsaasti erilaisia sivutehtäviä, erilaisten ammattien parissa puuhastelu koukuttaa
-
Ei tarjoa syvällistä kokemusta roolipelinä tai elämäsimulaattorina, maailmassa ei ole syvyyttä, juoni ei vakuuta, suurin osa tehtävistä liian yksinkertaisia
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score